Decizia De Lansare A Bombei Atomice

Extras din referat Cum descarc?

La 6 august 1945, un avion superfortareata B-29, pilotat de colonelul Tibbets, survoleaza Hiroshima. La ora 8. 15, de la o altitudine de 9 000 de m, lanseaza asupra orasului o bomba de 4, 5 tone, supranumita Little Boy. Este prima bomba atomica pe baza de uraniu 235. La 600 m de sol, o explozie produce detonarea in aer a unei incarcaturi echivalente cu 13 500 de tone de TNT (trinitrotoluen). In loc de 20 000 de victime pronosticate de Oppenheimer, se vor inregistra 78 150 de morti, 13 983 disparuti si 37 425 raniti (cifre prezentate de municipalitatea orasului Hiroshima; ele nu contin militarii in trecere, refugiatii, victimele bolii atomice, ceea ce ar face ca totalul sa fie mai mare de 200 000). Pe o raza de 2, 5 km de la centrul exploziei toate cladirile au fost distruse, facand loc unui desert atomic pe o suprafata de 11 km patrati (la 2 km de centru distrugere 100%; intre 2 si 4 km, 85%; intre 4 si 5 km, 60%; in total au fost distruse 6280 de edificii, 16% di sosele si 78 de poduri). Comisia americana de ancheta asupra bombardamentelor strategice a stabilit ca acesta a fost cel mai eficace bombardament din intreg razboiul, pentru ca a produs 17 000 de victime pe km patrat, dintre care 8 000 de morti si disparuti, fata de 4 800 si 2 000 la Tokio in timpul raidurilor incendiare, in conditiile in care densitatea populatiei era de trei ori mai mare decat cea a portului.
Presedintele Truman se afla in acel moment, in mijlocul Atlanticului, la bordul crucisatorului Augusta, cu care se intorcea in Europa. La 6 august, spre pranz (7 august, la Hirosima) primeste o telegrama prin care este anuntat ca la ora 19. 15 ora Washingtonului a fost lansata bomba asupra Hiroshimei.
Japonezii, care se straduiesc sa minimalizeze stirea in legatura cu distrugerea Hiroshimei cu o singura bomba si mai spera in medierea Moscovei, refuza sa capituleze neconditionat.
Naotake Sato, ambasadorul la Moscova, nu reuseste sa-i intalneasca pe Stalin sau pe Molotov, dupa intoarcerea lor la Potsdam. Ministrul afacerilor externe, Shigenori Togo, ii cere totusi acest lucru cu insistenta. La 7 august, la ora 15. 40, ii trimite o telegrama prin care il anunta ca situatia devine foarte critica si ca trebuie sa obtina de urgenta precizari asupra pozitiei sovieticilor. Ambasadorul ii raspunde a doua zi, la ora 12. 00 (7 august, 19. 50, ora Moscovei) ca va fi primit a doua zi de Molotov la ora 17. 00. In ziua de 8, la ora stabilita (17. 00), Molotov il informeaza cu raceala pe Sato ca U. R. S. S. declara razboi Japoniei.
Americanii, care continuau sa fie in posesia codului japonez, au urmarit schimbul de telegrame dintre Tokio si Moscova. Dornici sa determine precipitarea evenimentelor, hotarasc sa devanseze cu doua zile lansarea celei de-a doua bombe atomice, adica la 9 august in loc de 11, cum era prevazut in planul initial.
In timp ce Armata Rosie, sub comanda maresalului Vasilevski, intra in Manciuria, maiorul Sweeney ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Decizia De Lansare A Bombei Atomice - Varianta 1
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă gratuit acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.


Hopa sus!