Despre Procesul De La Nurnberg

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Procesul de la Nurnberg a reprezentat un aspru rechizitoriu impotriva razboiului, a violentei si fortei ridicate la rangul de norma etica si politica in stat. In Hotararea Judecatoreasca se spune in mod categoric: In conceptia Tribunalului, renuntarea solemna la razboi, ca instrument al politicii nationale, implica faptul ca razboiul, astfel conceput, este, in Dreptul International, nelegitim. Acei care il pregatesc sau il conduc, determinand prin aceasta consecinte inevitabile si teribile, comit o crima. Or razboiul < pentru reglementarea diferentelor internationale >, razboiul folosit de un stat ca < instrument al politicii nationale > cuprinde in mod sigur razboiul de agresiune. Folosirea fortei in raporturile dintre state trebuie interzisa pentru totdeauna. Aceasta este una dintre marile probleme imperative ale prezentului, si Nurnbergul constituie un argument de o uriasa valoare.

Mai este oare necesar sa rascolesti trecutul? Unul dintre avocatii criminalilor de razboi rostea patetic la Nurnberg: Aici, la Nurnberg, ma gandesc la simplul si frumosul dicton al evului mediu german: Geschehenes hat keinen Umkehr (Ceea ce s-a petrecut nu se poate schimba). Cu alte cuvinte: Nu are rost sa se mai revina asupra trecutului pentru ca tot nu se mai poate face nimic.

Asa sa fie oare? Oare simpla uitare a unor decenii care au impins omenirea la marginea unei catastrofe totale, amenintand popoare intregi cu sclavia pentru generatii si generatii, poate ajuta umanitatea in drumul ei spre progres? Constient de necesitate de a stabili un text autentic al Procesului marilor criminali de razboi germani, Tribunalul Militar International a hotarat publicarea dezbaterilor. Aceasta lucrare este editata in cele patru limbi - franceza, engleza, rusa si germana - folosite in cursul audierilor. Documentele retinute ca probe sunt reproduse doar in textul lor original.

Primul volum cuprinde documentele oficiale fundamentale, anterioare inceperii dezbaterilor, sentinta Tribunalului, precum si condamnarile care formeaza concluzia. Volumele urmatoare sunt consacrate darii de seama integrale a dezbaterilor, incepand cu audierea preliminara, din 14 noiembrie 1945, si terminand cu audierea finala din 1 octombrie 1946. Dezbaterile Tribunalului Militar International au fost stenografiate si au facut obiectul unei inregistrari sonore. Randurile de mai sus reprezinta cuvantul inainte cuprins in primul din cele 43 de volume cu scoarte albastre, groase de aproximativ 600 de pagini fiecare. Paginile au ca indice calendarul acelui an in care au fost dezvaluite in fata istoriei crimele fascismului hitlerist comise impotriva tuturor popoarelor, inclusiv a poporului german, impotriva celor mai sacre idei ale justitiei si echitatii umane, ale demnitatii.

Ne aflam in fata unui a adevarat document-fluviu. Procesul-verbal complet cuprinde peste 4 000 000 de cuvinte. Traducerea in cele patru limbi a necesitat 6 000 000 de foi de hartie. O greutate de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Despre Procesul De La Nurnberg
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
4 668 cuvinte
Nr caractere:
24 932 caractere
Marime:
21.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!