Civilizațiile Orientului Antic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.LOCALIZARE GEOGRAFICA

1.Mesopotamia este o regiune fertila cuprinsa intre doua fluvii - Tigrul si Eufratul;

se desfasoara sub forma unei fasii de pamant fertile de cca 1 000 km lungime si cca 4oo km latime intre cele doua fluvii .

Mesopotamia antica corespunde teritorial actualului Irak

Vecinii sai erau in nord - zona muntoasa a masivului Zagros , care o despartea de vechea Persie , actualul Iran si in sud - Desertul Arabiei /Pen.Arabica , zona care va constitui un rezervor permanent de alimentare cu populatie.

2.Numele de Mesopotamia este dat de catre greci si inseamna

,,tara dintre fluvii'';

sirienii o numeau Aram Nasharaim - Siria dintre fluvii

iar arabii o numesc El Djerireh - insula, exprimand pozitia ei de zona inconjurata pe doua parti de apa.

3.Localizarea Mesopotamiei in zona interfluviala dintre Tigru si Eufrat permite intelegerea conditiilor speciale economice in care s-a dezvoltat in aceasta regiune o civilizatie dependenta de agricultura de irigatii care permite de timpuriu , adica cu cel putin 4000 de ani i-C.:

sedentarizarea a grupurilor umane care se ocupau cu agricultura

dezvoltarea schimbului de bunuri ca urmare a bunastarii generale ,

cunoasterea si folosirea metalelor( arama ).

in final dezvoltarea unor structuri sociale centralizate si eficiente care sa supravegheze buna functionare a canalelor de irigatii si digurilor de care depindea intreaga economie si bunastarea populatiilor ( din calcolitic , 3500 i.C.); astfel inca din mileniul IV exista aici o societate complexa , ierarhizata , condusa de un rege - preot si o aristocratie birocratica si instruita avand ca parte componenta un corp de preoti.

4.Procesul de formare a acestei societati centralizate si ierarhizate a fost unul treptat si direct legat de crearea treptata a zonelor fertile prin raspandirea irigatiilor , mai intai in sudul Mesopotamiei ocupand pana catre anul 1800 i.C. toata zona dintre cele doua fluvii.

5.Initial formele de societate orientala antica au aparut in cadrul unor concentrari restranse de populatie in orasele -stat fortificate ( cetati ) si apoi datorita cuceririlor succesive s-au constituit in primele forme de societate complexa -regatele sau imperiile :

sumerian - sud

accadian . centru

babilonian - care realizeaza unitatea intregii vaii a celor doua fluvii.

asirian - care inglobeaza intreaga Mesopotamie si ulterior devine nucleul marelui Imperiu Persan ahemenid care mai cuprindea Iranul , Anatolia si Egiptul.

2. LOCALIZARE TEMPORALA

1.Trasarea unor limite de dezvoltare in timp a civilizatiei mesopotamiene este dificil de facut datorita succesiunii de state pe acest teritoriu relativ restrans sau chiar existentei paralele a unor orase - state si dinastii.

2. Conform traditiei mesopotamiene pastrata de preotul haldeean Berosius care a trait in perioada elenistica , istoria dureaza din anul 2850 i.C. - pana la 332 i.C. cand are loc cucerirea macedoneana. Berosius imparte istoria Mesopotamiei in 33 de dinastii impartire folosita si de cercetatorii actuali pentru a periodiza istoria zonei.

Totusi se considera , incluzand si protoistoria, ca civilizatia mesopotamiana se dezvolta de-a lungul a cca 6000 de ani i.C.

Mesopotamia fiind considerata zona cu cea mai veche cultura de tip urban din istorie si cu cea mai veche civilizatie inchegata a lumii ( vezi Kramer - Istoria incepe la Sumer).

PERIODIZARE ISTORIEI

PRE SI PROTOISTORIA

Datorita climatului relativ favorabil (clima musonica avand doua anotimpuri - unul ploios si unul secetos) si facilitatilor create de existenta ei ca regiune la liziera fertila a celor doua fluvii care a putut fi extinsa prin irigatii , aici se dezvolta de timpuriu culturi pre si protoistorice.

Inca din eneolitic ( cca 4000 de nai i.C.) Mesopotamia cunoaste inflorirea economica ,schimbul de bunuri si folosirea metalului - arama .

Protoistoria Mesopotamiei dureaza cca 2000 de ani si se incheie la aparitia primelor dinastii sumeriene in sudul Mesopotamiei.

Descoperirilor arheologice au documentat existenta aici a patru culturi denumite dupa localitatea unde au fost facute descoperirile :

1.HASSUNA

2.SAMARRA

3.TEL HALAF

4.TEL OBEID

Cele patru culturi prezinta cateva caractere generale si unele deosebiri care tin mai ales de productia ceramica si decorarea acesteia:

locuirea se face in sate fortificate de tip tell

se practica agricultura iar grupurile sunt relativ sedentarizate

cunosc si practica metalurgia aramei si ceramica pictata cu motive simbolice

in constructie folosesc piatra si cunosc constructia cu arc si bolta

practica rituri funerare complexe de incineratie , cu distrugerea rituala a vaselor si ingroparea urnei sub pavimentul casei (Tel Halaf).

Din cultura Tel Obeid dateaza primele dovezi de scriere pictografica rudimentara si

primul edificiu de cult religios organizat - templu de la Eridu.

ISTORIA.PERIODIZARE

Istoria Mesopotamiei se imparte in niste perioade mai lungi care grupeaza mai multe dinastii pomenite de Berosius si mentinute de istoricii actuali.

1.Perioada protodinastica ( sumeriana ) (-3000 -2470 )

2.Perioada accadiana (-2470-2257)

Se incheie cu patrunderea triburilor de gutii sau gutiti din estul Mesopotamiei , dinspre Muntii Zagros. (-2285-2230).

3.Perioada neo-sumeriana - renasterea oraselor Kis,Lagas,Ur . (-2230-2016).

4.Perioada babiloniana , a dinastiilor amorite( - 2016-1595)

Perioada de dominatie casita .(-1170-1155)avand ca sediu al puterii Babilonul

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Civilizatiile Orientului Antic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
6 638 cuvinte
Nr caractere:
36 402 caractere
Marime:
34.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
civilizatie, succesiune, istorie
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Profesorului:
Lucretiu Barliba
Sus!