Casa la Romani

Extras din referat Cum descarc?

Romanii au dus multa vreme o viata simpla si sanatoasa. Ocupatiile lor de capetenie erau razboiul si agricultura. Negotul si meseriile erau lasate mai mult pe mana servitorilor. Iubeau pamantul mai mult ca orice si cautau sa-l apere si cu sabia si cu legea.
Legile celor XII table interziceau petrecerile si cantecele necuviincioase. 
Poetii erau luati in bataie de joc, iar cei care cantau sau dansau pe vreo scena erau socotiti nevrednici de a mai sluji in armata sau de a-si da votul in adunari. 
Din aceasta cauza nici un roman nu se ocupa cu astfel de lucruri, ci doar strainii, in special grecii. Asa se explica de ce Roma nu a avut un Homer sau Hesiod care sa lase in scris marturii despre viata stramosilor lor. In aceste conditii si istoria timpurie a romanilor este nesigura pentru ca ea a fost scrisa mult mai tarziu decat s-au petrecut faptele.
In viata casnica romanii erau un model de virtute si harnicie. 
Barbatul lucra la camp si lupta, era stapanul case, ducea sacrificii zeilor, era preotul si judecatorul alor sai. Avea dreptul sa-si omoare fiul sau sa-l vanda ca sclav daca acesta intina onoarea familiei. 
Femeia, ajutata de servitoare si sclave, se ocupa de cresterea copiilor, torcea lana, tesea hainele familiei si singura framanta si cocea painea.
Casa din Pompei
Casele nu erau nici mari, nici luxoase.
Materialele de constructie folosite erau piatra sau caramida. La strada, casele nu aveau decat o usa de intrare, care dadea intr-o sala numita atrium. De o parte si de alta a atriumului erau odai pentru diferite intrebuintari.
Acoperisul de deasupra atriumului era inclinat spre mijloc, lasand o deschizatura patrata pe unde veneau aerul, lumina si apa de ploaie pentru trebuintele gospodaresti. in atrium era si vatra pe care ardea focul nestins. 
Nici cladirile publice nu erau prea aratoase, afara doar de locuintele zeilor. 
Stiinta de a construi un oras au invatat-o romanii de la etrusci si s-au inspirat totodata din minunata arhitectura greaca. 
In tratatul Despre arhitectura, Vitruvius impartea spatiul casei romane in felul urmator: communia aedificia referindu-se la incaperile accesibile tuturor locatarilor si oaspetilor, situate in fata si imprejurul curtii de onoare. 
In fata acestei curti se aflau: vestibulum, tinda din fata casei; caua aedium, anticamera cu tavan si acoperis doar in jurul laturilor si cu centrul descoperit, prin care se intra in atrium si o sala de receptie cu tribuna de audienta, denumita tablinum.
De jur imprejurul curtii de onoare trebuiau sa se mai afle: sala de onoare - oecus, orientata spre vest, biblioteca orientata spre est, exedrele si pinacoteca in plan semicerc, orientate spre nord.
Urmeaza privata aedificata grupand camerele aflate de jur imprejurul curtii din spate cu porticuri. Aceste camere sunt: trei triclinii, de vara, de primavara, de toamna si de iarna, orientate respectiv catre nord, est si vest; baile, orientate catre vest sau nord; camerele de locuit - cubicula, orientate spre est si atelierele de pictura si tapiterie, orientate spre nord.
La inceput vila familiei romane era concentrata in atrium, in jurul caminului - care avea totodata si o functie religioasa. 
Mai tarziu, din atrium s-au deschis una sau mai multe incaperi laterale. 
In perioada imperiului, cand s-a adoptat obiceiul grecesc de a lua masa intins pe un pat-canapea, romanii au adaugat casei lor si o sala de mese speciala (triclinium). 
Cu timpul prin sporirea numarului incaperilor, atrium-ul a devenit o mare si somptuoasa anticamera, cu peretii acoperiti de fresce, impodobita cu statui si alte obiecte de arta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Casa la Romani.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!