Desfasurarea Revolutiei Industriala in Anglia Comparative cu Rusia

Extras din referat Cum descarc?

Revolutia industriala, procesul complex de trecere de la productia manuala la productia cu ajutorul masinilor-unelte, de la stadiul manufacturier la stadiul marii productii mecanizate, la fabrica, proces care a revolutionat intreaga baza a societatii burgheze.
Revolutia Industriala in Anglia
Revolutia industriala a avut loc pentru prima oara in Anglia, in ultimele decenii ale sec. al-xviii lea la inceputul sec. al xix-lea, iar mai tarziu in Franta,S.U.A, Germania, Japonia,Rusia , Romania etc.Ea a avut la baza inventarea si folosirea unor masini-unelte care au revolutionat vechile metode tehnice manuale, ca: inventarea masinii de tors " Jenny" in 1764, a masinii de filat a lui Arkwright in 1769, a masinii de filat subtire a lui Crompton in 1779, a razboiului mechanic de tesut in1785 si a masinii cu abur a lui Watt in 1784.
Ca urmare a revolutiei industriale s-a dezvoltat diviziunea sociala a muncii au aparut noi ramuri de productie noi centre si orase industriale; au invins definitive relatiile de productie capitaliste asupra celor feudale; s-a format burghezia industriala modern, cele doua clase sociale de baza ale societatii capitaliste. Revolutia industriala a marcat un alt salt urias in dezvoltarea fortelor de productie si a insemnat victoria definitiva a relatiilor
de productie capitaliste. Diversitatea conditiilor istorice, a nivelurilor de dezvoltare economica a imprimat anumite particularitati in desfasurarea revolutiei industriale in diverse tari. In Romania particularitatile revolutiei industriale s-au datorat mentinerii indelungite a iobagiei, existentei jugului strain si a lipsei, mult timp a unui stat national unitar.Revolutia industriala in Romania s-a desfasurat mai tarziu decat in Anglia, Franta, S.U.A, intr-un ritm in general lent,inegal din punctul de vedere al repartizarii teritoriale si al ramurilor industriale uneori fara o legatura organica intre ramuri. In a doua jumatate a sec. al xix- lea, schimbarile din domeniul tehnicii de productie si, legat de acesta, in acela al relatiilor sociale reflectau procesul de infaptuire a revolutiei industriale costituind baza industrializarii capitaliste a Romania.
SCHIMBARI REVOLUTIONARE
Aceasta perioada din istoria Angliei este cunoscuta ca "revolutia industriala", cu toate ca procesul de transfornare a implicat progrese in domenii diferite; multe dintre ele nu aveau nimic in comun cu procesele industriale, dar actionau convergent asupra economiei, producand efecte atat de spectaculoae incat puteau fi considerate revolutionare. 
O revolutie rapida a mijloacelor de transport a dus la scaderea costurilor de transport a materiilor prime si produselor finite; de asenenea "revolutia agriculturii" a pus capat fricii de foamete si a devenit posibila sustinerea unei populatii in crestere.
Modificari spectaculoase au avut loc in productia de textile, datorita unor noi utilaje. "Suveica zburatoare" a lui John Kay (1733) a facut procesul de tesere mai rapid, iar "spinning jenny" (1767), roata de tors creata de James Hargreaves, a imbunatatit procesul de tors.
In curand producerea textilelor, o activitate domestica, de mici proportii pana atunci, a fost concentrara in mari fabrici, modificand radical modul de viata al muncitorilor. Productia de masa a insemnat ieftinirea textilelor ,cu impact dramatic asupra industriei.Lana fusese cel mai important produs de export al Marii Britanii; acum insa bumbacul castigase teren, profitand de cererea imensa de imbracaminte usoara si racoroasa necesara in zonele toride ale Africii si Asiei.
Primele manufacturi textile foloseau energie hidraulica, gratuita dar nesigura, deoarece o seceta putea duce la incetarea lucrului. Folosirea motoarelor cu aburi pentru ationarelor utilajelor a fost un pas decisiv pentru producerea textilelor, dar si pentru intreaga industrie.
Fierul a fost un simbol important al revolutiei industriale din Marea Britanie. In sec al XIX-lea fierul era folosit pentru lucruri diverse, ca poduri, vapoare si locomotive, Palatul de cristal din Londra si turnul Eiffel din Paris. Totusi, in 1700 industria fierului lupta pentru supravietuire. Metalul trebuia topit adica incalzit pana devenea lichid, astfel incat minereul de scurgea lasand in urma impuritatile. Dar procesul de topire necesita carbune, iar padurile Marii Britanii (din care se obtinea carbunele) fusesera in mare masura distruse, fiind necesare importuri costisitoare.
Solutia a fost gasita prin 1709 de Abraham Darby de la Coalbrookdale. Asemenea altor experimentatori si-a dat seama de ineficienta carbunelui in procesul de topire a metalului; a descoperit insa ca cocsul , mai putin sulfuros, dadea rezultate excelente. Tehnologia lui Darby a ramas secreta cel putin pana in anii 1730 si, in consecinta Coalbrookdale a inflorit spectaculos. Un viitor membru al dinastiei Darby, al treilea Abraham Darby; a constituit primul pod de fier peste raul Severn (1779).
O data secretul aflat, productia de fier a crescut si s-au facut numeroase progrese tehnologice. Astfel, Watt si Boulton au folosit prima oara in 1775, motoare cu aburi pentru a da furnalelor curentul puternic necesar pentru a atinge temperaturi mari-unul din multele exemple de combinare cu succes a unor inventii in domeniul industrial . Fabricile de metal au dus la dezvoltarea unor orase ca Birmingham si Sheffield.


Fisiere in arhiva (1):

  • Desfasurarea Revolutiei Industriala in Anglia Comparative cu Rusia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!