Cultura Egiptului Antic

Extras din referat Cum descarc?

Una dintre cele mai fascinante culturi este cea a Egiptului Antic. Aceasta lume a anichitatii plina de magie si mister m-a captivat mereu si acum voi incerca sa o descriu asa cum o vad eu. 
Egiptenii sunt poporul care este condus in totalitate, practic, de catre propria religie, iar sensul vietii fiind pregatirea pentru moarte, adevarata viata fiind socotita cea vesnica. De aceste principii se conduceau atit oamenii simpli cit si faraonii, acestea au determinat toate normele si valorile culturale a acestei civilizatii.
Pentru a capata o impresie generala despre religia egipteana este necesar sa amintim conceptiile fundamentale, expuse in Cartea Sfinta a Egiptului, ,,Cartea Motilor", care este un fel de Biblie. Acest text arhaic este dedicat vietii de dupa moarte si pregatirii necesare pentru aceasta trecere. Doar unele frinturi din aceasta carte sunt dedicate ritualurilor magice sau metafizice. O mare parte a cartii descrie starea spiritului dupa separarea cu materia (corpul uman). Practic, accentul principal este facut pe ce se intimpla cu omul dupa moarte si nu pe stare de spirit a omului in viata paminteasca. Dupa parerea mea anume acesta a fost factorul suprem ce a facut ca egiptenii sa atraga o asa mare atentie vietii de dupa moarte. Descriind trairile placute a unui spirit(mai bine zis a celor trei spirite ale omului, dar despre ele un pic mai tirziu) bine pregatit, acestea erau dorite de catre faraoni si robi, pentru ele ei jertfeau citeva zeci de ani in favoarea infinitului.
Egiptenii erau oameni practici, carora le placea o viata ordonata, de aceia ei talmaceau convingerile sale religioase ca o parte considerabila a experientei de viata. Anume din aceasta cauza ei se bazau pe religie in totalitate, deoarece ea impunea un mod de viata descris aproape pe pasi si presupunea minimum de improvizare.
Un element specific culturii egiptene, dupa cum am mentionat mai sus, este pregatirea continua pentru viata de apoi, dar o atentie deosebita se acorda, in special, amenajarii mormintului. In perioada predinastica mortii erau ingropati in nisip, alaturi de putine vase de lut si de alte obiecte funerare. Mormintele evolueaza si in prima dinastie apar mastabalele, un fel de piramide de marimi mici si inca la nivel primar de dezvoltare. Insa pe masura ce religia a evoluat, in interiorul mastabalei a fost introdusa o capela si asa s-a ajuns la forma obisnuita a piramidei, pe care o cunoaste toata lumea. Cea mai faimoasa piramida fiind cea a regelui Djoser construita, probabil, de catre celebrul sau arhitect Imhotep. Avea 61 m inaltime, 109 m la nord si 125 la sud. Camerele funerare se aflau sapate la adincime sub piramida. Ele conteneau mormintele regelui Djoser si ale apropiatilor sai. Era inconjurata de un zid de 10 m inaltime cu un perimetru de 1600 m. vazuta din prisma arhitecturii sale ea are multe familiaritati cu ziguratele babiloniene, templele myase, omice, toltice si templele aztece. 
Piramidele faraonilor erau asemanatoare palatelor, deoarece se considera ca sufletele faraonilor se plimba prin camari, maninca, se distreaza, intr-un cuvint invie si traieste o viata deplina, avind posibilitatea de a calatori in lumea mortilor. 
Insa nu doar piramidele si mastabalele erau folosite pentru a inmorminta oameni. Cei fara rang erau inmormitati intr-o groapa in nisipul desertului. Cei bogati se ocupau de morminte inca din timpul vietii, iar faraonii trebuiau sa aiba parte de numeroase provizii in lumea de apoi unde aveau sa intilneasca cei 42 de judecatori ai lui Osiris. Totodata faraonul era considerat zeul incarnat in om si era sortit sa reinvie dupa 3000 de ani. Doctrina lui Osiris presupunea ca cel ce doreste sa treaca in viata de dupa sa aiba indeplinite anumite ritualuri. Sa fie mumificat, sa aiba parte de statui care sa fie sculptate dupa chipul sau, si sa-i fie celebrata de catre preoti reinvierea sufletului Ka. De aceia toate mormintele trebuiau sa fie compuse din cele necesare acestor lucruri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura Egiptului Antic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!