Conferința de la Evian

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La unsprezece zile dupa ce Germania national socialista condusa de Hitler a anexat Austria( actiune cunoscuta ca si Anschluss Osterreichs, realizata la 12 martie 1938 ), presedintele SUA, Franklin D. Roosevelt, a decis sa convoace o conferinta care sa puna in evidenta situatia ,, refugiatilor involuntari" rezultati in urma actiunii mai sus amintite. Trebuie mentionat faptul ca aceasta initiativa venea din partea SUA, tara ce nu facea parte din Liga Natiunilor. Aceasta actiune a SUA poate fi privita din doua perspective si anume: ca o actiune umanitara privind soarta eveilor( ,, refugiatilor" ) deveniti indezirabili in spatiul controlat de Germania national socialista sau din perspectiva relatiilor internationale, SUA dorind sa raspunda oarecum la anexarea Austriei. Problema anexarii Austriei este un capitol mult mai larg ce nu va fi tratat in demersul de fata insa trebuie precizat ca Anschluss Osterreichs se facuse cu acordul a doua mari puterii europene si anume Franta si Marea Britanie. Desi initial s-a vrut ca aceasta conferinta sa fie gazduita de un oras din Elvetia , s-a convenit ulterior ca aceasta sa se desfasoare in orasul francez Evian.

La Conferinta de la Evian au fost invitate 32 de tari , inclusiv dominioanele si coloniile Marii Britanii, tarile scandinave si alte tari europene si latino-americane au fost de asemenea invitate . Dintre tarile care au refuzat participarea amintim Italia si Africa de Sud. Romania si Polonia erau tari ce aveau deja multi evrei si in consecinta au trimis doar observatori la Evian.

Conform lui Samuel Totten, unele natiuni au refuzat sa participe in timp ce unii reprezentanti aveau putina si chair nicio autoritate sa actioneze. Conform aceluiasi autor aproximativ 200 de persoane incluzand si ziaristi s-au reunit la Evian sa discute problema nou aparuta. Dupa 9 zile de discutii nu a fost adoptata nicio rezolutie. Marea Britanie a refuzat din start emigrarea refugiatilor in Palestina . Cu exceptia Republicii Dominicane, nicio alta natiune nu a fost de acord sa primeasca refugiatii. Totten considera initiativa SUA ca un "truc" in ceea ce priveste relatiile internationale iar reticienta democratiilor occidentale de a actiona in vreun fel este considerata ca o unda verde pentru Hitler de a actiona in ceea ce priveste soarta evreilor din spatiul Germaniei national socialiste .

Nu vom trata in demrsul de fata desfasuraea Conferintei de la Evian ci vom incerca sa ne limitam la unele consideratii privind impactul pe care l-a avut sau nu in opinia diferitelor voci din epoca sau din perioada ulterioara.

Reuniunea dorita de Roosevelt a fost considerata ca fiind convocata mult prea repede, cu o planificare inadecvata, iar majoritatea participantilor "au venit fara tragere de inima si cu nici o incredere in ideea conferintei". Intr-o scrisoare catre presedintele Comitetului Interguvernamental, G.Rublee s-a plans de faptul ca ambasadorul american in Regatul Unit, Joseph P. Kennedy, pare dezinteresat de lucrarile comisiei permanente si ,, nu mi-a oferit suport real sau asistenta", in timp ce presedintele ,,nu a fost [personal] serios interesat". De asemenea, Rublee l-a informat pe Hull ca el credea ca Germania era dispusa sa negocieze, dar britanici si francezi, au fost "reticenti" pentru ca el sa poarte discutii cu germanii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conferinta de la Evian.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 132 cuvinte
Nr caractere:
12 301 caractere
Marime:
125.15KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
conferinta, istorie
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!