Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dupa refuzul contelui Filip de Flandra de a deveni domnitor al Principatelor Unite (14 februarie 1866), Ion C. Bratianu si Ion Balaceanu emisarii guvernului aflati la Paris, la 14 martie 1866 inainteaza Bucurestiului ideea candidaturii lui Carol de Hohenzollern.

Bratianu pleaca la Dusseldorf unde are intrevederi cu Carol Anton de Hohenzollern (18 martie 1866) si cu fiul acestuia, principele Carol, de la care obtine acordul de principiu de a fi ales domnitor al Principatelor Unite. Se ia hotararea de a chema poporul roman sa se pronunte printr-un plebiscit daca voieste sa suie pe tron principele Carol Ludovic de Hohenzollern, sub numele de Carol I.

Plebiscitul a avut ca rezultat 85. 969 voturi pentru si 224 contra. Carol Eitel Frederic Zefirin Ludovic, cel de-al doilea fiu al principelui Carol Anton de Hohenzollern Sigmaringen si al Josephinei Frederica Luisa, principesa de Baden, s-a nascut in aprilie 1839, la Sigmaringen (Germania). Dupa tata, apartinea de Casa Regala de Hohenzollern a Prusiei, iar dupa mama, era inrudit cu marile Case domnitoare ale Europei.

Era inrudit cu familia Bonaparte prin familia Murat (bunica sa paterna, Antoinette Murat, a fost nepoata maresalului Joachim Murat, cumnatul lui Napoleon I) si prin familia Beauharnais (bunica sa materna, Stephanie de Beauharnais, era vara cu Napoleon al III-lea, a carui mama a fost Hortense de Beauharnais). Pana la 11 ani primeste primele invataturi in cadrul familiei. Din 1850 si pana in 1856 isi continua instructia la Dresda. Numit de regele Prusiei locotenent in Regimentul de artilerie de garda, in aprilie 1857 intra in serviciu la Berlin si isi continua studiile militare. Ia parte la razboiul austro pruso danez (1864) si este inaintat la gradul de capitan.

Ales prin plebiscit, vine in tara si este proclamat Domn (pana in 1881) al Principatelor Unite Romane sub numele de Carol I si depune juramantul in fata Adunarii Constituante la 10 mai 1866, care voteaza in aceeasi zi, de 10 mai 1866, legea pentru naturalizarea familiei princiare de Hohenzollern.

La 3 noiembrie 1869 se casatoreste cu Elisabeta, principesa de Wied. Din aceasta casatorie rezulta un copil, principesa Maria (1870 1874). Conduce efortul national pentru dobandirea independentei tarii in razboiul din 1877. A fost presedinte de onoare si protector al Academiei Romane de la inceputurile ei (15 septembrie 1867). Ne-a lasat memorii de mare interes pentru anii 1866 1881. Descriere fizica In momentul acceptarii Tronului Romaniei, printul Carol de Hohenzollern Sigmaringen abia implinise 27 de ani.

Avea o statura mijlocie, talie zvelta, parul negru, ochi albastri patrunzatori si in continua miscare, iar nasul usor acvilin, ii conferea un profil de medalie. Carol I se impunea prin tinuta sa maiestuoasa. Solemn in gesturi si masurat in cuvinte, distant si rece, vorbea tare, apasat. Om al datoriei inainte de toate, era meticulos si exact.

Printul primise o educatie aleasa, primii sai indrumatori ...

Bibliografie:

Carol I al Romaniei de Sorin Liviu Damean

Regalitatea in Romania de Ion Mamina

Istoria poporului romanesc de Nicolae Iorga, vol. IV

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Carol I - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
4 400 cuvinte
Nr caractere:
22 398 caractere
Marime:
99.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
rege, conducere
Predat:
la liceu
Sus!