Previzualizare referat:

Extras din referat:

CRISTOFORO COLOMBO, pe care spaniolii il numesc Cristobal Colon, iar noi ii spunem Cristofor Columb s-a nascut la Genova intre 25 august si 31 octombrie 1451, intr-o familie modesta, dupa cum rezulta din compararea unor date notariale din aceasta vreme cu altele, ulterioare, privind activitatea lui Columb in Portugalia si Castilla.

Putine sunt in istorie personalitatile a caror origine, biografie si fapte sa fi fost atat de discutate, atat de controversate, atat de rastalmacite ca acelea ale lui Cristofor Columb.

Care este locul sau in istorie? Destinul sau tragic a fost partial exagerat in epoca romantica. Negarea rolului sau istoric, a faptei lui, a mijloacelor si realizarilor, apartine in schimb unor istorici hipercritici contemporani. Columb descoperitor? America a fost doar descoperita de vikingi. Columb perseverent? Dar ce a fost perseverenta sa pe langa cea a lui Magellan, ce au fost riscurile intampinate de el pe langa cele ale altora? Columb nu a fost nici decapitat ca Balboa, nici asasinat ca Pizarro, nici mancat de indieni ca de Solis. A murit paralizat, imbatranit, intr-o lupta sterila pentru drepturile sale, cu prestigiul uzat. Reusita sa s-a datorat unei erori de calcul, unor erori din hartile folosite.

Or, asemenea opinii nu rezista criticii istorice. Studiul vietii si operei sale demonstreaza ca este de fapt vorba de un exceptional si de o realizare exceptionala prin rezultatele ei. Columb a fost un excelent navigator, un bun cartograf si cosmograf. Prin el s-a realizat un sensibil progres in gandirea umana. Ancorat la inceput in lumea scolasticii medievale, a cautat s+o depaseasca, imbinand insa ceea ce nu se putea imbina: autoritatea dogmelor cu stiinta.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Columb.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
566 cuvinte
Nr caractere:
3 228 caractere
Marime:
9.26KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
columb, istorie, descoperiri
Predat:
la gimnaziu
Sus!