Cercetare despre Sudan

Extras din referat Cum descarc?

Sudanul este unul dintre cele mai mari state din Africa si al saisprezecelea stat din lume ca marime. Este o tara din lumea a treia, fosta colonie Britanica si una dintre cele mai sarace tari din lume in prezent. Ne intrebam de unde se poate crea un dezechilibru atat de mare incat sa afecteze atat de negativ o tara relativ mare si cu potential? De ce oare Imperiul Britanic s-a gandit sa colonizeze Sudanul? Ce castiga mai exact Imperiul Britanic daca coloniza Sudanul? Doreau control complet asupra Nilului,plantatiilor si rutelor comerciale. Accesul la Nil, la rutele comerciale le aduceau Britanicilor profit din vanzarea produselor fabricate de ei,inclusiv produse textile, alcool,arme si stabilirea de noi relatii comerciale cu orasele in dezvoltare. Pe langa asta,Britanicii si-au dorit foarte mult accesul la resursele naturale existente ,mai exact ei se aprovizionau cu bumbac din Sudan. Acest aflux de bumbac a permis industriei textile sa se dezvolte impresionant si Imperiului Britanic sa se imbogateasca considerabil distribuind materie prima. Aceasta colonizare a Sudanului a oferit Imperiului Britanic o autoritate suplimentara asupra concurentilor europeni ,cu scopul de a obtine o dominatie globala. 
Imperiul Britanic nu a ocupat Sudanul. Mai degraba, a instituit o politica de "divizare si guvernare". Imperiul Britanic si Egiptul au condus Sudanul actual si Sudanul de Sud printr-un guvern colonial dual (Condominiul Anglo-Egiptean,1899-1956). Imperiul Britanic era administratorul principal, deoarece Egiptul insusi era subordonat politic si militar al Angliei. Politica Britanica de "divizare si guvernare" a separat provinciile sud sudaneze de restul tarii si a incetinit dezvoltarea lor economica si sociala. Autoritatile Britanice au sustinut ca Sudul nu era pregatit sa faca fata lumii moderne. In acelasi timp, Britanicii au investit foarte mult in Nordul Arab ,modernizand si liberalizand institutiile politice si economice,imbunatatind serviciile sociale,educationale si de sanatate. Regiunile occidentale ale Sudanului ,cum ar fi Darfurul ,au fost de asemenea,neglijate in tot acest timp. Politicile educationale ale condominiului reflectau separarea Nordului de Sud. Britanicii au creat o ierarhie sociala care a dus la neincredere ,frica si conflicte constante intre diferitele popoare sudaneze. Un alt experiment colonial care a incetinit dezvoltarea economica a fost politica "regulii indirecte". Pentru a impiedica o clasa urbana educata si liderii religiosi sa influenteze viata sociala si politica in mai bine in Sud, autoritatile Britanice au dat "puterea" liderilor tribali ,conducand prin ei. In timp ce politica de divizare si guvernare a separat Nordul si Sudul ,stapanirea "regulii indirecte" a impartit Sudul in sute de triburi.
La 1 ianuarie 1956, Sudanul si-a castigat independenta fata de condominiul anglo-egiptean, guvernul comun britanic si egiptean care administra Sudanul.
Chiar daca Sudanul a obtinut independenta fata de Marea Britanie in 1956,un razboi civil a inceput intre Nord si Sud. Atacurile armate din 1958-1969 si razboiul civil au impiedicat incercarile altora de a pune bazele unei democratii parlamentare. Acordul de la Addis Abeba a pus in aplicare un acord de pace intre guvern si rebelii separatisti sudici. 
Un alt razboi civil a fost declansat in 1983 ,cand regimul militar a incercat sa impuna legea sharia peste tot Sudanul. Incepand din 1983, Armata de Eliberare a Poporului din Sudan (SPLA) a condus insurectiile in sud, o regiune dominata de crestini. In 1989, compromisul dintre guvernul aflat la guvernare si grupurile de opozitie din sud parea iminent, dar Omar Al-Bashir, un lider militar extremist, politic si religios, a condus o lovitura de stat reusita si a devenit sef de stat, prim-ministru si sef al fortelor armate. Al-Bashir a fost ales o singura data, in 1996. Al-Bashir continua sa conduca un guvern condus de o alianta intre junta militara si Partidul Congresului National, care sustine o agenda islamista.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cercetare despre Sudan.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

https://www.csmonitor.com/World/Africa/2011/0708/South-Sudan-a-timeline-to-independence/British-colonization-of-Sudan-1890s-1953
https://www.eisa.org/wep/sudoverview3.htm
https://sudantribune.com/Roots-of-Sudanese-conflict-are-in,25558
http://origins.osu.edu/article/sudan-darfur-al-bashir-colonial-protest
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sudan%E2%80%93United_Kingdom_relations
https://www.hart-uk.org/blog/uk-sudan-trade-relations-human-rights/
https://en.m.wikipedia.org/wiki/History_of_Sudan
https://www.csmonitor.com/World/Africa/2011/0708/South-Sudan-a-timeline-to-independence/British-colonization-of-Sudan-1890s-1953
http://historyworld.net/wrldhis/PlainTextHistoriesResponsive.asp?historyid=aa86
https://www.africa.upenn.edu/Hornet/sd_machar.html
https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Sudan
https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Geografia_Sudanului
https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Khartoum
https://www.britannica.com/place/Sudan
https://www.mae.ro/node/2924
https://www.aljazeera.com/where/sudan/
https://www.bbc.com/news/world-africa-54462322
https://en.m.wikipedia.org/wiki/History_of_Anglo-Egyptian_Sudan
https://prezi.com/ppujlu0kkusz/the-lasting-effects-of-contact-in-sudan/
https://2001-2009.state.gov/p/af/rls/rpt/2002/10445.htm


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!