Buzeștii, frații Buzești

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cronica numita Letopisetul Cantacuzinesc scria ca in 1598 otomanii, uitand greaua infrangere suferita la Calugareni, incepura a sa semeti si incepura. a prada si a robi tara. In fata acestei situatii, Mihai Viteazul a trecut cu ostile sale Dunarea, gonind turcii si rasipindu-i in toate partile. Intr-una din luptele acestei campanii victorioase, domnitorul, impins de curajul sau legendar, a patruns adand in randurile dusmanului. Iar turcii. deaca vazusera peirea, ei se intorsera. asupra lui Mihai Voda si atuncea sa alese unul din turci cu sulita si o omponcisa (o indrepta) asupra pantecilui lui Mihai Voda. Si altii mai aproape nu sa aflara far doi boiari anume Preda Buzescul si cu frate-sau Stroie Stolnicul. Ei grabira si taiara capul turcului si pe celalalte sotii (insotitori) ale lui. Si multa barbatie aratara Buzestii inaintea lui Mihai Voda caci se luptara cu vrasmasii si izbavira pre domnul lor den peire. Petrecuta sub zidurile Vidinului intamplarea povestita de letopiset este una din multele fapte de vitejie pe care cei trei frati: Radu, Preda si Stroe Buzescu le-au savarsit in folosul domniei si spre binele tarii.

Ei se trageau dintr-o veche familie olteneasca originara din Cepturoaia (azi comuna Iancu Jianu din jud Olt) tatal lor Radu Buzea fiind mare armas sub Mihnea Turcitul (1577-1583; 1585-1591) Buzestii au fost posesorii unor averi insemnate, domeniul lor feudal numerandu-se printre cele mai mari din epoca. Au ocupat dregatorii inalte fapt ce lea permis sa joace un rol de frunte in viata politica a tarii romanesti, mai cu seama in timpul lui Mihai Viteazul si Radu Serban. Au sprijinit arta, numele lor fiind legat de opere de mare valoare, de construite sau reconstruite unor monumente-asa cum sunt cele de la Caluiu Jud. Olt sau de la Stranesti (Judetul Valcea) -de prima importanta pentru arhitectura veche romaneasca. Radu Buzescu (sec. XVI-1610), ostean vestit si diplomat de seama, a participat activ la eroica lupta antiotomana purtata de Mihai Viteazul la infaptuirea pentru prima oara a actului istoric al Unirii.

Trimis in solie la Alba-Iulia Radu Buzescu determina in 1594 pe principele transilvanean de lega juramant cu Mihai Voda ca sa fie nedespartiti unii cu altii in lupta de aparare pornita impotriva turcilor. La 14 ian 1595 impreuna cu fratii sai si cu cetele cumandate de Radu Calomfirescu infranse pe tatari la Putinei. O a doua victorie a lor la Stanesti acolo unde au pierit si nepotul hanului cu multime de tatari a fost castigata o saptamana mai tarziu. Radu Buzescu impreuna cu Udrea Banul a comandat ostile Jiului si ale Mehedintilor in batalia de la Selibar din 18 oct 1599 contribuind prin iscusinta si vitejie militara la obtinerea victoriei. El a facut parte alaturi de alti osteni de credinta din impunatorul ala cu care Mihai Viteazul - consfintind unirea cu Transilvania - a intrat in Alba-Iulia. Dupa ce au murit domnul lor Mihai Viteazul, Buzestii au participat la inscaunarea lui Radu Serban. In timpul lui marele ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Buzestii Fratii Buzesti
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
820 cuvinte
Nr caractere:
3 948 caractere
Marime:
10.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!