Cubismul

Extras din referat Cum descarc?

Intre anii 1907 si 1914 are loc in Franta cea mai importanta revolutie din istoria picturii, dupa cea a descoperirii perspectivei in perioada Renasterii.
Initiat de francezul Georges Braque si spaniolul Pablo Picasso, cubismul va dobandi in scurta vreme numerosi adepti. Aceasta directie artistica va juca un rol urias in transformarea artelor plastice in secolul al XX-lea. Pierre Daix scrie ca In pofida legendei, nu exista un act de nastere al cubismului. Nu s-a nascut ca urmare a unei decizii sau a unui eveniment socant. Cubismul, fiind in felul sau o revolutie in toata puterea cuvantului, este mai mult o consecinta a unor transformari de lunga durata decat a unui eveniment usor de descris. Abordand lucrurile in felul acesta, istoricul de arta doreste sa sublinieze ceea ce diferentiaza cubismul de futurism de exemplu, a carui punere in practica este precedata de teoretizare, manifeste si declaratii programatice. Istoricii de arta au cazut totusi de acord cu privire la stabilirea primei opere cubiste si a imprejurarilor care au dus la nasterea termenului de cubism. Negustorul de tablouri si criticul de arta Daniel-Henri Kahnweiler (1884-1979) recunoscuse anterior Domnisoarele din Avignon a lui Picasso ca fiind momentul nasterii cubismului. Intr-adevar, din multe puncte de vedere, acest tablou celebru prevesteste si pregateste revolutia cubismului. Pentru prima oara un pictor rupe intr-un mod atat de hotarat cu traditionala arta figurativa si cu modul de reprezentare bazat pe perspectiva, care guverna pictura inca din perioada Renasterii.
Dintre toate definitiile cubismului, indiscutabil se cuvine sa incepem cu cele care au fost formulate de insisi creatorii curentului. Braque afirma: Pentru mine, cubismul, sau mai degraba cubismul meu-este un mijloc pe care l-am creat pentru propriul meu folos si a carui scop a fost mai presus de orice acela de a face ca pictura sa se poata gasi in sfera abilitatilor mele. Picasso pe de alta parte marturiseste: nu am avut nici cea mai mica intentie sa cream cubismul-am vrut doar sa dam glas trairilor noastre. Totusi definitia cea mai transparenta ii apartine lui Henri Matisse: cubismul este un realism descriptiv. Intr-adevar, cubismul-in ciuda aparentelor-nu reprezinta distrugerea realismului; el pune sub semnul indoielii doar realismul iluzoriu (adica cel care naste iluzie, caci reproduce ceea ce vedem) care a luat nastere in Renastere odata cu descoperirea tehnicii perspectivei. Cubistii au creat fara indoiala semne noi si tocmai in aceasta a constat multa vreme dificultatea descifrarii tablourilor lor.
Cubismul prezinta fiinte si lucruri intr-o maniera in care nu au mai fost pana atunci percepute.
Istoricii de arta disting trei faze ale cubismului. Prima dintre ele, cunoscuta sub numele de precubista si aflata sub puternica influenta a lui Cezanne, dureaza din anul 1907 pana in 1910. Ea va ramane sub influenta lui Cezanne si a celebrei lui recomandari de e reda natura prin intermediul cilindrului, sferei si conului. Etapa ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Cubismul
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!