Civilizatie Ocupatiile Si Organizarea Societatii La Stramosii Nostri

Extras din referat Cum descarc?

Desporeririle arheologice au scos la iveala un bogat inventar agricol. Dacii cultivau cereale, pomi fructiferi si vita de vie.
Pamantul era folosit in comun, dar existau si proprietati individuale. De la poetul latin Horatiu stim ca dacii nu cultivau un ogor mai mult de un an. In fiecare an ogorul era lucrat de altii.
Stim ca, in timpul razboiului cu Traian, Decebal a insarcinat pe o parte din nobili cu apararea cetatilor, iar pe altii cu organizarea agriculturii.
Scriitorul roman Columella (in lucrarea De re rustica) ii socoteste pe daci printre popoarele experte in lucrarea pamantului.
Geograful Strabon povesteste ca dacii s-au supus poruncii regelui Burebista de a taia vita de vie si de a trai fara vin.
Dacii cresteau in turme mari vite si oi. Folosirea cailor in actiunile militare este des mentionata de autorii antici.
Exploatarea zacamintelor de fier incepe pe teritoriul Daciei in secolul al VIII-lea. Metalurgia fierului a fost preluata pe de o parte din Peninsula Balcanica, iar pe de alta parte de la triburile cimerienilor (de la nordul Marii Negre). Din fier dacii lucrau arme si o mare varietate de unelte, care erau superioare celor din bronz.
Metalurgia fierului a contribuit mult la inflorirea civilizatiei dacilor din secolele I i. Hr. - I d. Hr. In Muntii Orastiei au fost descoperite, izolat sau in depozite, sute de unelte de fier.
In Muntii Apuseni dacii exploatau aurul si argintul, din care lucrau vase si podoabe. Stim ca dupa razboiul din 105-106 d. Hr., Traian a dus la Roma cantitati foarte mari de aur (165 tone) si argint (331 tone). 3. Ceramica Primele monede dacice dateaza din secolul al IV-lea d. Hr., monede de argint, imitand pe cele macedoniene sau grecesti. Au fost descoperite mai multe tezaure formate din astfel de monede. La sfarsitul secolului al II-lea monedele de argint sunt inlocuite cu cele de bronz.
Bineinteles, alaturi de monedele dacice, pe teritoriul locuit de daci au circulat si alte monede, precum cele grecesti si macedonene, iar din secolul al II-lea si cele romane (denari), care vor circula mult in perioada secolelor I i. Hr. - I d. Hr. la nordul Dunarii. Intai au fost legaturile comerciale cu coloniile grecesti de la Marea Neagra, incluse pentru o vreme in stapanirea lui Burebista. Vase, unelte, podoabe grecesti au fost descoperite pe intreg teritoriul locuit de daci.
Dacii mai importau vin, untdelemn, tesaturi fine pentru nobili si rege. Dupa caderea Sarmizegetusei, s-au descoperit intr-o pestera hainele si stofele scumpe ale lui Decebal.
La sfarsitul secolului al II-lea incep legaturile cu romanii. Acest lucru este de asemenea confirmat de descoperirile arheologice: ceramica fina romana, vase de bronz, arme, podoabe au ajuns in Dacia. Societate 5. Familia Familia reprezinta unitatea de baza a societatii dacice. Barbatul avea puteri depline. Poetul roman Ovidiu ne vorbeste despre supunerea femeii la daci, iar poetul Horatiu, despre fidelitatea femeii, in ...


Fisiere in arhiva (1):

 • Civilizatie Ocupatiile Si Organizarea Societatii La Stramosii Nostri
  • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!