Descompunerea Feudalismului si Dezvoltarea Germenilor Relatiilor Capitaliste

Extras din referat Cum descarc?

OBIECTUL ISTORIEI ROMANIEI
"Daca fiecare natie are o misie evanghelica a implini pe pamant, sa cercetam si sa intrebam si pe aceasta natie romana, atat doritoare astazi de viata, ce a facut? Ce lupte a purtat pentru realizarea legii lui Dumnezeu, atat in sanul sau, cat si in omenire? Istoria, lumea are drept a-i cere aceasta seama: caci nu trebuie a uita ca, cu toata sfintenia dreptului sau, astazi nu e destul ca o natie sa-si aiba un loc pe carta lumei, sau sa-si reclameze acest loc si libertatea sa in numele suvenirelor istorice; ca dreptul sau sa ajunga a fi respectat si recunoscut de celelalte natii, trebuie inca ca ea sa poata dovedi folosul ce a adus si poate aduce lumei, trebuie sa arate formula intelegatoare si sociala ce ea reprezenteaza in marea carte a intelegerii si a istoriei omenirei." (N.Balcescu - "Romanii supt Mihai - Voievod Viteazul").
Dupa cum fiecare vrea sa stie cine au fost inaintasii si stramosii lui, tot astfel si popoarele se straduiesc sa-si cunoasca trecutul. Din aceste nazuinte s-a nascut studiul istoriei, al carei scop este de a face cunoscuta si de a explica urmasilor originea inaintasilor, felul lor de viata din trecut, faptele lor vrednice de amintire, precum si vremurile de cumpana ori momentele inaltatoare pe care le-a strabatut.
Istoria Romaniei ne arata cum s-a desfasurat procesul de formare a poporului roman si a limbii romane.
Pe temeiul unor marturii de netagaduit, istoria patriei ne arata continuitatea neintrerupta a poporului roman, statornicia lui din cele mai indepartate timpuri pe aceste meleaguri.
Istoria ne invata cum au muncit oamenii de pe teritoriul tarii noastre si ce legaturi s-au stabilit intre ei in procesul muncii, cum au luptat ei pentru libertate, pentru desfiintarea exploatarii si pentru o viata noua, libera.
Munca si lupta poporului roman formeaza adevaratul continut al istoriei.
Totodata, din studiul istoriei patriei aflam si rolul pe care l-au avut diferiti conducatori, personalitati de seama iesite din sanul poporului roman.
Ca o concluzie, se poate afirma ca istoria Romaniei s-a tesut din faptele si lupta intregului popor roman indrumat si condus de capeteniile care s-au ridicat din mijlocul lui.
STATUL FEUDAL ROMANESC
Dupa o indelungata perioada de trecere ce a durat din secolul al III-lea pana in secolul al IX-lea, pe teritoriul patriei noastre, a aparut oranduirea feudala care a reprezentat o treapta mai inalta in dezvoltarea societatii.
In dezvoltarea ei, oranduirea feudala a parcurs trei perioade: 
a) cea a feudalismului timpuriu, intre secolele IX - XIV cand s-au format si cristalizat relatiile feudale; 
b) perioada feudalismului dezvoltat, care dureaza pana la mijlocul secolului al XVIII - lea; 
c) perioada descompunerii feudalismului, care incepe odata cu aparitia germenilor relatiilor noi, capitaliste, si care, incetul cu incetul submineaza relatiile feudale. Aceasta perioada se intinde pana la revolutia din 1848, cand relatiile de productie capitaliste devin dominante.
In general, inaintea secolului al optsprezecelea, in Europa si in restul lumii a existat un sistem social <<feudal>> sau <<absolutist>> (care era de fapt un feudalism la scara mai larga). In termeni abstracti, ordinea sociala feudala se caracteriza printr-un nobil regional, ce-si revendica proprietatea asupra unui teritoriu (incluzand aici toate resursele si bunurile aferente acestuia), si destul de des asupra oamenilor care-l locuiau, fara a-si fi apropriat originar aceste lucruri prin utilizare sau prin munca, si fara sa aiba o revendicare contractuala asupra lor. Din contra, teritoriul sau, mai bine zis, diversele sale parti si bunurile aferente, fusesera inainte ocupate activ, utilizate si produse de alti oameni (" proprietarii naturali"). Prin urmare, revendicarile privitoare la proprietate ale nobililor feudali nu se bazau pe nimic. De aceea, practica (fondata pe aceste pretinse drepturi de proprietate) de a inchiria proprietarilor naturali pamantul si alti factori de productie in schimbul unor bunuri si servicii unilateral fixate de stapanul feudal, trebuia sa fie impusa impotriva vointei acestor proprietari, prin forta bruta si violenta armata, cu ajutorul unei caste nobile de militari care erau recompensati de stapanul feudal pentru serviciile aduse permitandu-li-se sa participe la metodele si procedeele sale de exploatare si sa beneficieze de pe urma lor . Pentru omul obisnuit, supus acestei ordini, viata insemna tiranie, exploatare, stagnare economica, saracie, foamete si disperare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Descompunerea Feudalismului si Dezvoltarea Germenilor Relatiilor Capitaliste.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!