Comisia Europeana

Cuprins referat Cum descarc?

1. Istoric . 3
2. Componenta si structura . 5
3. Organizare . 7
4. Sarcini si atributii . 10
5. Functionare si cadrul legal . 11
6. Competenta Comisiei .13
7. Membrii Comisiei . 17
8. Viitorul Comisiei . 18
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Comisia Europeana
1. Istoric
Institutie originala, Comisia isi incepe istoria odata cu aparitia Inaltei Autoritati -; executivul primei comunitati europene, cea a carbunelui si otelului in 1951. Termenul de comisie este folosit in tratatele de la Roma din motive strategice, in incercarea de a diminua sensul supranational, considerat prea extins in primul tratat. Pana, la intrarea in vigoare a tratatului de fuzionare a executivelor din 1965, cele trei comunitati europene au avut trei executive, doua comisii ( Euratom, CEE ) si Inalta Autoritate (CECO ).
Crearea Uniunii Europene si implicit a Comisiei n-ar fi fost posibila fara decizia Consiliului European de la Milano, din decembrie 1985, care a decis reunirea intr-un singur text a amendamentelor asupra tratatului de la Roma, privind crearea CEE, si a dispozitiilor privind cooperarea politica de unde si denumirea de "Act Unic European".
Institutie administrativa si politica, Comisia Comunitatii Europene se personifica cel mai mult prin faptul ca, spre deosebire de secretariatul general al unei organizatii internationale, ea nu este doar gestionarul actiunilor comune, ci prin misiunile si competentele pe care le are, ea este pistonul procesului de integrare europeana.
Principalul rol al Comisei este aparatoarea tratatelor fiind dotata cu putere de initiativa legislativa si de executie, rol de punere in executare a politicilor comunitare. 
Prezinta urmatoarele trasaturi definitorii:
- in cadrul "triunghiului institutional" Consiliu (reprezentand statele membre la nivelul ministrilor sau pentru Consiliul European, la nivelul sefilor de stat sau de guvern), Parlament European (democratic ales, cu rol legislativ, Comisia reprezinta interesul general al Comunitatilor, fara ignorarea intereselor statelor membre, in cadrul procesului decizional Directoratele sale solicitand opiniile unor experti ai statelor comunitare, grupati in comitete nationale de experti, in acest fel armonizandu-se interesul comunitar cu cel national. 
- este o institutie supranationala, fiind compusa din reprezentanti ai statelor membre, candidaturile fiind propuse de catre guvernele acestora.
- desi este o institutie supranationala, membrii Comisiei isi exercita atributiile in interesul Comunitatilor, beneficiind de o deplina independenta, neputand primi dispozitii din partea statelor ai caror reprezentanti sunt:
- activitatea Comisiei are un caracter permanent
- detine monopolul de initiativa legislativa
- asigura punerea in executare si supravegheaza respectarea dispozitiilor tratatelor comunitare si a restului actelor normative emise in vederea punerii in executare, de catre statele membre si celelalte institutii comunitare
- raspunderea membrilor Comisiei pentru actele emise de catre institutie este colegiala. 
Modul de organizare si functionare al Comisiei este stabilit in cadrul oferit de dispozitiile art.155 -; 163 din Tratatul instituind Comunitatea Europeana, astfel cum au fost ele modificate prin Tratatul privind Uniunea Europeana (art.G pct.48) si Tratatul de la Amsterdam (art. 2 pct.40 si 41).
Ca organizare ea cuprinde 26 directorate si 50 servicii speciale. Sediul Comisiei este la Bruxelles, Rue de la Loi 200, B-1049, telefon (32-2) 2991111, iar o parte din serviciile sale auxiliare functioneaza la Luxemburg. Pe internet http://www.europa.eu.int. Delegatia Comisiei Europene in Romania isi are sediul in Bucuresti, str. Grigore Mora nr.11, iar Centrul de Informare al Comisiei Europene in Romania, Calea Victoriei nr.88, Piata Revolutiei telefon/fax 01/3153470; E-mail: contact@infoeuropa.ro, Internet: http://www.infoeuropa.ro. 
Comisia europeana este organul executiv al Uniunii Europene, avand rolul de a intocmi proiecte de legi si de a monitoriza aplicarea acestora. Comisia este un organ al Comunitatilor Europene, independent de statele membre, avand deci un caracter cu adevarat supranational. Sediul Comisiei: Berlaymont, Bruxelles. Comisarii actioneaza exclusiv la dispozitia Uniunii si nu a tarilor de origine.
Comisia este implicata in sistemul de decizie al Uniunii Europene la toate nivelele si in toate domeniile. Dotata cu resurse de putere si instrumente de elaborare a politicilor, Comisia se afla in miezul deciziilor Uniunii Europene.
Evolutia Comisiei Europene
1952 Infiintarea Inaltei Autoritati ;
1958 Infiintarea Comisiilor Comunitatii Economice Europene si Euratomului ;
1965 Acordul de la Luxemburg semnifica inceputul unei perioade mai putin
dinamice in istoria Comisiei ;
1967 Cele trei Comisii ( CECO, CEE, EURATOM ) fuzioneaza intr-una singura ;
1985 Numirea lui Jacques Delors in functia de Presedinte al Comisiei Europene marcheaza o etapa productiva in activitatea Comisiei ;
1991 Tratatul de la Maastricht reprezinta un moment major in cresterea rolului Comisiei Europene ;
1997 Tratatul de la Amsterdam extinde atributiile Presedintelui Comisiei in stabilirea Agendei Comisiei si in numirea comisarilor ;
2000 Tratatul de la Nisa stabileste numarul maxim de comisari la 27. Este abolit principiul potrivit caruia fiecare stat membru trebuie sa aiba un comisar.
Alex Warleigh, ( ed.), Understanding European Union Institutions, Routledge, London, 2002. 
Inalta Autoritate, infiintata prin Tratatele de la Paris privind constituirea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO). In calitate de organ executiv al Comunitatii, cu sediul la Luxemburg, aceasta autoritate raspundea de punerea in aplicare a hotararilor luate de CECO. Cele sase state semnatare numeau direct un numar opt membri, al noualea fiind ales de Inalta Autoritate. Hotararile membrilor Inaltei Autoritati se luau cu majoritate simpla de voturi. In 1967 Inalta Autoritate a CECO fuzioneaza cu organul executiv al celorlalte Comunitati Europene CEE (Comunitatea Economica Europeana) si CEA (Comunitatea Europeana a Atomului), devenind Comisia Comunitatii Europene. In procesul de integrare europeana care a urmat cele mai importante comisii au fost Jenkins si Delors.
Comisia CEE Hallstein I (1957-1962) , Comisia CEE Hallstein II (1962-1967) , Comisia CE Rey (1967-1970) , Comisia CE Malfatti (1970-1972) , Comisia CE Mansholt (1972-1973) , Comisia CE Ortoli (1973-1977) , Comisia CE Jenkins (1977-1981), Comisia CE Thorn (1981-1985) , Comisia CE Delors I (1985-1989) , Comisia CE Delors II (1989-1993) , Comisia CE Delors III (1993-1995) , Comisia UE Santer (1995-1999) , Comisia UE Prodi (1999-2004) , Comisia UE Barroso (din 2004)


Fisiere in arhiva (1):

  • Comisia Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!