Benjamin Franklin

Extras din referat Cum descarc?

Franklin s-a nascut la 17 ianuarie 1706 in Boston. Tatal sau, Josiah Franklin a avut 17 copii; Benjamin a fost al 15-lea copil si al 10-lea fiu. Mama sa Abiah Folger a fost cea de-a doua sotie a tatalui sau. Intre 8 si 10 ani urmeaza cursurile scolii de gramatica, dupa care a intrat in afaceri alaturi de tatal sau. Considerand aceasta munca nepotrivita pentru sine, la varsta de 13 ani se alatura faratelui sau James care se intorsese din Anglia cu o noua tipografie. Lucreaza ca tipograf dedicandu-se in acelasi timp si studiului. A citit Progresul Pelerinilor de predicatorul John Bunyan, Vieti Paralele lucrare a eseistului si bibliografului grec Plutarch, Eseie in Proiect scris de romancierul si jurnalistul englez Daniel Defoe. Cand a facut rost de al treilea volum din Spectator scris de eseistul si omul de stat Sir Richard Steele si Joseph Addison, si-a ales stilul de proza. In 1721 fratele sau James Franklin si Benjamin Franklin, publica in ziarul New English Courant ocupandu-se in timpul zilei cu distribuirea ziarelor si cu compunerea articolelor in timpul noptii Articolele, publicate anonim, taratau aspecte din societatea vremii, bucurandu-se de marea atentie in randul cititorilor. Din cauza tendintelor sale liberale, New England Courant deseori crea neplaceri autoritatilor coloniale. In 1722, urmare a publicarii unui articol ofensiv, James Franklin a stat la inchisoare timp de o luna si a fost interzisa publicarea ziarului si, pentru o perioada, acesta a aparut sub numele lui Benjamin. Ca rezultat al neintelegerilor cu James, Benjamin a plecat din Boston si a ajuns in Philadelphia in octombrie 1723. Acolo si-a facut multi prieteni printre care si Sir William Keith, guvernator provincial al Philadelphiei. Acesta l-a indrumat pe Franklin sa se duca in Londra sa-si continuie activitatea de publicist si sa isi cumpere echipamentul necesar infiintarii propriei tipografii in Philadelphia. Tanarul Franklin a luat in considerare sfatul si a ajuns in Londra in decembrie 1724. Neavand scrisorile promise de la Keith de recomandare si credit, Franklin s-a trezit la varsta de 18 ani intr-un oras cu totul strain. Fara resursele necesare, a obtinut slujba la doua tipografii de renume din Londra: Planer s si Watt s. Curand capacitatile sale au fost recunoscute de noile personalitati din lumea literaturii si tipografiei. In octombrie 1926, Franklin s-a reintors in Philadelphia si si-a reluat activitatea. Urmatorul an a organizat o intrunire sub numele de Junto care a devenit mai tarziu Societatea Filosofica Americana. In septembrie 1729 a cumparat Gazeta de Pennsylvania si a publicat ziare saptamanale. In 1730 s-a casatorit cu Deborah Read pe care o cunoscuse inainte de excursia din Anglia. Franklin s-a angajat in multe activitati publice. In 1731 a infiintat prima biblioteca publica in America numita in 1742 Biblioteca din Philadelphia. A publicat prima carte Poor Richard s ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Benjamin Franklin - Varianta 1
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!