Cultura Gumelnita

Extras din referat Cum descarc?

Motivatia temei
In aceasta lucrare voi expune generalitati despre istoricul cercetarilor in spatiul romanesc a culturii Gumelnita, originea, aria de raspandire, asezari si locuinte, evolutia, unelte, ceramica plastica si podoabe, rit si ritual funerar, ocupatii si sfarsitul culturii Gumelnita. Motivul alegerii acestei lucrari este acela ca am vrut sa-mi insusesc bazele acestui subiect si in urma acestei lucrari cititorii sa ramana cu ideile principale despre ceea ce insemna cultura Gumelnita.
Scurt istoric al cercetarilor
Denumirea de ,,Gumelnita" provine de la sit-ul eponim aflat la cinci kilometrii de Oltenita pe o terasa a Dunarii o asezare de tip tell. Sit-ul eponim al acestei culturi a fost mentionat pentru prima data de creatorul scolii arheologice romanesti Vasile Parvan in anul 1922. In anul 1924 Vladimir Dumitrescu pune la dispozitia preistoricilor prima colectie de materiale specifice (ceramica, plastica, utilaj litic si de os etc.) unele adunate chiar din asezarea eponima, asezare care va fi cercetata sistematic incepand cu anul 1925. Totusi cercetarile in spatiul romanesc si primele descoperiri incep cu mult mai devreme. Undeva la finele secolul XIX in anul 1895, Pamfil Polonic este delegat de catre Grigore Tocilescu sa realizeze cercetari de suprafata in Dobrogea. Teoretic, Pamfil Polonic a plecat pentru a realiza cercetari pe asezari antice insa acesta descopera in nordul Dunarii la 4 km., de satul Luncavita judetul Tulcea o asezare de tip tell numita de acesta ,,cetatea preistorica" a numit-o astfel deoarece in acea perioada inca nu erau identificate culturile neolitice notandu-le simplu ,,preistorice". Cercetarile lui Pamfil Polonic de-a lungul Dunarii au durat aproximativ trei ani. Acesta a mai scos la lumina o alta asezare ,,preistorica" la Ghindaresti. In anii 1898 -1899, Pamfil Polonic a descoperit la Cernavoda, spune el, in ,,mijlocul cetatii un idol preistoric". Evident ca descoperirea apartine perioadei neolitice. Inaintea primului razboi mondial asa cum am observat, culturile neolitice inca nu erau definite si conturate. In timpul primului razboi mondial dar si dupa, cercetarile au fost preluate de arheologii germani care venisera in Romania pentru sapaturi. In perioada interbelica sau facut urmatoarele descoperiri: Carl Schushhardt a descoperit la Cernavoda doua straturi cu materiale neolitice unul inferior cu ceramica neagra si altul superior cu ceramica arsa la rosu. Aici observam ca se descopera deja ceramica culturii Gumelnita, acesta este neagra, arsa la rosu rareori la rosu-caramiziu. Insa referitor la cele doua straturi Ion Nestor explica faptul ca stratul superior cu ceramica arsa la rosu ar fi fost din cauza unui incendiu puternic. Ion Nestor recunoaste aspectul putin deosebit al culturii mentionand ca este vorba de o varianta a civilizatiei Gumelnita si modifica datarea materialelor Gumelnitene atribuind-o fazei A si nu B asa cum facuse Carl Schushhardt. Un alt cercetator Vladimir Dumitrescu in colaborare cu Dorin Popescu descopera tell-ul de la Atmageaua Tatareasca. Radu Vulpe face referiri intr-o sinteza de istorie veche a Dobrogei la Neolitic unde pe langa cele doua descoperiri Gumelnitene de la Cernavoda si Atmageaua Tatareasca mentioneaza si alte sase asezari neolitice care contin depuneri de materiale neolitice a culturii Gumelnita. 
Dupa cel de-al doilea razboi mondial cercetarile asupra culturii Gumelnita sau dezvoltat. Cele mai importante sapaturi arheologice sunt cele de la Luncavita, Medgidia, Boian, Pesterile din centrul Dobrogei, Costinesti, Carcaliu, Harsova. .
Geneza, evolutia si aria de raspandire a culturii Gumelnita
Cultura Gumelnita in spatiul romanesc s-a format pe fondul culturii Boian din Muntenia extinzandu-se si in Dobrogea. Inceputul culturii Gumelnita este un fenomen complex manifestandu-se prin intrepatrunderi culturale etnice evidente si tot atat de dificil de delimitat. Un rol important in geneza culturii Gumelnita il au triburile Boian din stanga si din dreapta Dunarii creand o varianta locala cu influente a culturii Marita din sud-estul Bulgariei. Un rol important la avut si combinatia dintre cultura Boian tarziu pe fondul vechii Hamangii in spatiul dintre Dunare si Marea Neagra rezultand un aspect local al culturii Gumelnita putin diferit de cel din Muntenia. Aspectele locale evidentiate prin formele si decorul ceramicii scoate in evidenta traditii mai vechi ale culturii Gumelnita astfel ca in Dobrogea la tell-ul de la Harsova in urma descoperirilor se considera ca ne aflam in fata celei mai vechi faze ,, faza Harsova" la fel si in Muntenia la Magurele, judetul Ilfov si la Tangaru, judetul Giurgiu le putem considera punctele de origine a culturii Gumelnita. Conform unui principiu demonstrat de Mihai Simon arata ca aceasta tipologie ar fi oarecum fortata deoarece, de exemplu la Harsova Doina Galbenu spune ca nu avem faza A1 si ca ar fi faza A2 dupa incadrarea materialelor. Eu consider ca faza Harsova se incadreaza intr-un aspect local asadar vorbim de inceputul unei variante Dobrogene a culturii Gumelnita. Ca si varianta locala nu putem vorbi decat de faza A1 pentru ca in faza A2 vorbim deja de o manifestare culturala unitara. Cultura Gumelnita evolueaza de-a lungul a doua faze principale A si B fiecare impartite in cate doua sub faze A1 - A2 si B1 - B2. In spatiul romanesc arealul culturii Gumelnita corespunde cu cea a culturii Boian in Muntenia iar in Dobrogea pe fosta asezare a culturii Hamangia aceasta se extinde in sudul Basarabiei, spre sud ocupa jumatatea orientala a Bulgariei atat la nord cat si la sud de Balcani cunoscuta fiind sub numele de Karanovo VI - Kadjadermen. Datorita extinderii culturii Gumelnita are toate elementele specifice ale culturilor anterioare evidentiate foarte bine in faza A1 sub acest aspect sa stabilit ca formatiunea culturala sa fie numita de catre cercetatorii arheologi Gumelnita - Karanovo VI - Kadjadermen. Formarea complexului cultural Gumelnita-Karanovo VI nu ar fi fost posibila fara etapa premergatoare a eneoliticului timpuriu Boian-Spantov, Marica IV - Karanovo V, Poljanica IV, Sava IV, Hamangia IV.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura Gumelnita.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!