Conflictele din Orientul Mijlociu de Francois Massoulie - Recenzie

Extras din referat Cum descarc?

Cartea "Conflictele din Orientul Mijlociu", scrisa de Francois Massoulie, abordeaza intrutot tema care este enuntata in titlul lucrarii. Cartea sa este o adevarata comoara pentru cei care doresc sa descopere si sa studieze regiunea Orientului Mijlociu. Autorul fiind istoric si orientalist si faptul ca a trait mult timp in lumea araba, reuseste sa stabileasca o ordine a puzzel-ului incalcit al evenimentelor din Orientul Mijlociu, Massoulie nu numai ca a aranjat cronologic evenimentele, ci a reusit sa aduca explicatii evenimentelor incurcate, care deseori sunt dificil de analizat si de inteles. Structurata pe sapte capitole, lucrarea lui Massoulie prezinta o descriere in mod cronologic a evolutiei Imperiului arabo-musulman. Fiecare capitol este intitulat sugestiv pentru ceea ce urmeaza a fi enuntat.
Primul capitol "Mostenirea Trecutului", da o prima imagine a ceea ce prezinta Orientul Mijlociu. Acesta este format din trei entitati geografice separate: Egiptul, Semiluna Fertila si Peninsula Arabica, reprezentand, datorita pozitiei geografice, o rascruce de drumuri care au fost strabatude inca din antichitate de caravane, negustori si ostiri. Fiecare componenta a regiunii urmeaza a fi descrisa din vremuri adanci, astfel prima este Egiptul, cu o concetrare demografica si politica in zona marelui rau, Nil; cine detinea controlul asupra capitalei acestei regiuni, indiferent care era aceasta Memphis, Teba, Alexandria sau Cairo -  avea si controlul asupra intregului stat. Alta situatie era in regiunea Semilunei Fertile, desi aceasta cunoscuse vremuri de progres remarcabile prin asezarile de civilizatii vechi, cum ar fi Ur, Babilon, Ninive si Ctesiphon, acestea au disparut in numai cateva secole, infrante de rivalitatile dintre ele sau nimicite de dusmanii din exterior. A treia entitate geografica a Orientului Mijlociu, Peninsula Arabia, ale carei teritoriu este strabatut de deserturi, a fost ocolita de calatori si lipsita de lupte de suprematie, dar totusi a reprezentat un interes din puntct de vedere politic si commercial, detinand doua stramtori care aveau control asupra navigatiilor navale, era o situatie geopolitica de o importanta capitala, mai ales cand a fost realizat canalul Suez. Cu toate acestea, tocmai in Peninsula Arabia a aparut marea forta politico-religioasa a Islamului; iar cel care a propagat-o a fost Mahomed, care a dus la reunirea regiunii in jurul unui obiectiv simplu si maret: raspandirea mesajului credintei revelate. Polul de atractie pentru toate triburile era la Mecca, unde se afla kabba, piatra neagra sfanta venerata in religia prenationala a arabilor. Dupa reunirea triburilor arabe si mortea Profetului, trupe intregi erau mobilizate pentru atacul asupra Siriei Bizantine, care la moment erau slabite din cauza razboailor duse pentru intaietate, aceste trupe luptau pentru instaurarea religiei adusa de Profet. In anul 634, avand o victorii decisive, armatele musulmane au mers spre Damasc, Ierusalim si Egipt. Orientul Mijlociu, detinand capitale importante (Mecca, Damasc, Bagdad, Cairo) devenise inima unui imperiu care timp de un secol, se va extinde de la Pirinei la Himalaya. Iar arabizarea a fost rapida si profunda.
Un eveniment care a stat la baza, initierii unor conflicte si anume a rivalitatii dintre Siria si Irak a fost schimbarea centrului Islamic de la Damasc la Bagdad, noua capitala fiind punct de trecere obligatoriu pentru schimburile comerciale cu India si China. Prin secolul al XVI-lea, un trib de turci convertiti la Islam, au modificat din nou lumea musulmana, cu exceptia Persiei care au trecut la siism. Sultanul turc, care era strain de Orientul Mijlociu Arab, isi gasea legitimitatea in capacitatea de a lupta impotriva puterilor crestine si a siitilor, de a apara locurile sfinte si de a organiza pelerinaj. Insa ideea de o natiune omogena a fost departe de filosofia politica otomana. Desi imperiul era mare, in parametri fizici, s-a ajuns la momentul cand a devenit greu de coordonat si supravegheat. In anul 1638, infrangerea suferita la Viena, a fost inceputul declinului otoman. Care intr-un final a dus si la disparitia acestuia. O cauza importanta a acestui eveniment a fost amestecul puterilor europene. Desi marile puteri europene, plus Rusia au contribuit la crearea numeroaselor conflicte, marea problema a Orientului Mijlociu o prezenta factorul politic. Neantelegirile, intrigirile, comploturile politice si lupta dupa putere din aceasta regiune se extindeau intr-un mod alert.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conflictele din Orientul Mijlociu de Francois Massoulie - Recenzie.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!