Daca Hitler ar fi castigat razboiul

Extras din referat Cum descarc?

Cel de-al doilea razboi mondial a reprezentat probabil cea mai grea incercare la care a fost supusa omenirea de-a lungul istoriei sale framantate. Nu o singura data ne-am pus cu totii intrebarea cum ar arata lumea astazi daca Hitler ar fi murit inainte de inceperea razboiului, sau mai grav, ce s-ar fi intamplat daca el ar fi castigat razboiul.
Presupunand ca Hitler ar fi murit intr-un accident de automobil in 1938, imediat dupa anexarea regiunii sudete. In acest caz, intreaga situatie pe plan mondial ar fi luat cu totul alt curs: N-ar fi avut loc masacre in masa, dat fiind ca doar intinsele regiuni din rasarit au putut oferi posibilitatea pentru comiterea lor.
Reich -ul, in schimb, in care fusesera reuniti aproape toti germanii, ar fi putut sa-si duca mai departe experienta de mare putere. Fara indoiala, ca Hitler ar fi ramas in istorie ca fiind cel mai mare german al tuturor timpurilor. La cea de-a doua intrebare, putem raspunde cu usurita datorita cartii scrise de catre Hitler Mein Kampf (in traducere, Razboiul Meu) in care acesta isi publica intentiile referitoare la soarta lumii. Fireste, majoritatea cumparatorilor n-au citit-o, dar varfurile partidului trebuiau sa o cunoasca in liniile ei generale. In Mein Kampf Hitler vorbeste fara ocol despre necesitatea largirii spatiului vital al poporului german. Analizeaza deosebit de scrupulos ce regiuni ar putea oferi asemenea posibilitati de extindere si, dupa consideratii detaliate, ajunge la urmatoarea concluzie: Vom sista vesnicul curs germanic spre sudul si apusul Europei si ne vom indrepta privirea spre tara din rasarit. Caci daca este sa vorbim astazi in Europa despre un spatiu nou, nu ne putem gandi decat, in primul rand, la Rusia si la statele limitrofe supusei. Hitler s-a tinut cu sfintenie de programul sau din anul 1923; iar cand, in anul 1939, el a pornit intr-adevar razboiul, pana si oamenii din imediata sa apropiere s-au aratat supusi: nu citisera cartea maestrului lor, ori crezusera ca nu trebuie luate chiar in serios declaratiile lui imbacsite de la inceputul carierei sale. Fara indoiala o concluzie eronata, caci pe sine insusi Hitler se lua foarte in serios. Un anumit cerc restrans, dar important din jurul sau nu se poate disculpa nici pretextand convingerea ca elucubratiile de pe vremuri ale lui Hitler n-ar fi servit decat unor scopuri de propaganda. Caci la 5 noiembrie 1937, in timpul faimoasei Conferinte de la Hossbach, el le-a spus de-a dreptul oamenilor sai de incredere Goring, Raeder si Neurath ca problema germana nu va putea fi solutionata decat pe calea violentei. Ca daca ii va fi dat sa mai traiasca pana atunci, hotararea lui nestramutata va fi sa rezolve problema spatiului vital al germanilor. Deci inca din anul 1923 Hitler anunta viitorul curs germanic spre rasarit, adica spre Polonia si URSS. Daca vrem, asadar, sa ne imaginam viitorul asa cum arata el in planurile lui Hitler ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Daca Hitler ar fi castigat razboiul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.	"Ultimele zile  ale fascismului in Europa "- 
Jacques de Launay
2.	"Un razboi ultrasecret " - R. V. Jones
3.	"Procesul de la Nurnberg" - Joe Heydecker 
Johannes Leeb
4.	Manual de istorie pentru clasa a XI- a - editura Corint


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!