Cristofor Columb

Extras din referat Cum descarc?

Cum rezulta din documentele recent descoperite in arhivele Genovei , Cristofor Columb s-a nascut intre 26 august si 31 octombrie 1451, dintr-o familie de tesatori genovezi , care tinea si un debit de vinuri. Potrivit acestei teorii, nu era un copil educat si de aceea se initia in lumea navigarii la o varsta foarte frageda. Din cei cinci copiii ai familiei, el a fost fiul cel mai mare. A fost un baiat ascultator. In ceea ce priveste educatia, Columb spune: "am fost foarte putin scolit, nu am invatat sa scriu si sa citesc de mic copil. Dar intotdeauna mi-a placut marea.  Mi-am jurat inca de mic ca imediat ce voi creste suficient, o sa calatoresc pe mare."
A invatat sa scrie si sa citeasca spaniola in timpul calatoriilor sale. A invatat singur latina, deoarece toate cartile de geografie erau in limba latina. Din acest lucru rezulta o inteligenta remarcabila.
Numele acestui navigator se poate traduce ca si Cristobal: cel care il are pe Hristos, Colon: Sfantul Duh sau porumbelul, de aici si semnatura lui Columb anterioara anului 1492 care se poate citi Xpo ferens (purtatorul lui Hristos) si care ar putea face referinta la Orden lui Hristos, la care ar fi putut apartine. Era crestin si a vrut sa spuna povestea lui Hristos oamenilor pe care i-ar fi gasit pe pamanturile indepartate.  Columb ,,avea ochii deschisi la culoare si parul blond, dar a albit repede". Asa il descriau contemporanii sai. Cu firea sa solitara trecuse prin multe valuri si, desi era in al treilea deceniu al vietii, albise prematur.  Nu exista un portret veridic al iscusitului navigator genovez si este, desigur, destul de complex si delicat sa-i schitam unul, cum au incercat multi, din pacate, abatandu-se in extremele presupusurilor. Limitandu-ne la doua surse picturistice sau doua tabluri, care se pastreaza, unul la Biblioteca Nationala din Madrid si altul, mai celebru, al maestrului Alejo Fernandez, intitulat Virgen de los Navegantes, putem  patrunde in profilul psihologic al marelui Columb, asa cum arata la frumoasa varsta a temeritatii, treizeci de ani. Este greu sa definesti o personalitate foarte complexa cum a fost Cristofor Columb daca nu-l incadrezi in epoca sa, a Renasterii si Umanismului care, dau un tip nou de om: intreprinzator, tenace, viclean, ipocrit si necrutator.  Ce este omul Renasterii, ce este omul Columb?  Sa privim portretul de mai sus, foarte expresiv, care-l arata cat de cat obiectiv pe genovezul nostru si ascensiunea sa. Renasterea da o incredere desavarsita in puterile omului nou de a transforma ceea ce este in jur, de a stapani, de a straluci prin forta geniului sau. Este un veac plin de titani care se manifesta in arte, gandire, stiinta, razboaie. Omul Columb, circumcis acestei epoci de avant revolutionar, se simtea un ales al lui Dumnezeu, dupa cum el insusi consemneaza:"...nici ratiunea, nici matematicile, nici hartile Universului. S-a implinit pur si simplu ceea ce a prorocit profetul Isaia. Inainte de Sfarsitul Lumii toate prorocirile trebuie sa se implineasca."
Dar cum de a ajuns la aceasta concluzie ca el este ales de Sus? Desigur, raspunsul il putem afla foarte bine daca analizam o scrisoare a sa din 1501 unde consemneaza ca a calatorit mult, ca a discutat in cursul acestor voiaje maritime cu multi oameni invatati latini, greci, evrei, mauri. De la ei a deprins arta navigatiei si temeinice cunostinte de geografie, geometrie, astronomie, astrologie si cartografie, studiind la randu-i alte discipline conexe: istorie, filosofie. Desigur, atractia formidabila a Cartii nou testamentare Apocalipsa, exercitata asupra lui si a semenilor sai din toate timpurile, l-a dus la o alta concluzie eronata dogmatic, o cadere intr-o erezie, determinata de faptul ca se considera Alesul unei Lumi Noi, inspirat de Duhul Sfant, trimis de Sfanta Treime spre a raspandi Sfanta Credinta. Iata ce ii declara plin de misticism, unui suveran foarte catolic prin felul de a-si exprima credinta: "Dumnezeu m-a facut sol al cerului nou si al pamantului nou, create de El, despre care a scris in Apocalipsa Sfantului Ioan, dupa ce au fost povestite de Isaia si Dumnezeu mi-a aratat drumul spre ele." Textul gnostic se regaseste intr-o scrisoare incredintata donei Juana de la Torros. Menirea sa de "teolog" era luata in deradere intr-o vreme in care toti se indoiau de realizarea proiectului transoceanic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cristofor Columb.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.



Hopa sus!