Cultura Tarilor Romanesti In Secolele 14 16

Extras din referat Cum descarc?

Premise generale ale dezvoltarii culturii medievale romanesti. Cultu ra medievala este un fenomen specific, foarte diferit de conceptul contemporan asupra culturii. Multe notiuni pe care astazi le consideram indispensabile procesului cultural (creativitatea, originalitatea, domenii stiintifice sau artistice distincte, sacrul si profanul, dreptul de autor, s. a.) au o aplicatie foarte conventionala si adesea un continut total diferit cand le raportam la cultura medievala.
Societatea medievala prezenta o lume pentru care adevarul este ceva deja existent, conceput si absolut intruchipat in conceptia crestina despre lume. Acest adevar si-a gasit expresie in toate manifestarile culturale medievale. Din aceasta cauza vorbim despre sincretismul medieval (stare de contopire), care nu ne permite intotdeauna sa deslusim clar stiinta, teologia, filozofia, literatura cultivata, etc. una de alta. Crestinismul le face ca sa fie permanent una in alta ca un tot intreg.
In spatiul romanesc in evul mediu timpuriu procesul cultural a evoluat la doua niveluri, aflate in interactiune: cultura populara si cultura elevata (elitara). Aceste doua niveluri, in cazul evului mediu romanesc nu apar concomitent. Pe fundalul culturii populare, indispensabila existentei poporului, cultura elevata isi face aparitia in functie de existenta mai multor factori.
In primul rand aparitia ei depinde de un anumit nivel de dezvoltare a vietii social-politice, in randul doi, tinand cont de specificul culturii medievale, in care religia detine o pozitie determinanta, e necesara stabilirea unei organizatii bisericesti. Astfel se formeaza o elita politica si spirituala, care pe de o parte solicita, iar pe de alta parte este capabila sa asigure o activitate culturala la un nivel aulic (rafinat). De asemenea, se creeaza conditii favorabile pentru integrarea intr-un spatiu cultural mai larg, fapt ce contribuie la accelerarea proceselor culturale prin contactele cu modelele culturale mai avansate.
Aflandu-se la rascrucea marilor spatii culturale al Occidentului si Orientului european cultura medievala romaneasca a cunoscut si numeroase sinteze datorate asimilarii si adoptarii prin intermediul propriilor valori a influentelor provenite din aceste spatii. Aceasta i-a acordat un caracter original in complexul cultural Sud-Est european.
Cultura romaneasca In secolul al XlV-lea. Epoca de geneza si constituire a statelor medievale romanesti, ne permite, deja sa intrevedem si inceputurile unei culturi scrise, in primul rand, mentionam intensificarea circulatiei de manuscrise, precumpanitor cu caracter religios, redactate in slava veche.
Aceasta limba, prezenta in cultura medievala romaneasca in versiunea medio-bulgara, s-a raspandit la Nord de Dunare, cu mult inaintea intemeierii principatelor (probabil din sec. X). Devine o limba oficiala a cancelariilor domnesti, si a cultului crestin de confesiune ortodoxa.
Faptul ca anume slava veche a devenit limba culturii medievale romanesti ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura Tarilor Romanesti In Secolele 14 16
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!