Cetatea Soroca

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cetatea Soroca este o cetate moldoveneasca din secolul XV, intemeiata de Stefan cel Mare, in fata vadului peste Nistru, pe locul unei vechi fortarete genoveze, Alciona. Cetatea a fost reconstruita ulterior de catre Petru Rares, care a reconstruit zidurile in piatra.

La 12 iulie 1499, la Curtea Domneasca de la Harlau, in sala de tron, boierii din Sfatul Domnesc adeveresc adeverind biruinta lui Stefan cel Mare, pacea cu regele polon Ioan Albert. Printre boierii Tarii Romanesti Moldova se aflau Toader si Negrila, starostii de Hotin, Ieremia si Dragos, parcalabii de Neamt, Luca Arbore, portarul de Suceava, Ivanco si Alexa, parcalabii de Orhei, Coste, parcalab de Soroca.

La 14 septembrie 1499, Stefan cel Mare incheie un tratat de ajutor reciproc cu marele duce de Lituania Alexandru, unde ca si-n documentul precedent este mentionat pan Coste, staroste de Soroca.

Cateva izvoare istorice mentioneaza ridicarea unor cetati pe Nistru la vaduri, din lemn sau din piatra, in scaunul carora se aseaza parcalabi si mari capitani de Hotin, Soroca, Orhei, Tighina si Cetatea Alba. Se presupune ca la Soroca a fost inaltata o cetate din lemn si pamant, a unei palanci sau poate chiar posade in primul sfert al secolului XV, dar cu o prima mentiune documentara la 12 iulie 1499 prin primul ei parcalab Coste.

Datorita reliefului geologic pe care il strabate, Nistrul prezinta pana la varsarea sa maluri abrupte iar vadurile de trecere sunt destul de putine, acestea fiind si singurele porti de intrare a cetelor de tatari cu scopuri de jaf si distrugere a asezarilor moldovene. Daca vadurile de la Hotin si Tighina erau aparate de garnizoanele cetatilor cu acelasi nume, in schimb cel de la Soroca era fara protectie. Abia in timpul domniei lui Stefan cel Mare, vadul si asezarea incep sa fie aparate prin construirea aici a unei fortificatii de lemn, inconjurata cu valuri de pamant, care avea sa existe si pe vremea lui Bogdan cel Orb.

In timpul domniei lui Petru Rares, pe resturile vechii cetati se construieste o cetate noua, din piatra, de 15-20 m. care se pastreaza si astazi intr-o stare exceptionala. Cetatea Sorocii este unica printre cetatile medievale moldovenesti prin sistemul arhitectonic de constructie. Planul sau circular are un diametru de 37, 5 m., patru turnuri circulare si un turn de acces de plan rectangular.

Dupa ridicarea puternicei fortificatii, orasul Soroca incepe sa creasca in importanta avand o functie administrativa si comerciala prin punctul vamal instalat aici. Totodata prin fortificarea nucleului urban de la Soroca, se incerca crearea unui nou centru de greutate a retelei urbane moldovenesti si in special a comertului de tranzit, dupa pierderea cetatilor din sudul Moldovei.

Cetatea si tinutul Soroca, a carei personalitate istorica si geografica apare deja definitiv fixata la sfarsitul secolului XV ar rezulta din necesitatea organizarii: unei frontiere politice in cursul de mijloc al fluviului Nistru pe portiunea Naslavcea Vadu ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cetatea Soroca
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
864 cuvinte
Nr caractere:
4 256 caractere
Marime:
72.05KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!