Arheologia Subacvatica

Extras din referat Cum descarc?

Arheologia subacvatica
Arheologia subacvatica, este o ramura a arheologie care este folosita pentru cercetarea epavelor si a relicvelor subacvatice. Ca si toate ramurile ale arheologiei, acesta a evoluat de la radacinile sale aflate in epoca preistorica, spre epoca clasica pentru studia mai apoi situri din toate epocile istorice inclusiv din recenta epoca industriala.
Aparitia sa a fost intarziata datorita dificulatilor aparute in accesarea siturilor si in aplicarea metodelor de salvare a artefactelor subacvatice 
La inceputurile sale arheologia subacvatica s-a luptat pentru sa se arata ca fiind o ramura utila care poate aduce contributii importante in studierea arheologiei. Situatia in cadrul acestui domeniul a luat o intorsura favorabila atunci cand universitatile au inceput sa fie interesate de aceasta, in acesta conditii s-a pus la punct o baza teoretica si practica a acestei discipline 
In aceste conditii arheologia subacvatica a devenit foarte populara la sfarsitul anilor 80, astfel a devenit acceptat termenul de arheologie maritina sau subacvatica care se ocupa cu studiul stiintific a trecutului vietii umane, comportamente, culturii, activitatii desfasurate in jurul sau sub occeane, marii sau rauri 
In studiul sau arheologia subacvatica aduce o contributie importanta in stabilirea unor fapte din trecut, de exemplu acesta are un rol important in studiul naufragiului prin ea se poate reda importanta istorica a unei epave, se pot stabili pierderile omenesti si materiale, de asemenea unele epave pot pastra intr-o forma intacta unele artefacte. Ca atare, aceasta ramura a arheologiei necesita metode speciale de a descoperi artefacte , de inregistre si de pastrare a acestor resurse submarine.
In ceea ce priveste siturile subacvatice, acestea in mod inevitabile au un acces dificil si sunt mai periculoase decat cele de pe uscat. Pentru a accesa un asemenea sit arheologul are nevoie de unele dotari speciale cum ar fi echipament pentru scufundarii si totodata abilitati pentru scufundare, deoarece adancimile la care se lucreaza sunt mari iar timpul de cercetare a sitului este limitat.
Pentru cercetarea unui sit subacvatic este nevoie de o platforma de lucru care este o obicei o barca sau o nava, aceasta platforma trebuie echipata corespunzator pentru a efectua o astfel de sapatura, ea trebuie sa fie dotata cu echipament pentru livarea aerului, facilitati medicale, echipament sau specialist de teledetectie, facilitatii pentru analiza rezultatul analizei arheologice, sprijin pentru activitatile intreprinse in apa, facilitati pentru depozitarea de bunuri arheologice, facilitati pentru conservarea oricarui element recuperat din apa, cazare pentru echipaj De asemenea in cercetarea siturilor subacvatice mai sunt utilizate si echipamente pentru investigatii arheologhice, ascensoare de aer.
Siturile arheologice subacvatice sunt supuse unor fluxuri puternice de apa, unor conditii meteorologice nefavorabile precum furtunii, creea unor curenti pe apa, aparitia fluxurilor si refluxurilor dar si aparitia unor animale maritime pot ingreuna mult cercetarea arheologica de accea timpul de studiere a acestor situri este limitat 
In studiul acestor santiere arheologice trebuie luate in considerare si gradul de conservare a acestora, in cazul acestei probleme trebuie sa se tina cont in primul rand de caracterul mediului in care au loc investigatile, acesta are un caracter dimanic si face aproape
imposibila pastrarea relicvelor mai ales cele organice precum lemnul care sunt expuse si pot si consumate de catre organismele marine. De asemnea relicvele aflate in sit pot fi expuse unor procese chimice de exemplu fierul poate fi dizolvat si se pot forma stucturi metalice de forma concretiuni, astfel materialul devine foarte fragil si trebuie supus unui tratament special de conservare .


Fisiere in arhiva (1):

  • Arheologia Subacvatica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!