Descoperirile Funerare din Așezarea Neolitică de la Alba-Iulia

Extras din referat Cum descarc?

Asezarea neolitica Lumea Noua , este localizata din punct de vedere geografic in partea de nord-est a orasului Alba Iulia pe a doua terasa a raului Mures si a fost descoperita din intamplare in anul 1942 in timpul unor lucrari pentru dezvoltarea orasului Alba Iulia .In aceasta asezare dea lungul timpului au fost intreprinse o serie de sapaturi arheologice inte anii, 1942-1947, 1961-1963, 1976, 1995-1996, 2002-2008.Din punct de vedere a impartiri zonei sit-ului Lumea Noua, sa hotarat ca atat din punct de vedere arheologic si topographic, ca zona sa fie impartita in:
-zona A \ sectorul I
-zona B \ sectorul II
-zona C \ sectorul III
In ceea ce priveste marimea asezari tinandu - se cont de evolutia sapaturilor si de stabilirea unor puncte de cercetare in diferite zone a sit- ului, sa facut apreciere ca marimea asezari ar fi mai mare de 40 h.
In ceea ce priveste stratigrafia diferitelor zone a sit-ului, zona A, este ceea care ne ofera cele mai importante descoperirii ce din punct de vedere a complexitati vestigiilor descoperite, aceasta zona ne ofera asezari ce sunt atribuite culturilor, Vinca ( B1 - B2, C), Lumea Noua si Grupul Foeni, de asemenea aici sau descoperit si asezari din fazele dezvoltate A-B si B a culturi Petresti. In ceea ce priveste importanta asezari acest sit face parte din asezarile Neolitice si Eneolitice, cu o importanta mare ca Mintia - Gherhat, Deva - Taualas, Orastie - Dealul Pemilor, Turdas- Lunca, Tartaria, Limba, Noslac.
Din punct de vedere al inventarului arheologic acesta a fost facut in exclusivitate pentru salvarea descoperirilor si pentru colectarea tuturor artefactelor din aceasta zona vizata pentru construirea unor case.In urma analizei vestigilor descoperite sa indicat faptul ca ar apartine grupului Foeni. Descoperirile facute in acest sit sunt foarte controversate, insa controversa cea mai mare se afla in jurul descoperirilor inovatoare pentru Romania ce se refera la arheologia funerara si la ritualuri funerare in neolitic si eneolitic.
In ceea, ce priveste resturile umane din cadrul acestei asezari ele au fost descoperite in doua locatii. In cadrul primei locati resturile umane sau descoperite intr-o groapa cu dimensiunile cuprinse intre 1. 50 m - 1. 70 m in sectorul III al sit- ului, la o adancime de aproximativ 0, 75 m, resturi osteologice descoperite impreuna cu piese de ceramica produsa dintr-o argila slaba, piese ceramice de diferite dimensiuni, piese ce se crede ca sunt resturi ale asezarilor de la suprafata foarte bine evidentiate in cadrul acestui sector de asemenea si in sectorul I si II . Sa observat de asemenea ca aceasta groapa a fost delimitata cu pietre asezate pe conturul exterior al gropi, in aceasta groapa au fost descoperite un numar mare de oase ce apartin unor schelete descoperite acolo, ca particularitate este faptul ca in partea superioara a gropi ramasitele erau distribuite la intamplare lasand impresia ca partile corpurilor au fost mai mult aruncate in groapa decat sa fie asezate in poziti mai normale, acest lucru este intarit de faptul ca in special in cazul oaselor lungi au fost descoperite asezate in pozitie oblica sau chiar verticala, acest aspect arheologic clar ne sugereaza faptul ca corpurile au fost asezate in acele pozitii.In total aici sau gasit de catre arheologii 23 de cranii dar in coroborare cu numarul oaselor lungi descoperite este putin probabil ca aici sa fi fost ingropate 23 de corpuri umane. Oalta particularitate a acestei gropi este faptul ca pe fundul acesteia sa descoperit un schelet in conexiune anatomica asezat chircit pe partea dereapta, orientat spre N E - S W, de asemenea in preajma unui craniu sa descoperit si un inel din cupru ce in cadrul unui context arheologic poate fi socotit ca si obiect de inventar funerar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Descoperirile Funerare din Asezarea Neolitica de la Alba-Iulia.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!