Bipolaritatea și Perioada de După Războiul Rece

Extras din referat Cum descarc?

Bipolaritatea
si perioada de Dupa Razboiul Rece
Bipolaritatea - este considerata deseori ca fiind cea mai stabila configuratie a sistemului international, implicand existenta a doua mari puteri oponente ce domina fiecare o anumita parte a sistemului; se pot raporta ideologic si militar una la cealalta, ajungandu-se la o cursa a inarmarilor; situatia bipolara tipica este cea a Razboiului Rece cu Statele Unite ale Americii si Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice ca singure puteri mondiale. 
Bipolaritatea este termenul care caracterizeaza cel mai bine perioada Razboiului Rece. Configuratia sistemului international in timpul Razboiului Rece se distinge ca principala particularitate a acestuia, lumea este bipolara, iar politica internationala este monopolizata aproape in intregime de cele doua superputeri. Termenul de superputere se aplica acestor doua state, pentru a surprinde capacitatile militare, tehnologice, economice, politice de care ele dispun. Desi la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial au existat trei puteri invingatoare (SUA, Marea Britanie si URSS), doar doua controlau intr-o maniera covarsitoare capacitatile economice, politice si militare ale momentului. Factorii ce au alimentat tensiunea crescanda dintre cele doua superputeri si au dus la declansarea Razboiului Rece sunt de mai multe tipuri.
Un prim factor ar putea fi fundamentalul caracter ideologic al confruntarii "pasnice" dintre cei doi poli care, fiecare in parte, adopta ideologii incompatibile in esenta. Intr-adevar, intre SUA si URSS a existat o alianta in timpul celui de-al doilea razboi mondial, insa acesta este un lucru complet nefiresc , deoarece sistemele politice, economice ale celor doua tari sunt complet diferite si incompatibile. In plus, aceasta alianta nici nu a pretins vreodata sa aiba mai mult decat interesul punctual si izolat de a impiedica hegemonia Germaniei in Europa si a Japoniei in Asia si Pacific.
Un alt factor este confruntarea directa a celor doua puteri expansioniste, in lupta pentru hegemonie asupra sistemului.
De asemenea, existenta in sistem a unei puteri revolutionare, si anume: URSS. Aceasta este profund antisistem, contesta intregul sistem international, incepand chiar cu bazele acestuia si terminand cu modul in care este construita puterea in toate celelalte state si modul in care ea este distribuita la nivel international.
In al doilea rand, caracteristica esentiala a Razboiului Rece consta tocmai in faptul ca el nu a fost un conflict armat, deschis, in sensul traditional al conceptului. Razboiul Rece a constat mai curand intr-o extinsa cursa a inarmarilor pe fundalul unor incompatibilitati ideologice ireconciliabile intre doi actori angrenati intr-o lupta "pasnica" pentru putere in sistemul international. Confruntari directe intre trupele americane si cele sovietice nu au existat pe teritoriul nici unuia dintre cele doua state. Ceea ce nu inseamna ca nu au existat confruntari intre ele. Dimpotriva, confruntari intre SUA si URSS au existat, insa, de obicei, intr-o maniera indirecta, prin intermediul si pe teritoriul unei terti de la periferia sitemului international (exemplu: razboiul din Vietnam).
Europa, divizata in doua blocuri- unul protejat de Statele Unite, celalalt de Uniunea Sovietica- constituie inima sistemului bipolar. Sistemul international devenit bipolar, s-a intors la traditionala balanta de putere, in maniera sa simpla, cu doar doua talere. Echilibrul puterii nu a fost unul constant si egal intre cele doua parti ale balantei pe tot parcursul Razboiului Rece. Pentru o perioada relativ scurta de timp, SUA si-au asigurat un avantaj comparativ fata de URSS , prin dezvoltarea inca din timpul celui de-al doilea razboi mondial a armei nucleare. Acest avantaj este contrabalansat in 1949, cand URSS isi construieste si ea propria arma nucleara. Insa, in urma crizei rachetelor, Statele Unite si URSS isi dau seama ca au un interes comun fundamental: acela de a face ca alte state sa nu aiba acces la puterea nucleara, de a le impiedica sa dispuna de acest avantaj exceptional.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bipolaritatea si Perioada de Dupa Razboiul Rece.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!