Ascensiunea Rusiei

Extras din referat Cum descarc?

Cu peste o mie de ani in urma, exista deja un stat rus puternic, cu o cultura caracteristica. Evenimentele istorice de mai tarziu l-au izolat de Europa, situatie ce s-a schimbat doar la venirea la putere a tarului Petru cel Mare, care a transformat tara intr-o putere importanta.
Majoritatea popoarelor est-europene si balcanice provin din triburi slave, care s-au stabilit aici in jurul sec. VI e. n. Slavii estici - stramosii rusilor si-au gasit loc de trai pe campiile intinse (stepele) din nordul Marii Negre. De-a lungul secolelor si-au extins teritoriul pe suprafata europeana a Rusiei de astazi: regiuni imense de tundra inghetata, paduri dese si stepe, traversate de fluvii mari: Niprul, Donul si Volga. Campiile intinse si marile fluvii reprezentau o cale favorabila pentru multe popoare in migratia lor inainte si dupa stabilirea slavilor pe acest teritoriu, mare parte a istoriei ruse fiind marcata de astfel de migrari si atacuri exteme.
Primul stat rus important nu a fost fondat de slavi, ci de cuceritorii vikingi, numiti varegi sau rusi; ei au navigat din nord spre sud pe marile fluvii, subjugand comunitatile locale. In jurul anului 900 au fondat in sud-vest puternicul si bogatul Voivodat Rus al Kievului, cu capitala la Kiev.
Cuceritorii varegi probabil nu erau numerosi, astfel incat pana la mijiocul sec. X s-au contopit complet cu populatia slava. Dar, dupa obiceiul vikingilor, ei au continuat incursiunile spre sud, unde prin relatii comerciale, au stabilit legaturi cu imperiul bizantin; la acea vreme, capitala imperiului bizantin, Constantinopolul, era cel mai mare oras al crestinatatii. Cultura greco-bizantina si crestina a avut o influenta enorma si durabila asupra Rusiei.
Un moment de referinta in istoria poporului rus este domnia lui Vladimir cel Mare (978-1015), sub care populatia a trecut la crestinismul bizantin (ortodox), iar scrisul rusesc a trecut la utilizarea unui nou alfabet bazat pe cel grec. Influenta bizantina a civilizat rusii, contribuind la diferenta mare dintre modul de viata rus si cel vest-european cu o cultura aflata sub influenta latina si catolica.
Marele Voivodat al Kievului, care se intindea de-a lungul drumului comercial ce facea legatura intre Marea Baltica si Marea Neagra, si-a trait epoca de aur sub domnia lui Iaroslav Inteleptul (1019-1054), in aceasta perioada fiind una din principalele puteri din Europa.
Dupa moartea lui Iaroslav, voivodatul a fost impartit intre mostenitori, ceea ce i-a scazut puterea, lasandu-i domnitorului din Kiev doar o autoritate aparenta asupra celorlalti printi. De aceasta situatie s-a folosit un popor nomad, salbatic, poporul chipceac, care a invadat mare parte a stepei ruse, in urma careia multi rusi s-au refugiat in padurile din nord-est si in jurul lacurilor regiunii. Intre timp voivodatele din nord-est au devenit mai puternice decat cel de la Kiev, iar prin acest proces societatea rusa s-a indepartat de Europa.
In secolul al XIII-lea statele ruse au fost invadate de ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Ascensiunea Rusiei
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!