Cruciada a 4 a

Extras din referat Cum descarc?

Cruciada a patra - scurt rezumat
Papa Inocentiu al III-lea a inceput sa propovaduiasca organizarea unei noi cruciade in 1198. O armata cruciata condusa de contele italian Bonifaciu de Montferrat a negociat in 1200 cu Dogele Venetiei pentru transportul cu corabiile a 33.500 de cruciati spre Egipt. Cand, in 1201, o armata de mai mici dimensiuni nu a putut plati pretul original, ventienii le-au propus cruciatilor sa atace in schimb portul Zara din Dalmatia, o fosta proprietate venetiana, acum sub stapanirea regelui Ungariei Emeric.
Intre timp, Papa Bonifaciu s-a intalnit cu Alexius al IV-lea Angelus, fiul al bazileului de curand detronat, Isaac al II-lea Angelus. Alexius s-a oferit sa reunifice biserica bizantina cu cea catolica, sa plateasca uriasa nota de plata a cruciadei si sa se alature expeditiei din Egipt cu o armata numeroasa, daca soldatii occidentali s-ar fi indreptat mai intai spre Constantinopol si l-ar fi repus pe tron pe tatal sau. Bonifaciu a fost de acord, iar Alexius s-a intors impreuna cu papa ca sa se alature flotei cruciate la Corfu. Flota a ajuns la Constantinopol la sfarsitul lui iunie 1203, iar cruciatii au ocupat orasul pe 12 aprilie 1204.
Imperiul a fost impartit intre Venetia si liderii cruciati, ultimii infiintand Imperiul Latin al Constantinopolelui. Practic, niciun un cruciat important nu au mai ajuns in Tara Sfanta, iar Imperiul Latin - un stat artificial profund instabil - a secatuit de energia religios-militara a Europei Occidentale. A patra cruciada a lasat o mostenire amara a sentimentului de tradare a coreligionarilor greci de catre catolicii occidentali, ca si a taierii oricaror punti pentru reconcilierea Bisericii Romano-Catolica cu cea Ortodoxa.
Cruciada a patra a fost ultima cruciada importanta care a mai fost controlata direct de papalitate. Cruciadele care au urmat au fost conduse de monarhi individuali, fiind directionate in principal impotriva Egiptului, doar una dintre ele, (cruciada a sasea) reusind sa readuca Ierusalimul sub controlul crestinilor.
Cruciada a patra - dezbatere pe larg
1 Contextul general 
2 Asediul orasului Zara 
3 Diversiunea spre Constantinopol 
4 Urmatoarele atacuri asupra Constantinopolului 
5 Cucerirea Constantinopolului 
6 Urmari


Fisiere in arhiva (1):

  • Cruciada a 4 a.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!