Civilizația greacă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Epoca preclasica (sec. VI i. Ch. ); secol arhitectonic reprezentat de Eschil tragedianul arhitectonic. Epoca clasica (sec. V i. Ch. ); secolul sculptural reprezentat de Sofocle sculpturalul atenian, Pericle, Anaxagoras, Fidias; Epoca postclasica (sec. IV i. Ch. ); secolul pictural reprezentat de Euripide, Praxiteles; secol reprezentat de decadere, dupa moartea lui Sofocle; apar comediile lui Aristofan, picturalizarea sculpturii (Praxiteles) Se cauta succesiunea primei viori, o orchestratie a formelor culturale. Intrebarea care se pune este: nu exista in cultura un instrument care sa dea tonul? Se incepe de la religie (cu epicul ca arta), prin Hesiod, Homer, Pindar, Sapho. Dualitatea religie-poezie epica (si chiar lirica) este un intreg cu doua fete. Urmeaza artele plasticizatoare (in toate culturile vechi) ajungandu-se pana la marile constructii din Asia Mica sau Partenonul. Din filosofeme (intelepciune) se configureaza filosofia, si mai apoi arta si stiintele: incercarea de a arata evolutia gandirii umane este o incercare asumat simplificatoare; povestea inteleapta este mitologie care, la randul ei, este religie.

Trecerea de la Uranus, la Chronos, la Zeus este o incercare de apropiere a zeilor de oameni; Pallas Athena si Apollo sunt zei tineri, obladuitori ai artei care infrang alti zei pentru a proteja pe oameni.

Epic, liric, dramatic; Mitologie, poezie, filosofe, stiinta; Arhitectura, sculptura, pictura. Fiind vorba de mai multe straturi, toate aceste elemente se intersecteaza; filosofii scriu in versuri, poetica este imagistica de unde rezulta ca se porneste de la mitologie; dar nevoile filosofiei cer epurarea elementelor fanteziste in beneficiul elementelor logice. Platon este mitologic si incearca sa se indeparteze de mitologie, dar Aristotel va face pasul hotarator.

Daca mitologia poetica este punctul de plecare al intregii culturi se poate spune ca si poezia epica deriva din reprezentarile mitologice si invers (prin povestitori si prin filosofii presocratici). Eroicul este transferat in sfera umana; marile intreceri sportive (Pindar). Mitologia coboara pe pamant prin elementele de mai sus si prin presocratici.

Stiinta este din ce in ce mai desacralizata, desacralizare care apare si in sculptura si pictura de mai tarziu.

Totusi rautatea si cruzimea zeilor este inca prezenta, iar aheii, asediatorii Troiei (care sunt mai barbari) cuceresc Troia prin intermediul zeilor; este o foarte complicata reprezentare intre vechi si nou; Ahile care este barbar este infrant de Paris care este cel mai lunecos dintre troieni.

Odiseea este un moment mai modern; este un prim roman initiatic: romanul inteleptirii lui Ulise. Astfel cultura greaca se imparte in: varsta de aur, varsta de argint, varsta de bronz, varsta eroilor si varsta de fier.

La greci apare asa-numitul timp-cascada (Blaga), care e timpul luptei dintre Eros si Thanatos (Moartea). Acesta este timpul vechilor mitologii europene, ca la Platon ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Civilizatia Greaca
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
223 cuvinte
Nr caractere:
1 345 caractere
Marime:
14.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
cultura, grecia
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!