Castele feudale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Valea Casentino, in provincia Arezzo este situata la Nord Estul Regiunii Toscana. Granitele sale, delimitate mai ales de relief muntos (Lantul Apeninilor Tosco Romagnolo si lantul Alpilor Catenaia la Est, lantul Pratomagno la Vest), o fac sa semene cu un mare amfiteatru natural in centrul caruia curge raul Arno, care izvorand din Monte Falterona, traverseaza teritoriul casentin pe tot parcursul sau longitudinal.

Morfologia teritoriului este predominant muntoasa, zonele de campie constituie mai putin de 6%, zonele cu peste 1200 m, 7% (varful cel mai inalt este Muntele Falco de 1659 m), zonele colinare si ale teraselor fluviale-lacustre 43-44%. Acestea ocupa partea centrala a vechiului bazin lacustru, de pe fundul vaii pana la cota de 600 m circa, altitudine care coincide aproximativ cu inceputul zonei de padure.

Roca in mare parte predominanta in partea montana si pe ambele versante ale vaii, este piatra de moara.

Aceasta formatiune geologica limiteaza posibilitatea de exploatare agricola a castanului care in trecut a caracterizat, de fapt, zone intinse din vale. Terenurile de pe fundul vaii (in general bancuri de argila cu pietris si nisip deasupra) sunt cele mai fertile si apte culturii cerealiere, precum si culturilor cu tutun si porumb.

Bogatia padurilor reprezinta caracteristica din totdeauna cea mai importanta a peisajului casentinez si in acelasi timp, a constituit o sursa primara pentru multe activitati economice.

Din 1990, mare parte din padurile care coboara de pe culmea apeninica au fost cuprinse in Parcul National al Padurilor Casentineze, Monte Falterona si Campigna.

In acelasi timp, abundenta de apa a primilor afluenti ai Arnului, exploatata ca forta motrice, a permis, in decursul timpului aparitia unei serii de activitati economice cum sunt: morile, piua de apa, fabricile de lana, de hartie si fierariile.

Limitele fizice ale zonei Casentino, coincid cu cadrul administrativ, reperezentat de organul Comunitatii Montane, structura publica de coordonare si planificare supracomunala care cuprinde treisprezece comune din vale: Stia, Pratovecchio, Montemignaio, Castel S. Niccolo, Poppi, Ortignano, Raggiolo, Bibbiena, Chiusi della Verna, Chitignano, Castelfocognano, Talla, Subbiano si Capolona.

In totalitate Casentino se intinde pe circa 700 km2, cu o populatie de circa 35. 000 de locuitori.

Fosta economie de tip agro-silvic-pasune a fost inlocuita treptat, incepand in special de la al doilea razboi mondial, cu o retea de ateliere mici si mijlocii, situate mai mult pe fundul vaii, in acelasi timp, incepand cu aceeasi perioada, s-a produs un exod masiv al populatiei rurale catre marile orase.

Pozitia geografica specifica a vaii, tinut de granita intre Romagna si Toscana, a conditionat insesi evenimentele istorice.

In epoca etrusca si romana a fost cu siguranta importanta pentru directiile cailor transapeninice.

In mod succesiv, in urma caderii imperiului roman si in urma valului invaziilor barbare, Casentino s-a caracterizat ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Castele Feudale
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
663 cuvinte
Nr caractere:
3 984 caractere
Marime:
9.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!