Previzualizare referat:

Extras din referat:

Foarte priceput la planurile de razboi si iscusit in infaptuirea lor, stiind sa aleaga prilejul pentru al ataca pe dusman si a se retrage la timp. Dibaci in a intinde curse, era un bun luptator si se pricepea sa foloseasca izbanda, dar sa iasa cu bine dintr-o infrangere. Din aceasta pricina, multa vreme a fost un dusman de temut pentru romani.

Probabil fiu al lui Scoryllo, urmand la tron (in anul 87), dupa normele succesiunii agnatice (unchiul sau Duras), Decebal reuneste sub sceptrul sau pe geto-dacii nord-dunareni in epoca in care Imperiul roman in conjurase Dacia. Pana la Decebal, alti succesori ai lui Burebista, intre care Deceneu, Comosicus, Scoryllo, Duras-Diurpaneus, au pastrat continuitatea de putere in nucleul statului geto-dac. In afara talentului sau de militar in cercat, Decebal, isi descopera si pe cel de organizator si administrator iscusit. De asemenea, functiona o activa cancelarie regala, din moment ce solii ale lui Decebal angajau tratative cu romanii, cu neamurile invecinate, dar si cu in departatul stat al partilor. Decebal isi obisnuia oamenii, cu ajutorul unor instructori militari, si cu utilizarea masinilor de razboi, introduse pe scara larga mai ales dupa anul 89. In anul 87, o armata romana numeroasa, condusa de Cornelius Fuscus, prefectul pretoriului, va patrunde in Dacia. Duras, batran, cedeaza tronul nepotului sau Decebal. Decebal va incerca sa obtina o pace, dar cererea ii este respinsa. In cercand o intimidare a adversarului, Decebal va trimite vorba ca pe viitor daca romanii vor dori incheierea pacii o vor obtine numai in schimbul platii a doi oboli pentru fiecare roman din imperiu. Armata romana ajunge intr-o zona unde nu isi putea desfasura fortele, Decebal nimicind-o intr-o lupta in care cade chiar comandantul roman. In urma acestui razboi, Decebal obtine numeroase masinii de lupta si numerosi prizonieri.

In anul 88, o noua armata romana condusa de Tettius Jullianus ataca Dacia. Dacii sunt coplesiti de numarul mare de soldati romani, si Decebal propune pacea. Prin acest compromis Decebal se recunoaste clientul Romei. Odata cu preluarea puterii de catre Traian, pacea se destrama. Traian este hotarat sa cucereasca Dacia. Decebal cheama aproximativ 160000 de luptatori, din care 20000 din randul aliatilor germani si sarmati. Primul razboi in cepe la 25 martie 101. Decebal foloseste strategia, retragandu-si trupele in interiorul tarii, lasand armata romana sa-si macine fortele, inaintand pe un teritoriu necunoscut si, evident, neprielnic. Pentru a in cetini inaintarea lui Traian, Decebal foloseste diverse mijloace. Astfel, Traian este intampinat de o solie, care ii aducea din partea burilor si a aliatilor lui Decebal un mesaj: i se cerea imparatului retragerea si incheierea pacii. Decebal isi da seama ca Traian nu vroia pacea, iar tinta acestuia era Sarmisegetuza. Lupta in cepe intr-un defileu ingust si paduros de la Tapae. Finalul primei lupte este grabit de o furtuna cu tunete si fulgere. Primul razboi ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Decebal - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
662 cuvinte
Nr caractere:
3 157 caractere
Marime:
8.37KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!