Blestemul lui Tutankhamon

Extras din referat Cum descarc?

Moartea v-a atinge cu aripile ei pe cel care il va tulbura pe faraon".Aceasta inscriptie ,descoperita in interiorul lui Tutankhamon 
capata un straniu ecou atunci cand a devenit cunoscuta soarta celor care 
"au profanat" acest mormant.Dar exista oare cu adevarat o relatie de cauza si efect intre aceasta profanare si aceasta soarta? Pentru a ne putea face o parere ,cel mai bine ar fi sa ne reamintim istoria descoperirii acestui mormant. 
Egiptologii nu erau totusi primii care au patruns in hipogeele Egiptului faraonic.Grupuri de jefuitori i-au devastat.In 1900 un grup inarmat i-a lovit pe paznicii mormantului lui Amenofis II.
In 1903 ,un englez bogat ,lordul Carnavon,a venit la Cairo cu intentia de a face noi sapaturi.La inceput ,a fost primit cu scepticism,dar el a reusit sa-si atraga colaborarea unui tanar,dar remarcabil arheolog,Howard Carter . Si contrar tuturor astepatarilor ,echipa Carnavon-Carter a obtinut un sir de succese. 
In 1906 ,un alt cercetator a descoperit o cupa mica din faianta albastra pe care era gravat un nume pana atunci necunoscut:Tutankhamon.Apoi ,au fost descoperite ulcioare de pamant marcate cu acelasi nume...
Se parea ca Tutankhamon era un faraon care traise in jurul anului 1350 i.H, Carter si Carnavon au hotarat sa-si concentreze cercetarile asupra lui.Timp de cativa ani ,sapaturile nu au scos la iveala mare lucru cu exceptia unei tablite de lemn ,pe care ers inscrisa relaterea razboiului dintre egipteni si hicsosi (triburi normande asiatice care au invadat Egiptul) .Razboiul din 1914 a intrerupt cecetarile.
Carnavon incepuse se se descurajeze .In 1920 ,el a trimis de la Londra ,lui Carter ,o telegrama :"Am pierdut destul timp in Valea Regilor.
Schimba locul .Mergi sa faci sapaturi in delta Nilului.Este o regiune in care nu s-au gasit inca prea multe."
Carter a avut atunci o slipire de geniu .Uitandu-se la colibele de piatra din vecinatatea mormantului lui Rmses VI ,i-a venit in minte ideea ca nimeni nu facuse sapaturi sub ele...De ce n-ar incerca el?La 2 noiembrie 1922 ,incep sapaturile.Chiar a doua zi ,apare surpriza:a iesit la iveala o piatra.Era cu siguranta ,capatul unei scari.Pana s-a inserat ,au fost degajate patru trepte .Carter a desprins -o cu grija ,dar a aprut o alta piatra.Era cu siguranta capatul unei scari .Au fost degajate patru trepte din cele saisprezece pe care le are scara.Cercetatorii ,dupa degajarea scarii, au intalnit o dala de piatra cu doua sigilii.Unul din ele era fara indoiala fals,facut de jefuitoriide morminte care urmareau sa-si ascunda actiunea.Dar al doilea era autentic. El purta inscriptia urmatoare:Nebkheperoure Tutankhamon. Poarta a fost perforata si prin gaura facuta a iesit un aer caldut,greu de respirat .Carter a introdus o lanterna prin gaura si a putut vedea cu culoar lung,plin de daramaturi.La extremitatea cealalta,la sapte sau opt metri distanta ,o alta poarta a aparut marcata de sigililul lui Tutankhamon.
Carter i-a telegrafiat lordului Carnavon pentru a-i anunta extraordinarea descoperire .La 25 noiembrie 1992 Carter ,Carnavon si Calender au coborat impreuna scara cu saisprezece trepte si au ajuns pana la a doua poarta.Carter a gaurit-o ,a luminat interiorul si s-a uitat sa vada ce era in partea cealalta.Era ceva fantastic,deoarece Carter a inceput sa vorbeasca fara sir si a ramas lipit de zid ,parca doborat de ceea ce vazuse.
Sapatura a fost marita.Si-atunci ,la randul lor si insotitorii lui au putut sa vada.Erau vase de alabastru ,bijuterii ,coliere cupe de aur ,cufere cu pietre pretioase ...
Un fapt curios :dezordinea in care erau ingramadite toate aceste comori.Era insa clar : mormantul lui Tutankhamon fusese deja profanat si fara indoiala de foarte mult timp.In camera nu exista nici mumie ,nici sarcofag, ceea ce era ciudat. Ziaristii au navalit din intreaga lume, majoritatea fiind huiduiti de egipteni care aruncau cu pietre.Aceasta 
n-a impiedicat la 18 februarie 1923 ,sa se faca "inaugurarea " oficiala a sapaturilor.La intrarea in mormant ,fluturau drapelele egiptene si britanice.Inaltul comisar al Marii Britanii ,mai multi ministri egipteni , ambasadorii Frantei si Belgiei ,paricipau la inaugurare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Blestemul lui Tutankhamon.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!