China - Diplomatie Geopolitica Pozitie Geostrategica

Cuprins referat Cum descarc?

1.Diplomatia intre''vechi si nou"
2. China-diplomatia pe Drumul Matasii
3. Lista de tari cu relatii diplomatice cu China (datele indicand stabilirea sau durata de relatiilor) retrospective
4. India-Republica Populara Chineza 
5. Relatii diplomatice cu Iranul,cu Rusia- trecut si prezent
6. Japonia si China 
7.Geopolitica
7.1. China - geopolitica si pozitia geostrategica vs S.U.A.- suprematia mondiala,un semn de intrebare 
8.Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1.Diplomatie intre "vechi si nou"
Practica de diplomatie a fost inregistrata in China antica si Egipt, Grecia clasica si in timpul Imperiului Bizantin. Practica de diplomatie a fost recunoscuta la Congresul de la Viena din 1815, care a dat de recunoastere a diplomatilor ca o clasa speciala a profesiei. In 1961, Conventia de la Viena privind relatiile diplomatice a fost semnata. Tratatul a definit un cadru de relatii diplomatice intre state suverane si a precizat privilegiile unei misiuni diplomatice. Conventia, ratificata de catre 186 de tari, constituit temeiul juridic pentru imunitate diplomatica. Diplomatilor li s-au permis sa execute sarcinile, fara teama de constrangere sau de persecutie de catre tara gazda.Prevederile sale au fost considerate o baza de relatii internationale moderne.
La o conferinta de presa organizata in martie anul curent la Beijing in cadrul sesiunii anuale a forului suprem legislativ din China, ministrul chinez de externe Yang Jiechi a prezentat bilantul activitatilor diplomatice ale Chinei in ultimii 10 ani. Conform acestui bilant, in ultimul deceniu, diplomatia chineza a obtinut rezultate semnificative Ministrul a subliniat ca securitatea si suveranitatea nationala sunt prioritatea diplomatiei chineze, iar activitatile diplomatice sustin dezvoltarea economica si sociala din tara. In ultimii ani, China a consolidat cooperarea cu multe tari si organizatii regionale si internationale, deschizand o etapa noua de cooperare reciproc-avantajoasa. Totodata, China a participat activ la activitatile internationale, promovand ideea unei structuri mondiale care sa sustina tarile aflate in curs de dezvoltare. Prin actiunile sale diplomatice, China a promovat pe plan international imaginea sa de tara civilizata, democratica, deschisa catre lumea exterioara, care progreseaza mereu, aducand contributii importante la rezolvarea problemelor fierbinti regionale si internationale si la dezvoltarea economiei mondiale. China nu mai este doar statul cu cei mai multi cetateni din lume, dar si statul cu cei mai multi bani. Si, atunci cand esti campioana mondiala atat la numarul bratelor de munca cat si la rezervele de cash, celorlalti le ramane o singura optiune: cei puternici te curteaza, cei marunti ingenuncheaza.
Desi in situatia prezenta puterea economica a Europei este slabita, batranul continent pastreaza cateva ascendente importante asupra Beijing-ului. Liderii europeni ar face bine sa nu le piarda caci un strateg chinez, numit Sun-Tzu, spunea ca o batalie poate fi castigata inainte de a incepe prin revendicarea unei pozitii politice si psihologice dominante. Strategia UE referitoare la China este bazata pe o convingere anacronica potrivit careia China, sub influenta angajamentelor europene, isi va liberaliza economia, va imbunatati domnia legii si isi va democratiza politicile totusi politicile interne si externe ale Chinei au evoluat intr-un mod care a dat putina atentie valorilor europene, si astazi Beijing le incalca sau le submineaza in mod regulat".
2.China-diplomatia pe Drumul Matasii
Razboiul resurselor readuce in arena geopolitica Marele Joc, redeschizand lupta marilor puteri pentru drumurile de acces la resursele energetice. Zona Eurasiei devine astfel punctul de intersectie a trei mari forte: SUA, China si Uniunea Europeana, ce au ca principal liant Noul Drum al Matasii. Atat globalizarea, cat si transformarile politice si economice suferite de tarile din Asia si fosta Uniune Sovietica, readuc in discutie importanta unei cai de legatura intre statele ce prezinta o importanta strategica in zona. Razboiul Rece a generat mari schimbari atat in politica Occidentala, dar mai ales in cea ruseasca. Deschiderea Chinei catre o politica comerciala externa ampla, dar mai ales lupta pentru resurse readuc pe harta infrastructurii mondiale, cea mai importanta ruta comerciala a tuturor timpurilor: Drumul Matasii. O adevarata impletitura de rute transasiatice care lega din punct de vedere comercial Asia de Africa si Europa si care a dus la dezvoltarea marilor civilizatii ale lumii, redevine astazi o realitate si o punte intre Vest si Est, pe o mare ,,tabla de sah" a resurselor naturale. 
Imbinand trecutul cu prezentul, China porneste in refacerea si reconstructia unui nou Drum al Matasii, de aceasta data nu doar ca o ruta comerciala, ci o adevarata infrastructura a resurselor,CA UN ADEVARAT DIPLOMAT. 
3.Lista de tari cu relatii diplomatice cu China (datele indicand stabilirea sau durata de relatiilor) retrospectiva
Africa (4 states) 
- Burkina Faso (1961-1973, 1994)
- Gambia (1968-1974, 1995)
- Sao Tome and Principe (1997)
- Swaziland (1968)
Europa (1 state)
- Vatican City (The Holy See) (1942)
Oceania (6 states)
- Kiribati (2003)
- Marshall Islands(1998)
- Nauru (1980-2002, 2005)
- Palau (1999)
- Solomon Islands (1983)
- Tuvalu (1979)
America central si de sud , and Comunitatea Caraibiana (12 states)
- Belize(1989)
- Dominican Republic(1957)
- El Salvador(1961)
- Guatemala(1960)
- Haiti(1956)
- Honduras(1965)
- Nicaragua (1962-1985,1990)
- Panama
- Paraguay
- Saint Kitts and Nevis
- Sainta Lucia (1984)
- Saint Vincent and the Grenadines (1981)
Dintre aceste tari, Republica Dominicana si Guatemala, sunt mai mult din punct de vedere economic,mai stranse relatiile Panama a stabilit relatii diplomatice cu dinastia Qing in 1909, si a continuat sa mentina relatiile cu Republica Populara Chineza din 1911 pana in prezent. Kiribati a stabilit relatii diplomatice cu Republica Populara Chineza, la 7 noiembrie 2003, Arabia Saudita a incheiat relatiile diplomatice cu R P Chineza in 1990. Coreea de Sud a fost ultima tara ramasa din Asia, care a avut un relatii diplomatice oficiale cu Republica China, dar, de asemenea, a incheiat relatiile lor diplomatice in 1992.


Fisiere in arhiva (1):

  • China - Diplomatie Geopolitica Pozitie Geostrategica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!