Botezul

Extras din referat Cum descarc?

Se bazeaza pe relatarile a doua Evanghelii (Marcu 1, 9, Matei 28, 18-20) despre botezul lui Isus in apa raului Iordan, de catre Ioan-Botezatorul. Sacramentul Botezului reprezinta cooptarea noului nascut in comunitatea crestina, eliberand pe copil de pacatul originar, mostenit de la Adam si Eva.
Desavarseste Botezul, conferind copiilor intre 7-14 ani o mai mare responsabilitate religioasa. In timpul Confirmarii are loc pogorarea in corpul copilului a Sf. Spirit. La Catolici si Anglicani Confirmarea se savarseste prin asezarea mainii episcopului pe capul copiilor si miruirea fruntii cu ulei sfintit (crisam). La Ortodocsi si Greco-Catolici Confirmarea are loc odata cu Botezul. Originea nu tocmai clara a acestui sacrament (pe baza Faptelor Apostolilor, 8, 14-17), a determinat in secolul 16 biserica reformata sa nu mai recunoasca Confirmarea drept sacrament.
Sacrament introdus in practica religioasa pe baza celor afirmate de Isus in timpul Cinei cele de taina din Ierusalim (Matei 26, 17-20, 26-30, Marcu 14, 12-25, Ioan 22, 7-20). Euharistia, act celebrat de preoti la altar, repeta Cina cea de taina din preziua condamnarii si crucificarii lui Isus, reamintind sacrificiul suprem a lui Isus spre mantuirea lumii. Catolicii si Ortodocsii sustin ca in timpul oficierii sacramentului Euharistiei preotii transforma efectiv vinul si painea in sangele si corpul lui Isus, chiar daca forma exterioara a vinului si a painii nu se schimba. Unii Reformati cred ca sangele si trupul lui Isus sunt numai simbolic reprezentate. Alti Reformati practica Euharistia numai spre memorarea Cinei cele de taina si jertfei lui Isus.
Penitenta a fost introdusa de Catolici, avand la baza cele spuse de evanghelistul Ioan (20, 22-23). Reformatii au interpretat altfel cuvintele lui Ioan, considerand ca Isus n-ar fi impus penitenta pentru iertarea pacatelor. Penitenta se compune din 2 faze: a) spovedania si b) iertarea pacatelor de catre preotul care acorda absolutiunea, dupa impunerea unor canoane obligatorii (rugaciuni etc). Bisericile reformate nu recunosc calitatea preotilor de a ierta pacatele oamenilor, iertarea acestora putandu-se face numai direct de catre Dumnezeu, prin cainta personala, adevarata si sincera. Unele biserici reformate pun acest sacrament in centrul serviciului divin, sacrament care implica o analiza autocritica si neipocrita a faptelor si vorbelor fiecarui enorias. Biserica catolica conditioneaza participarea credinciosilor la actul Euharistiei (primirea hostiei) de actul prealabil al absolutiunii prin intermediul unui preot.
Bisericile catolice, ortodocse si anglicane, bazandu-se pe cuvintele lui Isus din Evanghelia lui Ioan (20, 21), imputernicesc prin actul Hirotonirii intermedierea de catre preoti a unor sacramente. Bisericile reformate nu recunosc necesitatea unui intermediar al sacramentelor, limitand functia de preot la mentinerea unitatii comuniunii.
Casatoria: Bisericile catolice si ortodocse considera Casatoria drept sacrament, intemeindu-se ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Botezul
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!