Comunismul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Subiectul conferintei mele pare neinteresant si chiar inactual. Cum de mai vorbim de o chestiune atat de elementara cand mii de autori, in mii de carti si in zeci de mii de articole, utilizand o imensa bogatie de izvoare, au explicat fenomenul? Atat de mult s-a tratat aceasta tema, incat astazi e de presupus ca nici cel mai indepartat om de viata politica nu poate sa nu cunoasca comunismul in trasaturile lui caracteristice.

Si totusi riscam afirmatia sa sustinem contrariul: cu toate ca aceasta organizatie dateaza de peste o suta de ani, cu toate ca a invins in Rusia Sovietica de peste o jumatate de secol si astazi stapaneste aproape jumatate din suprafata globului, cu toate ca asupra acestei ideologii s-au scris biblioteci intregi si continua sa se scrie in ritm halucinant, ca si cum n-ar exista altceva mai cunoscut pe lume decat marxism-leninismul, totusi lumea traieste cu o imagine eronata despre comunism. Ceea ce isi inchipuie ca e comunism, nu e comunism, iar ceea ce e comunism autentic, continua sa ramana un mister pentru imensa majoritate a oamenilor.

Pentru a ne convinge de acest adevar, dispunem de un argument decisiv: cum se face ca cu toata munca constiincioasa a atator experti in materie de comunism nu s-a descoperit pana acum remediul acestei boli mortale pentru civilizatia noastra? Cum se explica ca, cu toate ca exista excelente informatii asupra comunismului, totusi oamenii politici care au condus destinele omenirii in acest interval nu au fost in stare sa intocmeasca un sistem eficace de aparare contra acestei primejdii? Amenintarea creste de la zi la zi. Alte si alte popoare cad in robia comunismului. De la intemeierea comunismului si pana astazi, istoria comunismului constituie o serie neintrerupta de succese. E o fatalitate care impinge omenirea sub rotile monstruoasei tiranii comuniste, acea faimoasa "alunecare spre stanga" a istoriei? Au secat in asa masura izvoarele de inteligenta, de inspiratie si de energie ale Occidentului incat accepta cu resemnare, ca o scadenta inevitabila, guvernul mondial al dictaturii comuniste?

1. Comunismul nu e o doctrina

Comunismul poseda o doctrina, dar in structura lui intima nu este ceea ce se cheama filosofie sau doctrina marxista.

Realitatea refuza sa se incadreze in tiparele gandirii marxiste. Si e usor de demonstrat.

1) Comunismul n-a biruit in nici o tara de inalt nivel industrial. Toate victoriile comuniste au avut loc in tari de tip agrar, cu o industrie in fasa sau nu suficient de dezvoltata ca sa poata caracteriza economia lor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comunismul.rtf
  • Comunismul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, rtf
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
5 317 cuvinte
Nr caractere:
29 721 caractere
Marime:
37.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
comunisti, doctrina, regim totalitar
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Profesorului:
Horia Sima
Sus!