Cominformul - Teoria lui Jdanov

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 914
Mărime: 64.16KB (arhivat)
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Cominformul

Cominformul (Biroul Comunist de Informaţii) reprezintă numele uzual a ceea ce este numit oficial Biroul de Informaţii al Partidelor comnuniste şi muncitoreşti.Biroul Comunist de informaţii a fost înfiinţat la Wilcza Góra, Polonia, in 22 septembrie 1947,cu nouă membri, ai partidelor comuniste din URSS, Bulgaria, Cehoslovacia, Ungaria, Polonia, România, Iugoslavia, Franţa şi Italia.

Partidele membre:

- Partidul Comunist Bulgar

- Partidul Comunist din Cehoslovacia

- Partidul Comunist Francez

- Partidul Muncitorilor Maghiari

- Partidul Comunist din Italia

- Partinul Polonez al Muncitorilor Uniţi

- Partidul Muncitorilor Români

- Partidul Comunist al Uniunii Sovietice

- Partidul Comunist din Iugoslavia până la expulzarea sa, în iunie din 1948.

Cominformul a fost prima autoritate oficială a mişcării internaţionale comuniste de la dizolavarea Cominternului şi a confirmat noile realităţi după cel de-al Doilea Război Mondial - în special crearea Blocului Comunist de Est.

La 22 mai 1943, Cominternul, organul director al Internaţionalei Comuniste, teoretic independent faţă de guvernul sovietic, fusese dizolvat. Noul organism s-a întrunit pentru prima oară pe 22 septembrie 1947 şi şi-a luat numele de Cominform.

La această şedinţă au luat parte reprezentanţi ai partidelor comuniste din nouă ţări europene: URSS, Polonia, Iugoslavia, Bulgaria, România, Ungaria, Cehoslovacia, Italia şi Franţa.

Cei mai vehementi sustinatori ai Cominform au fost comuniştii iugoslavi, sub conducerea lui Tito, de aceea, Belgrad a fost ales ca loc de organizare.Tensiunea dintre Iugoslavia şi Uniunea Sovietică a condus în cele din urmă, la expulzarea partidului lui Tito din Cominform. In iunie 1948, biroul a fost mutat la Bucuresti, Romania.

Activităţile Cominformului au constat în principal, in publicarea de propaganda pentru a încuraja solidaritatea internaţionala comunista. Strategia comuna impusa de Uniunea Sovietica, prin Cominform implica abandonarea constrangerilor şi o încercare de a impune uniformitate partidelor comunist de guvernământ atât in politica interna cât şi internaţionala.

Scopul Cominformului a fost acela de a coordona acţiunile dntre partidele comuniste în temeiul direcţiei sovietice. Ca rezultat, Cominform a acţionat ca un instrument al politicii externe sovietice si al stalinismului. Cominternul a avut propriul ziar (intitulat "Pentru o pace durabilă, pentru Democraţia Oamenilor!"), si a încurajat o unitate de partide comuniste sub direcţia sovietica.

Partidul francez şi italian au fost ineficiente în desfăşurarea sarcinii de şef atribuite acestora de către Cominform pentru a împiedica punerea în aplicare a Planul Marshall şi a Doctrinei Truman. Ca şi Internationala a III-a (Cominternul), în fazele sale de mai târziu,Cominformul a servit mai mult ca un instrument al politicii sovietice decat ca un agent al revoluţiei internaţionale.

De remarcat că în Franţa şi în Italia, singurele ţări nesatelite reprezentate la prima conferinţă a Cominformului, partidele comuniste au organizat, mai ales începînd din septembrie, acţiuni de protest împotriva planului Marshall, sub forma unor greve insurecţionale care, pentru Franţa, aveau să se termine pe 9 decembrie printr-o înfrîngere semnificativă a comuniştilor şi prin dezmembrarea Confederaţiei Generale a Muncii. Proba de forţă dăduse greş.

Singurele întruniri ale Cominformului au avut loc în septembrie 1947 (Polonia), în iunie 1948 (România) şi noiembrie 1949 (Ungaria).

În data de 28 iunie 1948 Partidul Comuniştilor din Iugoslavia este exclus din Cominform.

In 17 aprilie 1956, ca parte a unui program sovietic de reconciliere cu Iugoslavia, sovieticii desfiinţată Cominformul.

Teoria lui Andrei Aleksandrovich Jdanov

Andrei Aleksandrovich Jdanov, (26 februarie 1896 - 31 august 1948), a fost liderul comunist sovietic ,având un rol determinant în definirea ideologiei partidului comunist (bolşevic) al Uniunii Sovietice.Susţinător loial al lui Stalin, el a fost făcut (1934) secretar al partidului comunist din Leningrad şi în 1939 a devenit membru cu drepturi depline al Politicii de guvernământ din Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

Preview document

Cominformul - Teoria lui Jdanov - Pagina 1
Cominformul - Teoria lui Jdanov - Pagina 2
Cominformul - Teoria lui Jdanov - Pagina 3
Cominformul - Teoria lui Jdanov - Pagina 4
Cominformul - Teoria lui Jdanov - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Cominformul - Teoria lui Jdanov.doc

Te-ar putea interesa și

Istoria relațiilor internaționale perioada post război rece

Obiective Familiarizarea studenţilor cu un segment tematic important al ştiinţelor sociale, cel al relaţiilor internaţionale, abordate din unghiul...

Ai nevoie de altceva?