Diferite Aspecte ale Simbolurilor Solare din Epoca Bronzului

Extras din referat Cum descarc?

Problema spiritualitatii epocii bronzului a fost tratata in literatura de specialitate foarte sumar, acest subiect nu a prezentat un interes major, mai ales ca descoperirile care ar putea apartine unui cult sau unei manifestari religioase sunt disparate si doar pe baza locurilor de descoperire sunt greu de interpretat. Se poate spune, ca, alaturi de covarsitoarea majoritate a diverselor vestigii arheologice care pot fi atribuite elementelor de cultura materiala dezvoltate pe parcursul epocii bronzului pe teritoriul actual al Transilvaniei, au aparut si descoperiri care ne pot da indicii in legatura cu diversele aspecte ale vietii spirituale, caracteristice comunitatiilor umane care au locuit in zona discutata, asa dupa cum de exemplu podoabele gasite in morminte si depozite ne pot ajuta sa ne facem o idee despre modul de infrumusetare a corpului. Aceste elemente se refera atat la domeniul reprezentarilor plastice si de arta decorativa, la simbolistica cultica a acestora cat si la evolutia diverselor practici de cult si credinte religioase caracteristice populatilor locale din epoca bronzului.
Este interesant ca manifestarea cultica a epocii bronzului nu a manifestat un viu interes pentru specialisti ca si in cazul altor epoci. Totusi, autori precum I. Bona , Marjia Gimbutas , Ivan Ordentlich, Nicolae Chidiosan I. Bejinariu , Schuster , C.I. Popa et alii si-au adus contribtia in aceasta problema fie printr-o incercare de a gasi un inteles artefactelor care pot fi atribuite unor practici religioase, fie prin clasificari ale lor, fara a se ocupa foarte mult de partea explicativa. In literatura de specialitate prima mentionare a unui astfel de obiect a fost facuta in 1901, de E. Oroz care publica un fragment apartinand unui car votiv de factura Wietenberg provenit din asezarea de la Pietris-Gerla pe care l-a considerat un vas pentru suspendat. .
O analiza a iconografiei de pe obiectele epocii bronzului a aratat ca acesta imagini simbolice au rol extrem de important in cosmologia mitica, fiecare fiind un insotitor al soarelui in eterna sa calatorie ciclica pe cer in cursul unei zile iar in timpul noptii in lumea de dincolo 
Terminologie
Religia poate fi o imblanzire sau o impacare a puterilor superioare omului despre care se crede ca guverneaza si controleaza cursul naturii si al vietii omenesti. Are o structura duala cu doua componente, una teoretica si alta practica. Prima componenta consta din credinta in fiinte cu puteri superioare omului si a doua in incercarea de a le multumi. Dintre acestea doua, credinta este cea mai impotanta . Cuvantul religie vine de la religio din limba latina si poate avea mai multe sensuri: teama, scrupul, lealitate, superstitie; teama de zei, credinta, cult, ceremonie, sacralitate, juramant, loc sacru, obiect de cult. Este folosit si cu tenta negativa desemnand impietate, profanare, sacrilegiu.
Simbolul este un termen plurisemantic, a carui sensuri sunt folosite in functie de autor si de subiectul abordat. Simbolul atat in religie cat si in mitologie este o reprezentare conventionala concreta a unei notiuni abstracte care are ca scop accesibilitatea unor mituri incomprehensibile in forma lor originala . Este o reprezentare a unor obiecte, dar nu o reproducere fidela, care primeste doar niste caracteristici ale acestora prin care este evocata idea. Prin simbolism obiectele cele mai simple, obisnuite sunt transfigurate, idelizate si capata o valoare noua, nelimitata .
Simbolismul solar este expresia noilor conceptii urano-solare In neolitic este atestata prezenta simbolurilor solare dar acestea sunt nesemnificative. Cultele urano-solre iau amploare odata cu patrunderea triburilor indo-europene in zona carpato-dunareana, o contributie avand si manifestarile mai vechi cu astfel de caracteristici si care acum devin mai importante. Se pare ca are loc o "uniformizare" a cultului cuprinzand o mare parte a Europei, lucru care rezulta din ansamblul de simboluri care s-a pastrat pe ceramica, arme, podoabe.


Fisiere in arhiva (6):

 • Diferite Aspecte ale Simbolurilor Solare din Epoca Bronzului
  • Bibliografie.doc
  • Continut.doc
  • lista fig.doc
  • Plansa 1.doc
  • Plansa 2.doc
  • Titlu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!