Bătălia de la Mărăști

Previzualizare referat:

Extras din referat:

INCA de la data de 19 mai 1917, comandamentul armatei 2 a primit instructiunile care detaliau modul de organizare si desfasurare a ofensivei armatelor aliate de pe frontul roman. Dupa cateva zile, la 11 iunie alte instructiuni aduceau noi precizari si puneau la punct neclaritatile care au fost semnalate dupa studiul primului document.

Misiunea primita de armata 2 romana prevedea ruperea apararii inamicului in sectorul sau de ofensiva, in cooperare cu armata 4 rusa; izgonirea dusmanului din bazinul Soveja si trecerea trupelor noastre pe cursul superior al raului Putna. Pentru indeplinirea misiunii armata dispunea de 2 comandamente de corp de armata, 4 divizii de infanterie, o brigada de cavalerie, 56 batalioane, 14 escadroane, 228 de guri de foc si 21 avioane.

In fata armatei 2 romane se aflau amplasate o parte din trupele GEROK, care formau aripa dreapta a armatei 1 Austro-Ungare. Totalul acestor trupe se ridica la 21 batalioane, 36 escadroane si 142 guri de foc.

Terenul stapanit de inamic cunoscut sub numele de Depresiunea Vrancei este marginit spre nord, spre vest si spre sud de un sir de munti inalti. Armata 2 romana a hotarat ca acolo este locul unde sa atace.

Grupul GEROK isi stabileste apararea pe coarda de dealuri, intarindu-se cu puternice lucrari de fortificatii.

La baza sistemului de lucrari de aparare dusmane stau cateva centre de rezistenta adevarate batalioane inchise. Ele erau construite dintr-un labirint de santuri, adaposturi pentru armament, pentru oameni si pentru munitii si inconjurate cu gard de sarma ghimpata. Mai spre sud, vrajmasul construise un sistem de lucrari de aparare in terenul descoperitdin zona satului Marasti, localitatea a fost inclusa intr-un puternic centru de rezistenta flancat de alte centre spre nord si spre sud. Un al patrulea centru de rezistenta a fost organizat pe dealul Teiusului. Pentru declansarea lovituri armata 2 romana alege partea stanga a zonei armatei, intre Poiana incarcatoare si inclusiv satul Marasti, pe o largime de 13km. Hotararea comandamentului armatei este, sa lupte. Pentru executarea ruperi initiale sunt destinate divizia 3 infanterie si divizia 6 infanterie. Aceste forte impreuna cu artileria grea a armatei este subordonata corpului 2 armata comandat de generalul Artur Vaitoianu. Pe restul frontului, lung de 22km, ramanea sa actioneze corpul 4 armata, al generalului Valeanu, avand subordonate divizia 8 infanterie si o brigada din divizia 6 infanterie, cu misiunea sa fixeze prin atacuri locale fortele din fata, impiedicandu-le sa intervina in sectorul de rupere. IN ziua de 7 iulie totul era gata pregatit. Ostasii nostri asteapta ordinul de atac. In priajma inceperi ofensivei de la MARASTI comandantul armatei se adreseaza militarilor: Ostasii! A sosit momentul mult asteptat de toata suflarea romaneasca, de voi insa mai mult decat oricine, sa reluam lupta pentru a rasturna zagazul dincolo de care se aud gemetele parintilor, fratilor nostri sub apasarea vrajmasului hraparet. Nu uitati ca ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Batalia De La Marasti
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 003 cuvinte
Nr caractere:
11 697 caractere
Marime:
13.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!