Continutul legilor psihologice invocate de John Maynard Keynes pentru a explica dezechilibrele din economia contemporana

Extras din referat Cum descarc?

Economie fara munca omului nu exista. Acest adevar axiomatic a fost inteles si folosit in feluri variate de diversele scoli si curente de gandire economica. Economistii clasici si neoclasici au pus accent pe cresterea productivitatii muncii si sporirea eficientei in vederea sporirii avutiei in conditiile economiei de piata libere. Economistii marxisti au pus in evidenta limitele si inconvenientele acesteia (inclusiv cele legate de folosirea fortei de munca, a ciclicitatii crizelor), evoluand de la negarea de principiu a economiei de piata la admiterea ei ca un rau necesar, ca apoi sa fie socotita, in zilele noastre, ca mijloc de iesire din criza. Keynes si numerosii sai adepti au pus in centrul atentiei ocuparea fortei de munca - element esential pentru orice economie si civilizatie - in conditiile economiei de piata altfel inteleasa decat economistii clasici, neoclasici si cei marxisti.
John Maynard Keynes, (5 iunie 1883 - la Cambridge ; 21 aprilie 1946) a fost economist britanic ale carui idei numite economie keynesiana radicale au avut un impact major atat asupra teoriei politice si economice moderne, cat si asupra politicilor fiscale ale multor guverne. Este cunoscut in mod special pentru pledoaria sa in favoarea politicilor guvernamentale interventioniste, prin care guvernul ar folosi masuri fiscale si monetare in scopul temperarii efectelor adverse ale recesiunilor economice, crizelor economice si boom-urilor economice. Este considerat de multi economisti unul dintre principalii fondatori ai macroeconomiei teoretice moderne. Populara expresie lui Keynes ,,Pe termen foarte lung suntem toti morti" este inca citata.
John Maynard Keynes a fost fiul lui John Neville Keynes, un lector de economie de la Universitatea din Cambridge si al Adei Florence Brown, o autoare de succes si o reformista in domeniul social.
Keynes a fost foarte inalt, atingand inaltimea de 198 cm. A avut o legatura serioasa intre anii 1908 so 1915 cu pictorul Duncan Grant, membru al grupului Bloomsbury. A continuat sa il sustina financiar pe Grant pe parcursul intregii vieti a acestuia. Keynes a intalnit-o in octombrie 1918 pe Lydia Lopokova, o binecunoscuta balerina rusoaica. Cei doi s-au casatorit si din cele mai multe relatari a reiese ca cei doi au avut parte de un mariaj fericit. Din motive medicale, cei doi nu au putut avea copii, desi ceilalti doi frati ai lui au avut copii.
Keynes a fost in cele din urma un investitor de succes, construindu-si o avere privata substantiala. A fost aproape ruinat in urma crahului bursier din 1929, insa si-a recuperat intr-un timp scurt averile. De-a lungul vietii i-a placut sa colectioneze carti, de exemplu colectionand si protejand multe dintre lucrarile lui Isaac Newton. A fost interesat de literatura in general si de drama in special, sprijinind financiar teatrul Cambridge Arts, ceea ce a permis institutiei sa devina, cel putin pentru un timp, o mare scena britanica din afara Londrei.
Keynes a beneficiat de o educatie aleasa la institute de elita cum ar fi Eton unde a studiat matematica, clasicii si istoria si la King's College din Cambridge unde a studiat matematica, insa fiind interesat de politica a studiat domeniul economiei, avandu-i ca profesori pe Arthur Cecil Pigou si pe Alfred Marshall.
Economia de piata - privita de economistii clasici sub aspectele ei pozitive, iar de cei socialisti in latura ei negativa - trebuia resupusa unui examen critic din care sa rezulte remediile necesare.. De la cele cateva idei intuite in Urmarile economice ale pacii, dezvoltate de autor si completate cu altele in Tratat asupra banilor (1930), J.M.Keynes ajunge la un sistem teoretic, expus in lucrarea Teoria generala a folosirii mainii de lucru, a dobanzii si a banilor (1936). Autorul se detaseaza de clasicism si neoclasicism, afirmandu-se o noua paradigma in stiinta despre economie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Continutul Legilor Psihologice Invocate de John Maynard Keynes pentru a Explica Dezechilibrele din Economia Contemporana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!