Consecințele social-economice ale Revoluțiilor Democratice în Europa de Est

Extras din referat Cum descarc?

In aprilie 1985, la putere in U.R.S.S. a venit o conducere reformatoare in frunte cu Mihail Gorbaciov. Politica promovata de noua conducere s-a numit "restructurare. In viziunea noii conduceri sovietice, socialismul construit de Stalin in U.R.S.S. in anii '30 s-a pastrat cu schimbari neesentiale pina la mijlocul anilor '80. Obiectivul restructurarii a fost demolarea acestui socialism si realizarea conceptiei socialismului "cooperatorilor civilizati". Acest dezghet a si influentat schimbarea regimurilor politice din statele Europei de Rasarit.
Polonia este prima tara din Europa de Est unde s-a infaptuit revolutia anticomunista. Ea a fost precedata de o lunga criza sociala. Sistemul autoritar nu putea satisface cerintele si interesele paturilor sociale. Criza a condus la un conflict social-politic intre puterea conducatoare si patura calificata a clasei muncitoare, majoritatea intelectualilor. 
In iunie 1989, in Polonia s-au desfasurat alegeri parlamentare. Pozitiile partidului de conducere au slabit mult. Tot in 1989 a fost format guvernul in frunte cu T.Mazowiecki. Dominatia de 40 de ani a comunistilor in Polonia a luat sfirsit. 
Guvernul condus de T.Mazowiecki a transpus in viata un program de restructurare a economiei si de orientare a ei conform cererii si ofertei. S-a lichidat controlul asupra preturilor, a inceput privatizarea proprietatii de stat, s-a permis investirea in economie a capitalului occidental. In curind piata a devenit stabila, cererea era satisfacuta, a disparut notiunea de deficit. 
Guvernele democratice din Polonia au promovat o politica de limitare a influentei statului in domeniul economic, de modernizare a agriculturii, de accelerare a privatizarii intreprinderilor. Restructurarea economica nu a decurs fara dificultati, a scazut nivelul de trai, a sporit numarul somerilor, lipseau asigurarile sociale etc. ceea ce a provocat nemultimirea anumitor paturi sociale.
Criza economica a afectat si Ungaria. Autoritatile comuniste cautau iesirea din situatia economico-plitica grea. Intre timp, s-a consolidat opozitia, s-a intensificat critica asupra conducerii comuniste. La 23 octombrie 1989 a fost proclamata Republica Ungara, iar la 23 martie si 4 aprilie 1990 au avut loc primele alegeri libere de dupa 1945. in alegeri s-au incadrat trei formatiuni politice principale : Alianta Democratilor Liberi, Forumul Democratic si Partidul Socialist Ungar. Cele mai multe voturi le-a cistigat Forumul Democratic. Aceasta formatiune politica s-a pronuntat pentru constituirea unui stat de drept, autoconducere democratica, privatizarea intreprinderilor de stat falimentare si pentru trecerea activa la economia de piata. Preturile la marfurile agricole se formau in functie de cerere si oferta, de cheltuielile prestate, recolta etc. 
Intreprinderile industriale au obtinut dreptul de a-si gasi singure materie prima, utilaj piese de schimb pentru masini-unelte etc. In Ungaria s-au creat conditii propice pentru investitorii straini. Suma investitiilor straine in 1991 constituia 1,5 mlrd dolari, ceea ce era mai mult decit in toate tarile Europei de Est luate in ansamblu.
In vara anului 1989 situatia din Bulgaria s-a inrautatit. Si-au reinceput activitatea partidele, au aparut organizatii politice noi. Un sir de partide au constituit Uniunea Fortelor Democratice(U.F.D.), care a pledat pentru introducerea sistemului multipartit si a democratiei parlamentare. Partidul comunist bulgar si-a schimbat denumirea in Partidul Socialist Bulgar(P.S.B.)care a renuntat la marxism-leninism. Conducerea P.S.B. ti-a cerut scuze in fata celor ce au avut de suferit de pe urma regimului totalitar. In plan economic Bulgaria a trecut cu mai multe dificultati la reforme si la economia de piata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consecintele Social-Economice ale Revolutiilor Democratice in Europa de Est.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!