Civilizatiile Orientului Antic

Extras din referat Cum descarc?

1.LOCALIZARE GEOGRAFICA
1.Mesopotamia este o regiune fertila cuprinsa intre doua fluvii - Tigrul si Eufratul; 
se desfasoara sub forma unei fasii de pamant fertile de cca 1 000 km lungime si cca 4oo km latime intre cele doua fluvii .
Mesopotamia antica corespunde teritorial actualului Irak 
Vecinii sai erau in nord - zona muntoasa a masivului Zagros , care o despartea de vechea Persie , actualul Iran si in sud - Desertul Arabiei /Pen.Arabica , zona care va constitui un rezervor permanent de alimentare cu populatie.
2.Numele de Mesopotamia este dat de catre greci si inseamna 
,,tara dintre fluvii''; 
sirienii o numeau Aram Nasharaim - Siria dintre fluvii 
iar arabii o numesc El Djerireh - insula, exprimand pozitia ei de zona inconjurata pe doua parti de apa.
3.Localizarea Mesopotamiei in zona interfluviala dintre Tigru si Eufrat permite intelegerea conditiilor speciale economice in care s-a dezvoltat in aceasta regiune o civilizatie dependenta de agricultura de irigatii care permite de timpuriu , adica cu cel putin 4000 de ani i-C.:
sedentarizarea a grupurilor umane care se ocupau cu agricultura 
dezvoltarea schimbului de bunuri ca urmare a bunastarii generale , 
cunoasterea si folosirea metalelor( arama ).
in final dezvoltarea unor structuri sociale centralizate si eficiente care sa supravegheze buna functionare a canalelor de irigatii si digurilor de care depindea intreaga economie si bunastarea populatiilor ( din calcolitic , 3500 i.C.); astfel inca din mileniul IV exista aici o societate complexa , ierarhizata , condusa de un rege - preot si o aristocratie birocratica si instruita avand ca parte componenta un corp de preoti.
4.Procesul de formare a acestei societati centralizate si ierarhizate a fost unul treptat si direct legat de crearea treptata a zonelor fertile prin raspandirea irigatiilor , mai intai in sudul Mesopotamiei ocupand pana catre anul 1800 i.C. toata zona dintre cele doua fluvii.
5.Initial formele de societate orientala antica au aparut in cadrul unor concentrari restranse de populatie in orasele -stat fortificate ( cetati ) si apoi datorita cuceririlor succesive s-au constituit in primele forme de societate complexa -regatele sau imperiile :
sumerian - sud 
accadian . centru 
babilonian - care realizeaza unitatea intregii vaii a celor doua fluvii.
asirian - care inglobeaza intreaga Mesopotamie si ulterior devine nucleul marelui Imperiu Persan ahemenid care mai cuprindea Iranul , Anatolia si Egiptul.
2. LOCALIZARE TEMPORALA
1.Trasarea unor limite de dezvoltare in timp a civilizatiei mesopotamiene este dificil de facut datorita succesiunii de state pe acest teritoriu relativ restrans sau chiar existentei paralele a unor orase - state si dinastii.
2. Conform traditiei mesopotamiene pastrata de preotul haldeean Berosius care a trait in perioada elenistica , istoria dureaza din anul 2850 i.C. - pana la 332 i.C. cand are loc cucerirea macedoneana. Berosius imparte istoria Mesopotamiei in 33 de dinastii impartire folosita si de cercetatorii actuali pentru a periodiza istoria zonei.
Totusi se considera , incluzand si protoistoria, ca civilizatia mesopotamiana se dezvolta de-a lungul a cca 6000 de ani i.C. 
Mesopotamia fiind considerata zona cu cea mai veche cultura de tip urban din istorie si cu cea mai veche civilizatie inchegata a lumii ( vezi Kramer - Istoria incepe la Sumer).
PERIODIZARE ISTORIEI
PRE SI PROTOISTORIA 
Datorita climatului relativ favorabil (clima musonica avand doua anotimpuri - unul ploios si unul secetos) si facilitatilor create de existenta ei ca regiune la liziera fertila a celor doua fluvii care a putut fi extinsa prin irigatii , aici se dezvolta de timpuriu culturi pre si protoistorice.
Inca din eneolitic ( cca 4000 de nai i.C.) Mesopotamia cunoaste inflorirea economica ,schimbul de bunuri si folosirea metalului - arama .
Protoistoria Mesopotamiei dureaza cca 2000 de ani si se incheie la aparitia primelor dinastii sumeriene in sudul Mesopotamiei.
Descoperirilor arheologice au documentat existenta aici a patru culturi denumite dupa localitatea unde au fost facute descoperirile :
1.HASSUNA 
2.SAMARRA 
3.TEL HALAF
4.TEL OBEID
Cele patru culturi prezinta cateva caractere generale si unele deosebiri care tin mai ales de productia ceramica si decorarea acesteia:
locuirea se face in sate fortificate de tip tell
se practica agricultura iar grupurile sunt relativ sedentarizate
cunosc si practica metalurgia aramei si ceramica pictata cu motive simbolice
in constructie folosesc piatra si cunosc constructia cu arc si bolta 
practica rituri funerare complexe de incineratie , cu distrugerea rituala a vaselor si ingroparea urnei sub pavimentul casei (Tel Halaf).
Din cultura Tel Obeid dateaza primele dovezi de scriere pictografica rudimentara si
primul edificiu de cult religios organizat - templu de la Eridu.
ISTORIA.PERIODIZARE
Istoria Mesopotamiei se imparte in niste perioade mai lungi care grupeaza mai multe dinastii pomenite de Berosius si mentinute de istoricii actuali. 
1.Perioada protodinastica ( sumeriana ) (-3000 -2470 )
2.Perioada accadiana (-2470-2257)
Se incheie cu patrunderea triburilor de gutii sau gutiti din estul Mesopotamiei , dinspre Muntii Zagros. (-2285-2230).
3.Perioada neo-sumeriana - renasterea oraselor Kis,Lagas,Ur . (-2230-2016).
4.Perioada babiloniana , a dinastiilor amorite( - 2016-1595)
Perioada de dominatie casita .(-1170-1155)avand ca sediu al puterii Babilonul


Fisiere in arhiva (1):

 • Civilizatiile Orientului Antic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!