Caius Iulius Caesar

Extras din referat Cum descarc?

Caius Iulius Caesar (100 44 i. e. n.), vlastar al unei familii patriciene (patricienii erau urmasii primilor aristocrati romani), care pretindea ca se trage din Iulus, fiul lui Enea (Aeneas), despre care legenda spunea ca este stramosul romanilor.
Inzestrat cu multiple si puternice insusiri si primind o educatie aleasa de la mama lui, Aurelia, Caesar a ajuns omul politic si comandantul de ostiri care a sfarmat invechitul aparat de stat, punand capat dezbinarilor politice si instaurand dictatura militara impusa de necesitatea apararii societatii romane.
In ciuda traditiilor familiei sale aristocratice, Caesar a inceput carierea politica (cursus honorum) ca ginere al lui Cinna, unul dintre fruntasii popularilor grupare politica democratica. In anul 60 i. e. n, impreuna cu Pompei si Crassus, Caesar incheie faimoasa alianta politica, cunoscuta sub numele de primul triumvirat. Prestigiul militar al lui Pompei si fabuloasele bogatii ale lui Crassus l-au ajutat pe Caesar sa fie ales consul, magistratura suprema pentru anul 59 i. e. n. In timpul consulatului sau, Caesar a pus bazele puterii personale: a impartit pamant veteranilor lui Pompei; si-a asigurat alianta cu Pompei, dandu-i in casatorie pe Iulia, fiica sa, apoi incredintandu-i guvernamantul Galiei de dincoace de Alpi (Cisalpina) si a celei de dincolo de Alpi (trnsalpina). Pornind un razboi de cucerire care a durat din anul 58 i. e. n. pana la sfarsitul 50 i. e. n., Caesar a adus teritoriu intregii Galii (Franta de astazi) in stapanirea romanilor.
Dusmaniile mocnite si apoi deschise dintre Caesar si Pompei, care trecuse de partea aristocratiei senatoriale, si-au gasit dezlegare in ciocnirea finala de la Phasalus in anul 48 i. e. n., unde Pompei a fost infrant.
Alea iacta est (Zarul a fost aruncat) Invingand apoi resturile armatelor aristocratice la Thapsus (46 i. e. n.), in Africa si Munda (45 i. e. n.), in Spania, Caesar a ramas singurul stapan la Roma, unde a pus bazele dictaturii militare, concentrand in mainile sale toate puterile statului.
A fost asasinat la 15 martie 44 i. e. n. de un complot republican in fruntea caruia se gaseau Brutus si Cassius. Personalitatea lui Caesar a fost extrem de complexa. Omul politic, care stia sa cucereasca poporul, nu se dadea in laturi sa foloseasca asasinatul, ca arma de lupta pentru dobandirea puterii. Caesar, comandantul de osti stia sa doarma pe pamantul gol, sa sufere de foame si de sete si sa lupte in prima linie de batalie, cand era nevoie. Diplomat abil s-a dovedit iertand pe fostii lui dusmani din razboiul civil si din nenumaratele combinatii politice pe care le-a pus la cale. Ca sef al popularilor, s-a afirmat prin grija pe care a purtat-o paturii sarace. Ca organizator si om de stat si-a vadit insusirile prin masurile pe care le-a luat in anii 46 44 i. e. n.: a declarat inlesniri pentru plata datoriilor; a distribuit pamanturi fostilor luptatori; a combatut luxul; a construit Forum Iulium, basilica Iulia; a facut o reforma ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Caius Iulius Caesar - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!