Aromânii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aromanii (numiti de istoriografia romaneasca macedoromani, iar in Balcani vlahi, in aromana ei isi spun armani sau ramani) sunt un popor din nordul si centrul Greciei, Macedonia, Albania, Romania si Bulgaria. Numarul lor este estimat la aproximativ unu doua milioane.

Limba lor materna e o limba romanica numita aromana considerata de lingvisti ca fiind unul din cele patru dialecte ale limbii romane vechi. [4] Vlahi a fost un termen folosit in Balcani in evul mediu ca un exonim pentru toate popoarele romanice dar, in zilele noastre, este folosit in mod normal (in special de catre greci) numai pentru aromani, romanii fiind numiti vlahi in context istoric sau ca termen vag derogativ. Vezi de asemenea: Etimologia cuvantului Vlah.

Numele de tsintsari (tintari) este dat aromanilor in special de catre sarbi sau maghiari (cincarok). Lexicograful sarb Vuk Stefanovic Karadzic explica acest nume prin faptul ca sunetele ce si ci din limba romana sunt pronuntate tse, tsi de catre aromani. Tot el a avansat si ipoteza ca tsintsari vine de la tsintsi (in romaneste cinci), dar Theodor Capidan afirma ca folosirea relativ rara a cuvantului cinci nu poate explica acest nume, si ca el poate fi atribuit mai degraba frecventei mari a sunetelor tse, tsi in limba aromana, in propozitii precum Tsi fatsi (Ce faci). Un nume mai vechi, cu tenta peiorativa, este cel dat de greci: kutsovlahi (???ts?ss?a??? Kutsovlahos, adica vlah schiop), folosit in contrast cu numele de mavrovlahi, dat romanilor din nordul Dunarii. (Mavrovlahi sau morlaci reprezinta un alt grup romanesc balcanic, migrat spre coasta Dalmatiei. Resturi de populatie morlaca sunt astazi practic complet asimilate in populatia croata. ) O parte din turci si din albanezi ii numesc pe aromani coban (ciobani) datorita ocupatiei principale traditionale a acestora.

In Evul Mediu aromanii au creat o serie de state semi-autonome pe teritoriul actualei Grecii, cum ar fi Vlahia Mare sau Vlahia Mica. Ulterior aromanii au jucat un rol important in independenta mai multor tari balcanice cum ar fi Bulgaria, Albania si Grecia fata de Imperiul Otoman.

In 1941, dupa ocuparea nazista a Greciei, sub controlul Italiei a fost creat un stat autonom al aromanilor: Principatul de Pind.

Aromanii astazi In Grecia In Grecia, aromanii se impart in trei mari ramuri: cea a gramustenilor, a pindenilor, respectiv a farserotilor. Primele doua ramuri se autodenumesc armani, in timp ce farserotii se autodenumesc ramani, ramani sau chiar remeni. Toate cele trei ramuri sunt cunoscute de greci sub denumirea de blaxoi (Vlahi). Gramustenii si pindenii sunt porecliti si kutsoblaxoi (cutovlahi), in timp ce farserotii sunt adesea denumiti arvanitoblaxoi (arvanitovlahi, adica vlahi albanezi). Gramustenii sunt concentrati mai ales in nordul si centrul Macedoniei grecesti, in timp ce pindenii locuiesc in satele din Muntii Pindului din Macedonia de sud-vest, in Epirul de nord, respectiv in vestul Tesaliei.

Unele ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aromanii
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
3 645 cuvinte
Nr caractere:
17 365 caractere
Marime:
9.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!