Comedia greacă Arisofan

Extras din referat Cum descarc?

Originile comediei grecesti trebuie cautate in farsele populare. Inca din vremuri stravechi, grupuri de comedianti colindau satele jucand scurte scenete, rudimentare ca structura, numite mimi. Mimul nu dezvolta o actiune propriu-zisa, ci se multumea doar sa infatisese sub forma unui dialog simple scene din viata zilnica. Comediantii imitau cu umor persoane cunoscute, satirizau anumite apucaturi ale oamenilor si caracterizau diferite tipuri ca: betivul, lacomul, sarlatanul, naivul si asa mai departe. Glumele mimilor erau grosolane, bufoneriile istrionilor erau vulgare, dar farsele acestea erau foarte gustate de popor, pentru ca aveau un ritm vioi, intepaturi satirice bine plasate si un ton plin de naturalete.
Comediografii greci ai secolului al V-lea discuta in piesele lor cele mai actuale probleme politice, sociale sau culturale, ataca anumite personalitati prin usturatoare ironii, ba chiar aduc pe scena personaje politice marcante. In acest secol Grecia cunoaste peste 40 de autori de comedii. Singurul de la care ne-au ramas opere integrale, in numar de 11, adica exact un sfert din cate a scris, este Aristofan (445-386 i. H. r). Actiunea comediilor sale este foarte deslanata, capricios condusa, fara sa cunoasca nici o restrictie, nici o regula severa de compozitie. Spre deosebire de tragedie, scena comediei nu era unica, decorul era multiplu, actiunea se deplasa de la tara la oras, din lumea reala in lumea basmului, de pe pament in cer sau in infern. Coristii purtau si ei masti, ca actorii, adeseori fantastice, grotesti; astfel, in unele comedii ale lui Aristofan coristii erau costumati si mascati in chip de viespi, de pasari sau de broaste. Adeseori personajele erau alegorice, situatiile erau simbolice, dar adesea satirica la personajele reale si la situatiile contemporane era foarte vie, clara si permanenta. Psihologia personajelor sale e sumara, Aristofan nu creeaza tipuri, in schimb bogatia sa de amanunte asupra vietii timpului e uimitoare.
In afara de Shakespeare, nimeni nu l-a egalat vreodata pe Aristofan in felul sau genial in care a stiut sa imbine fantezia cu realul, alegoria cu satira si umorul cu poezia.
Aristofan se tragea dintr-o familie de tarani. Amanuntul acesta este important, pentru ca in comediile sale, Aristofan priveste toate problemele cu onestitatea si bunul simt al taranului, caruia chiar ii ia in mod deschis apararea. E adevarat ca simpatia sa pentru sclavi nu e declarata nicaieri. Dar Aristofan uraste profund pe cei care mint, inseala si aduc nenrociri poporului.
In comedia Viespile, atacul este indreptat impotriva metodelor de coruptie a poporului, prin institutia acelui tribunal popular devenit o simpla unealta in mana demagogilor. In comedia Norii sunt atacati sofistii, o alta categorie de inselatori, care, prin arta retoricii lor pompoase dar goale si a rationamentelor vicioase, induc in eroare justitia. Fantezia comediei Pasarile, cea mai poetica dintre operele lui Aristofan, inventeaza ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Comedia Greaca Arisofan
    • Referat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!