Conflictul Din Transnistria Conflict Geopolitic

Extras din referat Cum descarc?

Conflictul din Transnistria este un conflict geopolitic intre Republica Moldova si autoproclamata Republica Moldoveneasca Nistreana (nerecunoscuta international) cu privire la exercitarea controlului asupra raioanelor Camenca, Dubasari, Grigoriopol, Ribnita, Slobozia si orasului Tiraspol, aflate pe malul stang al raului Nistru si asupra orasului Tighina, aflat pe malul drept al aceluiasi rau. Conflictul a inceput in anul 1990, imediat dupa proclamarea independentei Republicii Moldovenesti Nistrene.
La sfarsitul anilor 1980, peisajul politic al URSS era in plina schimbare datorita politicii de perestroika intreprinse de Mihail Gorbaciov, care permitea liberalizarea politica la nivel regional. Democratizarea incompleta a permis nationalismului exclusivist sa devina cea mai dinamica doctrina politica. Unele minoritati nationale s-au opus schimbarilor de clasa politica din Republica Moldova, clasa dominata in perioada sovietica de etnicii rusi. Oficializarea limbii majoritatii [3]si introducerea obligativitatii alfabetului latin pentru scrierea acesteia a atras proteste din partea vorbitorilor de alte limbi decat cea romana. Problematica limbilor oficiale din Republica Moldova a devenit foarte spinoasa si a fost, probabil, intentionat politizata. Neconcordonata cu noua politica s-a manifestat intr-un mod mai vizbil in Transnistria, regiune in care etnicii slavi (rusi sau ucraineni) erau majoritari in zonele urbane. Protestele fata de guvernul republican erau mai puternice aici. La recensamantul din 1989, in Transnistria locuiau 39, 9% moldoveni, 28, 3% ucraineni, 25, 4% rusi si 1, 9% bulgari.
Pe 2 septembrie 1990 a fost proclamata Republica Moldoveneasca Nistreana. La 25 august 1991 sovietul suprem al RMN a adoptat declaratia de independenta a noii republici. Pe 27 august 1991 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declaratia de Independenta a Republicii Moldova, a carei teritoriu cuprindea si raioanele din stanga Nistrului. Parlamentul moldovenesc a cerut guvernului URSS sa inceapa negocierile cu guvernul moldovenesc cu privire la ocupatia ilegala a Republicii Moldova si retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul moldovenesc. Dupa ce Moldova a primit statutul de membru al ONU (2 martie 1992), presedintele moldovean Mircea Snegur a autorizat o interventie militara impotriva fortelor rebele care atacasera posturi de politie loiale Chisinaului de pe malul estic al Nistrului. Rebelii, ajutati de trupele sovietice, si-au consolidat controlul peste cea mai mare parte din zona disputata.
Forte ale Armatei a 14-a (care apartine Federatiei Ruse), stationate in Transnistria, au luptat contra si respectiv de partea fortelor separatiste transnistriene. Armata moldoveneasca s-a aflat in inferioritate, lucru care a impiedicat Republica Moldova sa recastige controlul asupra Transnistriei. La 21 iulie 1992 a fost semnat un acord de incetare a focului.
Chiar si dupa incetarea focului, Rusia a continuat sa ofere regimului separtist sprijin ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Conflictul Din Transnistria Conflict Geopolitic
    • Referat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!