Cauze si Consecinte ale Primului Razboi Mondial

Extras din referat Cum descarc?

Primul Razboi Mondial cunoscut si ca Marele Razboi sau Razboiul Natiunilor a fost un conflict militar de dimensiuni mondiale. In 28 iulie 1914 Austria a atacat Serbia (in 23 iulie 1914 primise ultimatum de la Austria), in 3 august 1914 Germania a invadat Belgia. In 6 martie 1917 Statele Unite ale Americii intra in razboi. In 11 noiembrie 1918, ora 11 dimineata, razboiul a luat sfarsit. Denumirea Primul Razboi Mondial nu a fost folosita decat dupa 1939, dupa izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, pana atunci fiind cunoscut ca Marele razboi sau Razboiul mondial. Combatantii razboiului au fost Antanta si Puterile Centrale. Nici un conflict anterior nu a implicat un numar atat de mare de militari si nu a implicat atatea parti pe campul de lupta. In final, acest razboi a devenit al doilea conflict pe lista celor mai sangeroase conflicte notate de istorie (dupa Rebeliunea de la Taiping). Douazeci de ani mai tarziu, insa, cel de-al Doilea Razboi Mondial va face si mai multe victime.
In ziua de 28 iunie 1914 Franz Ferdinand, arhiducele Austriei si mostenitorul tronului Austro-Ungar, a fost asasinat la Sarajevo de Gavrilo Princip, un student sarb bosniac. Acesta a facut parte dintr-un grup de cincisprezece asasini, sustinuti de Mana Neagra, o societate secreta fondata de nationalisti pro-sarbi, cu legaturi in armata Serbiei. Asasinatul a amorsat tensiunea grava, care exista deja in Europa. Rebeliunile de la Sarajevo provocate de asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand au fost instigate de minoritatea sarba. Desi acest asasinat a fost considerat ca detonatorul direct pentru Primul Razboi Mondial, cauzele reale trebuie cautate in deceniile premergatoare, in reteaua complexa de aliante si contrabalansuri care s-au dezvoltat intre diferitele puteri europene, in urma infrangerii Frantei si a formarii statului german sub conducerea lui Otto von Bismarck, in 1871. Cauzele Primului Razboi Mondial constituie o problema complicata din cauza multitudinii factorilor implicati, intre care: nationalismul, disputele anterioare nerezolvate, sistemul de aliante, guvernarea fragmentara, intarzieri si neintelegeri in comunicatia diplomatica, cursa inarmarilor, etc.
Versiunea oficiala a fost o ipoteza bazata pe ideea ca razboiul a inceput cand Austro-Ungaria a invadat Serbia, sustinuta de Germania care a invadat Belgia si Luxemburg fara provocare. In aceasta viziune, ipoteza este ca responsabilitatea pentru razboi s-a creat prin agresiunea Germaniei si a Austro-Ungariei, in timp ce Rusia, Franta si Marea Britanie au ripostat legitim acestei agresiuni. Faptul ca nici o forta politica importanta nu s-a opus razboiului a insemnat ca cei care nu erau de acord cu el nu aveau destula putere pentru a organiza o opozitie viabila, cu toate ca pe durata razboiului au existat proteste minore.
Liderii civili ai puterilor europene se aflau in mijlocul mai multor valuri de fervoare nationalista, care a crescut, treptat, in Europa, pe parcursul deceniilor anterioare. Aceasta evolutie a redus optiunile viabile ale politicienilor in iulie 1914. Eforturile diplomatice intense, menite sa medieze conflictul austro-sarb, devenisera irelevante, deoarece actiunile agresive din partea Germaniei si a Rusiei nu faceau altceva decat sa sporeasca, treptat, gravitatea conflictului.Capacitatea redusa a mijloacelor de comunicare folosite in 1914 a contribuit la agravarea conflictului: toate natiunile utilizau inca telegraful si ambasadorii lor ca principala metoda de comunicare, cauzand astfel intarzieri de ore sau chiar de zile intregi.
Entuziasmul aparent pentru razboi capteaza imaginatia multor natiuni. Motivati de propaganda si de fervoarea nationalista, multi tineri se inroleaza repede in fortele militare, cautand aventura. Nimeni nu este pregatit pentru adevarul de pe front. In imaginatia colectiva a vremii, razboiul avea sa fie un conflict de scurta durata, cu putine batalii crancene si cu victorii zdrobitoare, ce vor "pedepsi dusmanul arogant". Armatele se vad marsaluind victorioase in capitalele inamice, iar soldatii se viseaza primiti cu bucurie la intoarcere, de catre mandrii cetateni ai patriilor lor. Plecati pe front in august, soldatii au credinta ca razboiul se va termina inainte de Craciunul aceluiasi an. Pe plan economic, bursele internationale intra intr-o stare de criza, in iulie si august, reflectand ingrijorarea legata de consecintele economice ale razboiului.
Progresele in tehnologia militara au inclinat balanta pe campul de lupta in favoarea apararii, cauzand un numar enorm de pagube, deoarece tacticile contemporane devenisera arhaice in noile circumstante. Evenimentele anului 1917 au fost decisive pentru hotararea soartei razboiului, cu toate ca efectele lor nu au fost simtite pe deplin decat in 1918. Blocada maritima a Germaniei organizata de fortele Antantei a inceput sa aiba un efect puternic asupra moralului si productivitatii germane. Ca rezultat, in februarie 1917, liderii militari germani au reusit sa-l convinga pe Cancelarul Theobald von Bethmann-Hollweg sa declare razboiul submarin total, cu scopul de stopa alimentarea fortelor britanice. Submarinele germane au reusit sa scufunde 500.000 de tone pe luna, din februarie pana in iulie. Totusi, dupa iulie, noul sistem britanic de convoaie s-a dovedit extrem de eficient in a neutraliza pericolul prezentat de submarine. Marea Britanie nu mai era in pericol de infometare. Victoria germana decisiva in Batalia de la Caporetto a determinat Antanta sa decida la reuniunea de la Versailles, 1 decembrie 1917, formarea unui Consiliu Suprem Aliat pentru a coordona planurile si actiunile comune. Anterior, armatele Frantei si ale Imperiului Britanic operau sub conduceri diferite. Din cauza politicii traditionale americane de izolare, multi americani considerau ca SUA nu trebuie sa se implice in Primul Razboi Mondial, care era considerat un razboi european.
Inainte de intrarea lor oficiala in razboi, Statele Unite au reusit sa dezvolte o productie militara suficienta si completa si, totodata, au acordat Antantei imprumuturi substantiale. Primii soldati americani au sosit in Europa, in 1917, insa contingente majore nu au sosit pana in vara anului 1918. Germania conta pe faptul ca ofensiva submarina va incetini flota americana si transferul soldatilor, sperand ca va reusi sa castige razboiul inainte ca fortele americane sa ajunga pe front.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cauze si Consecinte ale Primului Razboi Mondial.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!