Cultura Si Civilizatia Feudala La Romani

Extras din referat Cum descarc?

cultura si civilizatia romanilor din Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania, adica cea produsa in mod original dar si cea preluata (prin intuitie sau prelucrare) de la altii; cultura si civilizatia consumate in viata lor cotidiana; perioada de manifestare: secolul al XlV-lea, incepand cu el, si secolul al XVIII-lea, sfarsind cu el, perioada in care peisajul cultural si de civilizatie din spatiul romanesc este dominat de ceea ce poate numi universalismul medieval. Spunem este dominat deoarece fenomenul de cultura si civilizatie din tarile romanesti nu este unul omogen in aspectele sale esentiale pe intreaga perioada. Primele veacuri sunt feudale, ultimele sunt (mai ales cultural, in esenta sa si nu ca amploare a manifestarii culturale) pre-moderne. lata, asadar, motive suficiente pentru ca si demersul nostru sa urmeze, ca modalitate de analiza, mersul fenomenului cultural si de civilizatie din aceasta perioada, depasind astfel modalitatea traditionala (istorica) de a periodiza totul dupa criterii politice.
incepand cu primele secole ale acestui mileniu, romanii reintra in istorie. Dar abia mai tarziu, in secolul al XV-lea prin excelenta, istoria lor se desfasoara la proportii de stat organic si de cultura majora. Cultura si civilizatia romanilor raman insa pana la jumatatea secolului al XVII-lea feudale. Ce inseamna pentru o cultura si o civilizatie a fi feudale? insemna, in primul rand, ca sunt produsul si expresia unei societati feudale. Adica? A unei societati preponderent rustice, cu tot ce insemna acest lucru: habitat, ocupatii, mentalitati, ritm de viata, relatii sociale etc. insemna, apoi, caracterul sau popular, atat ca mod de producere (expresie a tuturor, a poporului), cat si ca modalitate de transmitere (ca expresie a auzului, vazului si oralului), in care traditia joaca un rol important, cat si ca adresant (aceeasi colectivitate rustica). Inseamna, in al treilea rand, prezenta atotstapanitoare a religiosului (a nu se judeca acest aspect din perspectiva lui bine - rau), in cazul nostru a ortodoxiei. Aceste aspecte, si pe langa ele multe altele, nu sunt cumva caracteristice tuturor culturilor feudale europene, indeosebi central si sud-est europene? Ba da, o sa raspundem imediat. Atunci, care ar fi (daca sunt) elementele definitorii ale culturii si civilizatiei feudale a romanilor?
(Atentie, am spus definitorii si nu originale). Ne vom folosi, incercand sa raspundem la intrebarea de mai sus, de ideile unui filosof si ale unui istoric, ambii excelenti cunoscatori ai fenomenului.
Facem din capul locului precizarea: P. P. Panaitescu cand vorbeste de cultura, confera termenului un inteles mult mai larg, diferit de cel oferit de noi la inceputul acestei carti. Cultura este intreaga creatie colectiva a societatii, spune istoricul roman.
Ea tot ceea ce este unitar de-a lungul veacurilor in viata unui neam, tot ceea ce devine un obicei de viata, o forma de viata deosebitoare, mostenita de generatii, specifica acelui ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura Si Civilizatia Feudala La Romani
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!