Dezvoltarea Capitalismului In Tarile Avansate Ale Europei

Extras din referat Cum descarc?

Prima perioada a epocii moderne se caracterizeaza printr-o mare diversitate de orientari in dezvoltarea economica a tarilor, dar elementul caracteristic principal pentru acestea a fost extinderea relatiilor capitaliste.
Pana la mijlocul sec. al XVII-lea capitalismul era preponderent comercial. Intensificarea schimbului de marfuri a contribuit la dezvoltarea industriei,, in evul mediu productia industriala se obtinea in ateliere mici mestesugaresti, in epoca moderna apar forme mai complexe de organizare a muncii de manufactura. Fiind intreprinderi capitaliste, manufacturile intrunesc un numar mare de muncitori specia lizati in anumite operatii de realizare a produsului finit. Specializarea productiei a impus necesitatea perfectionarii uneltelor, care nu numai ca erau perfectionate, dar si inlocuite cu altele noi, aparute in urma inventiilor tehnice. Masinile substituie munca manuala cu cea mecanizata. O importanta deosebita a avut aparitia masinii cu aburi. Trecerea de la manufactura la productia bazata pe folosirea masinilor a deschis calea spre revolutia industriala.
Aceasta a contribuit la sporirea considerabila a productiei, in afirmarea relatiilor capitaliste un rol determinant l-au avut factorii politici: biruinta burgheziei asupra nobilimii feudale si instaurarea principiilor moderne de guvernare a societatii.
Datorita victoriei revolutiilor europene, economia tarilor a inceput sa se dezvolte rapid, in Anglia deja la sfarsitul sec. al XVII-lea -prima jumatate a sec. al XVIII- lea volumul productiei manufacturiere creste substantial. Deoarece principala ei ramura era prelucrarea lanii, taranii erau deposedati de pamant, in continuare el fiind transformat in pasune. Ruinandu-se, ei plecau in cautare de lucru la oras, completand randurile muncitorilor. Astfel s-a petrecut revolutia agrara, care se carac terizeaza prin transformarea intregii proprietati funciare in proprietate de tip capi talist. Parcejele micilor producatori au fost comasate, intregind pamantul marilor proprietari, in aceasta perioada s-a intensificat si expansiunea coloniala. Exploatarea coloniilor a devenit un izvor important de imbogatire a claselor dominante engleze. Alt izvor, de asemenea insemnat, de acumulare a capitalului era negotul cu robi. Concentrarea unor capitaluri mari in mainile burgheziei si a noii nobilimi, rezervele de forta de munca si de materie prima coloniala ieftine au inlesnit dezvoltarea pro ductiei capitaliste.
Toate acestea au creat conditii favorabile pentru trecerea in Anglia in anii 60 ai sec. al XVIII-lea de la productia manufacturiera la cea de fabrica. Aceasta a devenit posibil si datorita noilor conditii tehnice de productie: a aparut masina cu aburi si alte inventii tehnice, diviziunea muncii in productia manufacturiera treptat a creat premise pentru inlocuirea muncii manuale cu masina. Acest proces a intrat in istorie sub denumirea de revolutie industriala.
El a dus la cresterea extraordinara a productiei industriale in toate ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea Capitalismului In Tarile Avansate Ale Europei
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!