Bazilica Paleocreștină de la Niculițel

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere
II. Istoricul monumentului
III. Datele arheologice din cronologia sapaturilor
IV. Semnificatia numelor martirilor
V. Viitorul monumentului: noul plan de restaurare
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere
Niculitelul, localitate situata intr-o zona de podis cu multe paduri precum si zona adiacenta se face vazuta pe harta Dobrogei ca o localitate bogata in marturii arheologice de mare valoare. Incepem a insira cateva descoperiri arheologice monumentale printre care remarcam: altarul inchinat de 3 preoti lui Jupiter Dolichenus in cinstea imparatului Caracalla si a mamei sale de la inceputul secolului III d.Hr , un stalp militar din timpul lui Iulian Apostata , niste caramizi fragmentare ce poarta stampila LEG (ionis) I IOVAE SCY (thicae) si fragmentele ceramice de la conductele ce duceau apa potabila de la izvoarele Niculitelului pana la cetatea Noviodunumului 
Ruinele unei fortificatii La cetatuie, de aici provin materiale de factura romana, bizantina si slava , abundenta monedelor romane si bizantine, valul de pamant care inconjoara Niculitelul dinspre sud-sud-vest, bisericuta mica Sf Athanasie care provine dintr-o capela bizantina precum si descoperirea a 13 monede medievale de pe vremea lui Vlaicu-Voda ne duc cu gandul la o intensa locuire a acestui spatiu transformat in acele vremuri intr-o asezare civila relativ urbana.
Asezarea de la poalele dealului Piatra Rosie aflata in imediata apropiere a cetatii Noviodunum pare sa fi avut o intensa si continua locuire de-a lungul veacurilor. Conform marturiilor lui V.H Baumann asezarea se pare ca a a fost acea lume necunoscuta din spatele Noviodunumului, o lume plina de factori economici, militari, recreativi si totodata un acces la refugiu datorita padurilor dimprejur ce ofereau acest lucru. Refugii ale populatiei civile cauzate de fenomenul migrator de la sfarsitul secolului IV d.Hr si prima jumatate a secolului al V-lea d.Hr.
Iata acest spatiu daca il putem numi hinter-land, bogat in vestigii arheologice pare sa fi fost de-a lungul veacurilor extrem de important pentru nordul Dobrogei, pentru limes-ul roman din Scitia Mica dar si pentru crearea unui lagar crestin vechi, unic in felul sau.
Figura 1 Niculitelul arheologic
II. Istoricul Monumentului
Monumentul paleocrestin de la Niculitel a fost descoperit intamplator, in urma unor ploi torentiale din 1971, urmand apoi a fi investigat arheologic in mai multe etape. In 1971 s-a conturat zona presbyterium-ului , aceasta reprezentand locul de amplasament al criptei monumentale.
In 1975 au fost stabilite dimensiunile monumentului, au fost facute cercetari in zona interioara a criptei, fiind descoperit totodata si primul mormant martiric. In anul 1981 s-a realizat de catre Muzeul din Tulcea un proiect de protejare si conservare a monumentului de la Niculitel avand ca obiective construirea unui canal de preluare pluvial, o constructie pentru protejarea ansamblului precum si consolidarea si conservarea in situ. Din 1983 a inceput aplicarea proiectului, el finalizandu-se cativa ani mai tarziu.
In anii 1984-1985 s-au facut precizari cronologice pe baza stratigrafiei din zona fatadei. Restaurarea ansamblului bazilical si eco-muzeal aferent a impus noi cercetari arheologice in anul 1994. Ca obiective au fost finalizarea cercetarii interiorului bazilical si obtinerea de informatii din zona adiacenta monumentului.
Figura 2 Prima imagine de dinaintea inceperii sapaturilor arheologice
III. Datele arheologice
a)Campania din septembrie 1971
Lucrarea s-a efectutat in mijlocul unei ulite, in locul numit de localnici La Placinta , scotandu-se la lumina pe o suprafata de 170 mp resturile unei bazilici crestine cu cripta in situ, ingropata in zona altarului. Sapaturile s-au efectuat in zona altarului si in zona navei principale deoarece restul de ziduri erau aproape complet distruse.
Conform lui V.H Baumann stratigrafia a permis reconstituirea planului bazilical. Similar celorlalte biserici crestine din Antichitate, bazilica nu are absida perfect orientata spre rasarit ci mai mult spre NNE. Absida are o forma semicirculara cu o deschidere de circa 6m.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bazilica Paleocrestina de la Niculitel.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Barnea Ion, Din istoria Dobrogei. Romanii la Dunarea de Jos, vol. II, Bucuresti, 1968;
Baumann V.H., Consideratii preliminare asupa bazilicii crestine dn satul Niculitel, in Pontica V, S.N, Constanta, 1972;
Baumann V.H., Cercetari recente la Bazilica paleocrestina din Satul Niculitel (judetul Tulcea), in Peuce X, S.V., Tulcea, 1991;
Baumann V.H., Cercetari arheologice in zona ansamblului paleocrestin din comuna Niculitel, judetul Tulcea, in Peuce XI, S.V.. Tulcea, 1995;
Baumann V.H., Sangele Martirilor, Constanta, 2004;
Stoian Iorgu, Tomitana: contributii epigrafice la istoria cetatii Tomis, Constanta, 1962.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!