Crima de la Teatrul Ford

Extras din referat Cum descarc?

...La 9 mai 1865, in vechea cladire a Arsenalului din orasul Washington si-a inceput sedintele Tribunalul militar.In S.U.A. abia se terminase sangerosul razboi civil, care durase patru ani.Ultimele regimente ale armatei zdrobite a statelor sclavagiste din sud depuneau armele in fata trupelor nordiste.In aceeasi zi de 9 mai a fost arestat in statul Georgia Jefferson Davis, presedintele Confederatiei sudiste infrante, care dupa caderea capitalei acesteia -Richmond - se ascunsese.
Trecusera deja 24 de zile din clipa fatala cand impuscatura actorului Booth curmase la teatrul "Ford" viata presedintelui Abraham Lincoln.Asasinul reusise sa se ascunda.Dupa cautari asidue, in noaptea de 25 spre 26 aprilie, a fost descoperit la o ferma izolata.In timpul schimbului de focuri Booth a fost ranit mortal si curand a decedat.
Si iata cum, la 9 mai, tara indurerata, care numai cu cinci zile in urma isi condusese presedintele pe ultimul drum, astepta raspunsul la intrebarea: Cine dirijase mana asasinului John Wilkes Booth, cine se afla in spatele acestui dandy plin de sange, agent al spionajului sudist?
Istoriografia americana a reprodus multa vreme versiunea oficiala a asasinarii lui Lincoln fara a o pune la indoiala.Situatia s-a schimbat dupa aparitia monografiei "De ce a fost asasinat Lincoln?" (1937).Autorul acestei carti, Otto Eisenschiml(1880-1963), s-a nascut in Austria intr-o familie de americani.Pasionat de istoria razboiului civil din S.U.A.,Eisenschiml a sustinut timp de 20 de ani o explicatie proprie a cauzelor care au dus la asasinarea lui Lincoln.
La sfarsitul razboiului civil din S.U.A. (1861-1865), situatia lui Lincoln era destul de dificila.El se bucura de increderea maselor largi ale americanilor, care se convinsesera ca, presedintele, desi cu multe ezitari si solutii de compromis, mergea in intampinarea nazuintelor poporului.Dar numarul dusmanilor politici ai lui Lincoln nu numai nu se micsora, ci, dimpotriva, crestea.Il urau atat plantatorii sudisti cat si simpatizantii acestora din statele nordice, partizani ai intelegerii cu statele sclavagiste rebele.In acelasi timp, politica lui Lincoln continua sa provoace nemultumirea radicalilor-aripa stanga a propriului sau partid, partidul republican.
Ca presedinte, Lincoln era si comandant suprem al fortelor armate, si de aceea asasinarea lui a fost considerata o crima de competenta tribunalului militar.
...In fata tribunalului au aparut opt persoane, acuzate ca, in complicitate cu Jefferson Davis, John Wilkes Booth si alti insi (spioni sudisti care actionau in Canada), au fost implicate in asasinarea lui Lincoln, in atentatul impotriva secretarului de stat William Seward si in planurile de atentat impotriva vicepresedintelui Andrew Johnson si a generalului Ulysses Grant, comandantul fortelor armate ale Statelor Unite.
Vinovatia soldatului sudist de 20 de ani Lewis Paine(Lewis Thornton Powell) n-a starnit nici o indoiala.Acest tanar ursuz, tacut, originar din teritoriile inca slab populate ale Floridei, patrunsese in locuinta secretarului de stat Seward, ii provocase cu un cutit o rana ingrozitoare, care numai dintr-o intamplare nu devenise mortala, incercase sa-l impuste pe fiul lui Seward, pe care-l salvase doar faptul ca pistolul nu luase foc, si in sfarsit , ii schilodise rau de tot pe alti cativa oameni ai casei.
Al doilea acuzat, ucenicul farmacist David Herold, fusese unul dintre cele mai energice si active ajutoare ale lui Booth.Toate depozitiile lui constituiau un amestec abil de semiadevar si minciuna, care urmarea sa indrepte ancheta pe o pista falsa.Mascand pe cat posibil propriul rol, aruncase in dreapta si in stanga aluzii ca ar cunoaste numele unor participanti mai importanti la conjuratie.Dar aceste aluzii ramasesera suspendate in aer, starnid in timpul sedintelor o foarte slaba curiozitate atat din partea anchetatorilor cat si a procurorului.Tribunalul avea nevoie de un criminal D.Herold a carui condamnare trebuia sa demonstreze ca justitia i-a pedepsit aspru pe asasini.In mod cert, Herold nu a inteles acest lucru, ceea ce i-a asigurat un loc la spanzuratoare.
Al treilea inculpat, spionul si contrabandistul George Andrew Atzerodt, recunoscuse inca din timpul instructiei participarea la o conspiratie cu scopul de a-l rapi pe Lincoln.Atzerodt sustinea ca el nu fusese de acord sa participe la asasinarea presedintelui, insa faptele dovedesc contrariul.Acuzarea a dovedit ca Atzerodt inchiriase o camera la hotelul "Kirkwood", unde locuia vicepresedintele Andrew Johnson.In acea camera fusese ascuns un adevarat depozit de arme.S-a stabilit ca Atzerodt se interesase ce camera ocupa vicepresedintele, iar la 14 aprilie se grabise anume spre hotelul "Kirkwood".Este adevarat ca Atzerodt nu-l omorase si nici nu incercase sa-l omoare pe vicepresedinte.In seara fatala conspiratorul pur si simplu se imbatase.


Fisiere in arhiva (2):

  • Crima de la Teatrul Ford.rtf
  • Crima de la Teatrul Ford.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!