Comunismul

Extras din referat Cum descarc?

Partidul Bolsevic Partidul Comunist al Uniunii Sovietice Partidul Comunist Roman Internationala Communista State comuniste State istorice importante: Uniunea Sovietica Bulgaria Cehoslovacia Germania de Est Iugoslavia Polonia Romania Ungaria State actuale: China Coreea de Nord Cuba Laos Vietnam Leninism este o teorie politica si economica avand la baza marxismul. Este o ramura a marxismului, iar din deceniul al doilea al secolului XX a fost ramura dominanta a sa. Leninismul a fost dezvoltat in principal de liderul bolsevic Vladimir Ilici Lenin, care de altfel l-a si pus in practica dupa Revolutia rusa. Teoriile lui Lenin au fost o sursa de controverse inca de la inceput, avand critici atat dinspre stanga (de exemplu: social-democratii, anarhistii si chiar alti marxisti), dinspre centru (de exemplu: liberalii) si dinspre dreapta (de exemplu: conservatorii, fascistii, etc). Lenin afirma ca proletariatul nu poate atinge constiinta revolutionara decat prin eforturile unui partid comunist care isi asuma rolul de avangarda revolutionara. Lenin mai credea ca un asemenea partid nu-si putea atinge scopurile decat prin intermediul unei organizari disciplinate cunoscuta drept centralism democratic. In plus, leninismul afirma ca imperialismul este ultima forma a capitalismului, iar capitalismul nu poate fi rasturnat de la putere decat prin mijloace revolutionare (orice incercare de a reforma capitalismul din interior fiind sortita esecului. Lenin credea ca distrugerea statului capitalist se va face prin revolutia proletara si prin inlocuirea democratiei burgheze cu dictatura proletariatului (un sistem al democratiei muncitoresti, in care ei ar fi detinut puterea politica prin intermediul unor consilii numite soviete). Teoria lui Lenin referitoare la imperialism dorea sa imbunatateasca si sa corecteze opera lui Marx, explicand un fenomen pe care acesta din urma nu-l prevazuse: transformarea capitalismului intr-un sistem global, (iar nu unul national, asa cum il descrisese Marx). In centrul teoriei sale despre imperialism se afla ideea conform careia natiunile capitaliste avansate din punct de vedere industrial evita revolutia prin exportarea fortata in pietele coloniiilor inrobite si prin exploatarea resurselor lor naturale. Aceasta ar fi permis natiunilor capitaliste dezvoltate din punct de vedere industrial sa-si mentina muncitorii multumiti, in parte prin cearea unei aristocratii muncitoresti. Ca un rezultat, capitalismul era capabil sa fie condus prin expresia politica a aristocratiei muncitoresti - partidele social-democratice, catre punctul in care revolutia nu mai era posibila in cele mai avansate natiuni (asa cum prevestise Marx), ci mai degraba in cel mai slab stat imperialist, acela fiind Rusia.
Oricum, daca revolutuia se putea produce numai intr-o tara slab dezvoltata, aceasta ridica o mare problema: o asemenea tara subdezvoltata nu era capabila sa dezvolte un sistem ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Comunismul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!