Cominformul - Teoria lui Jdanov

Extras din referat Cum descarc?

Cominformul 
Cominformul (Biroul Comunist de Informatii) reprezinta numele uzual a ceea ce este numit oficial Biroul de Informatii al Partidelor comnuniste si muncitoresti.Biroul Comunist de informatii a fost infiintat la Wilcza Gora, Polonia, in 22 septembrie 1947,cu noua membri, ai partidelor comuniste din URSS, Bulgaria, Cehoslovacia, Ungaria, Polonia, Romania, Iugoslavia, Franta si Italia.
Partidele membre:
- Partidul Comunist Bulgar 
- Partidul Comunist din Cehoslovacia
- Partidul Comunist Francez 
- Partidul Muncitorilor Maghiari
- Partidul Comunist din Italia 
- Partinul Polonez al Muncitorilor Uniti
- Partidul Muncitorilor Romani 
- Partidul Comunist al Uniunii Sovietice 
- Partidul Comunist din Iugoslavia pana la expulzarea sa, in iunie din 1948. 
Cominformul a fost prima autoritate oficiala a miscarii internationale comuniste de la dizolavarea Cominternului si a confirmat noile realitati dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial - in special crearea Blocului Comunist de Est. 
La 22 mai 1943, Cominternul, organul director al Internationalei Comuniste, teoretic independent fata de guvernul sovietic, fusese dizolvat. Noul organism s-a intrunit pentru prima oara pe 22 septembrie 1947 si si-a luat numele de Cominform.
La aceasta sedinta au luat parte reprezentanti ai partidelor comuniste din noua tari europene: URSS, Polonia, Iugoslavia, Bulgaria, Romania, Ungaria, Cehoslovacia, Italia si Franta.
Cei mai vehementi sustinatori ai Cominform au fost comunistii iugoslavi, sub conducerea lui Tito, de aceea, Belgrad a fost ales ca loc de organizare.Tensiunea dintre Iugoslavia si Uniunea Sovietica a condus in cele din urma, la expulzarea partidului lui Tito din Cominform. In iunie 1948, biroul a fost mutat la Bucuresti, Romania.
Activitatile Cominformului au constat in principal, in publicarea de propaganda pentru a incuraja solidaritatea internationala comunista. Strategia comuna impusa de Uniunea Sovietica, prin Cominform implica abandonarea constrangerilor si o incercare de a impune uniformitate partidelor comunist de guvernamant atat in politica interna cat si internationala.
Scopul Cominformului a fost acela de a coordona actiunile dntre partidele comuniste in temeiul directiei sovietice. Ca rezultat, Cominform a actionat ca un instrument al politicii externe sovietice si al stalinismului. Cominternul a avut propriul ziar (intitulat "Pentru o pace durabila, pentru Democratia Oamenilor!"), si a incurajat o unitate de partide comuniste sub directia sovietica.
Partidul francez si italian au fost ineficiente in desfasurarea sarcinii de sef atribuite acestora de catre Cominform pentru a impiedica punerea in aplicare a Planul Marshall si a Doctrinei Truman. Ca si Internationala a III-a (Cominternul), in fazele sale de mai tarziu,Cominformul a servit mai mult ca un instrument al politicii sovietice decat ca un agent al revolutiei internationale.
De remarcat ca in Franta si in Italia, singurele tari nesatelite reprezentate la prima conferinta a Cominformului, partidele comuniste au organizat, mai ales incepind din septembrie, actiuni de protest impotriva planului Marshall, sub forma unor greve insurectionale care, pentru Franta, aveau sa se termine pe 9 decembrie printr-o infringere semnificativa a comunistilor si prin dezmembrarea Confederatiei Generale a Muncii. Proba de forta daduse gres.
Singurele intruniri ale Cominformului au avut loc in septembrie 1947 (Polonia), in iunie 1948 (Romania) si noiembrie 1949 (Ungaria). 
In data de 28 iunie 1948 Partidul Comunistilor din Iugoslavia este exclus din Cominform.
In 17 aprilie 1956, ca parte a unui program sovietic de reconciliere cu Iugoslavia, sovieticii desfiintata Cominformul.
Teoria lui Andrei Aleksandrovich Jdanov
Andrei Aleksandrovich Jdanov, (26 februarie 1896 - 31 august 1948), a fost liderul comunist sovietic ,avand un rol determinant in definirea ideologiei partidului comunist (bolsevic) al Uniunii Sovietice.Sustinator loial al lui Stalin, el a fost facut (1934) secretar al partidului comunist din Leningrad si in 1939 a devenit membru cu drepturi depline al Politicii de guvernamant din Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cominformul - Teoria lui Jdanov.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!