Bogdan Petriceicu Hasdeu

Extras din referat Cum descarc?

Spirit enciclopedic in descendenta lui Dimitrie Cantemir si alui Ion Heliade Radulescu, poliglot B. P. Hasdeu a dominat prin vocatia universalitatii cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, ca reprezentant al gandirii stiintifice umaniste, insetat de cunoastere si creatie. El a deschis drumuri in filologie, folcloristica, istorie, asezand cercetarea acestor domenii intr-un cadru care nu se va schimba multa vreme.
A desfasurat o prodigioasa activitate gazetareasca, fiind initiatorul a numeroase reviste si ziare: Romania (1858), Foaia de istorie romana, Foaia de istorie si literatura (1860), Lumina, Foaia umoristica Aghiuta (1863), Arhiva istorica, Satyrul (1866), Traian, Columna lui Traian (1870), Revista noua (1877) s. a. Principalele sale lucrari, concepute initial in dimensiuni uriase, au ramas, din pacate, neterminate. Cu toate acestea Hasdeu poate fi considerat parintele filologiei romanesti moderne. El este cel care formuleaza teoria substratului dacic, proiecteaza si realizeaza primele trei volume din Etymologicum Magnum Romaniae (dictionar al limbii romane ramas la cuvantul barbat). In lucrarea Principie de lingvistica este inclusa teoria privitoare la circulatia cuvintelor, criteriu de apreciere a individualitatii unei limbi. Din vasta culegere de studii asupra limbii si culturii populare vechi intitulata Cuvente den batrani au aparut doar doua volume si introducerea la cel de-al treilea. Hasdeu studiaza in aceeasi lucrare folclorul din perspectiva comparatista, extinzandu-si cercetarile pana in spatiul iranian si sanscrit. Dealtfel, se pare ca Hasdeu este primul care foloseste termenul de folclor in cultura romana, si il defineste ca totalitatea culturii populare, in stransa legatura cu etnografia. Tot el este cel care a scris Arhiva istorica a Romaniei ce cuprinde culegeri stiintifice de documente istorice, filologice, literare nationale si internationale.
Ca istoric, este autorul monografiei Ioan-Voda cel Cumplit, evocare a unui destin dramatic din trecutul nostru, ce impune prin curajul si demnitatea sa. Lucrarea Istoria critica a romanilor, proiectata in cel putin cinci volume, a aparut numai intr-un volum si partea intai din cel de-al doilea, fiind o ampla sinteza a istoriei si civilizatiei romane.
In domeniul literaturii beletristice a scris nuvela Duduca Mamuca, republicata ulterior sub titlul Micuta, dar si un fragment dintr-un proiectat roman istoric: Ursita. A scris versuri romantice, meditative. In creatia dramatica a lasat comedia Trei crai de la Rasarit si drama Razvan si Vidra. (1867) Prima drama romantica de inspiratie istorica, Razvan si Vidra prezinta o viziune pasoptista asupra trecutului, in spiritul ideilor Introductiei la Dacia literara. Punctul de plecare l-a constituit un articol al lui Balcescu despre Razvan-Voda, publicat postum in Romania literara (1852). Destinul lui Razvan, tigan rob eliberat, este cel al unui erou romantic de ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Bogdan Petriceicu Hasdeu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!